“🌠冬蔭公 $68🌠 ”
Bamboo Thai的評論

Bamboo Thai
使用外送服務
香港排名第5,327 (共15,259家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年3月12日 透過行動裝置

冬蔭公 $68
冬蔭公湯屬於濃湯,配料非常多令到每一啖湯都充滿泰式冬蔭公之美味,甜酸味道調得剛好,非常好飲
泰式紅咖哩魚餅 $68
紅咖哩魚餅味道與煎鯪魚餅相近,但味道多了泰式咖哩之酸與辣,魚餅略有彈性,不錯
招牌蟹肉臘肉炒飯 $128
個人認為呢個炒飯相當出色,飯粒每粒分明,豆角及露荀增加咬口,其次臘肉及蟹肉增加回甘之甜味,成個炒飯可謂色香味俱全
火山排骨 (小) $118
最後當然唔少得招牌火山排骨,上枱果陣確實呆一呆,無諗過(小)都咁大碟,足有4條大骨,肉多且嫩,醬汁酸得極之開胃,雖然很飽肚但會令人停唔到口
總括而言,呢間泰式鋪的食物都非常好食,環境舒適寬敞,唔錯

造訪日期: 2021年3月
感謝 op S
2021年2月11日 透過行動裝置

上一次到段純貞食飯經過這家泰國餐廳,跟太太說下一次要來試試,當天終於第一次光顧呢

位置:同樣在如心廣場中央,段純貞旁邊
環境:裝修現代與東南亞混合風,座位舒適☕
服務:店員有禮貌,上菜快
食物:新派東南亞菜,味道偏辣

泰式生蝦刺身 $148
生蝦刺身是其中一款本人最愛,新鮮的草蝦,配合蒜片及辣椒,是很傳統的泰國菜☺️而這裡的草蝦非常新鮮,加上香濃的酸辣醬汁,非常開胃順口

冬蔭公湯 $88
冬蔭公是二人份量,有開邊鮮蝦一對,以及大量的香料,味道濃郁而略為偏辣,頗為刺激

火山排骨(小) $118
火山排骨是餐廳主打菜,當然要下單一試。上台時感覺震撼,看上去份量不少及後發現主要是肋骨位置,所以骨比肉多但無損其口感,以及配合泰式酸辣汁及大量香蔥的香氣及清新口味,很快便能吃光

泰式火車頭和牛炒飯 $128
主食點了和牛炒飯,以芥蘭、香蔥及芫茜炒,米飯粒粒分明且頗入味,配合很嫩滑的和牛粒,味道不錯

九層塔青檸梳打 $38
青檸梳打加入了九層塔,多了一份獨特香味,同時亦有本身的開胃消化功效

菠蘿薑梳打 $38
菠蘿配合薑汁很特別,薑不會辣,帶有微甜的梳打,值得一試

總體感覺這家餐廳是較新派泰菜,味道著實不錯,座位舒適亦沒有壓力,喜愛東南亞菜的朋友可以來試試

造訪日期: 2021年2月
2  感謝 moshui
2021年2月5日 透過行動裝置

近來多左同媽咪出去食好西,同佢相處時光多左,係開心嘅☺ 媽咪好鍾意試新嘢,所以今次帶佢去食如心廣場新開既泰國菜
▪泰式肉碎生菜包 HKD$78
份量好多好夠2個人share,肉碎炒得好有光澤,味道微微酸酸辣辣 包裹生菜食油膩感即時降低左 生菜口感十分爽脆,是一道不錯的前菜。
▪軟殼蟹米紙卷​ HKD$88
米紙卷厚薄適中,內裡夾住 炸軟殼蟹、蘿蔔絲、青瓜絲、生菜及芒果,食落好清新 特別喜歡添加既芒果,其甜度令味道更突出
​·
▪火山排骨 (小) HKD$118
哩款火山排骨味道係較酸的,正合我既胃口 醃過既排骨好入味,加上口感非常軟腍,啲肉勁容易咬得開,值得一讚 火山排骨同樣澎湃感十足!個人超喜歡以蔥花、芫荽、蒜蓉及魚露調配而成既酸辣醬汁 推薦啊
▪泰式大蝦炒金邊粉 HKD$112
金邊粉炒得幾夠鑊氣,條條分明唔會碎濕濕 味道甜甜酸酸又帶點辣,不錯的。
▪玫瑰黑糖薑茶 HKD$42
媽媽表示十分喜歡 薑味係超濃郁嗰種,但飲落又唔會好辣咁,飲完仲好暖胃添
▪紅豆珍多冰 HKD$42
紅豆煮得好延綿,而且裡面有好多綠色粉條,口感好豐富,好似飲緊糖水咁
Bamboo Thai
荃灣楊屋道8號如心廣場商場一期1樓105-107號舖

造訪日期: 2021年1月
3  感謝 foodie_anniechan

去過Bamboo Thai嗎? 請分享你的經驗!