“佐敦東坡豬骨粥,懷舊港式有口福”

Dongpo Pork Bone Congee
香港排名第12,436 (共14,137家餐廳)
周圍地區: 佐敦/油麻地
周圍地區: 佐敦/油麻地
2020年9月10日 透過行動裝置

餐廳:東坡豬骨粥 (佐敦)
地址:佐敦上海街194號地舖

最近食好多台灣菜 同cake,今次經過佐敦上海街果邊,見到有間新開嘅懷舊港式餐廳,打鐵趁熱就決定食清啲平衡下腸胃

東坡原味豬骨粥 $39
餐廳最著名嘅粥之一,老闆話佢地每日都用新鮮豬骨熬製,成碗粥綿得黎充滿豬骨香,而且仲啖啖肉,呢個價錢咁大碗都幾抵

爵士燉湯 $68
好味嘅又點只淨係得豬骨粥呢就連燉湯都係花咗好長時間燉製,燉湯材料非常足,有花膠丶螺頭丶瑤柱,仲有補身嘅雞腳丶淮山同南北杏,滋補養生又保健,一飲落去就知落足心機同湯料去泡製,推介大家試吓

有粥有湯,又點少得港式小食呢,叫咗個家鄉炒米粉($12)同古法蒸蘿蔔糕($15),炒米粉雖然有些少油膩,但浸落粥到食又真係幾夾幾好食,一個人嘅話淨係食碗粥同炒米粉夠飽肚呀,蘿蔔糕好大舊,切開見到一條條蘿蔔絲,不過唔記得咗走豉油,食到底就有少少鹹,個人認為唔落豉油就咁食都已經好好味。最後飲多杯唔會過甜嘅鮮豆漿就岩岩好

老闆仲推薦我下次去試下佢地嘅水蟹粥,鍾意食蟹同食粥嘅你,有機會可以去試下,食完不妨話我知味道如何呀

造訪日期: 2020年9月
感謝 hinsonfoodhk

去過Dongpo Pork Bone Congee嗎? 請分享你的經驗!