“珍饈百味”
樂湯雞麵館的評論

樂湯雞麵館
使用外送服務
香港排名第6,699 (共15,536家餐廳)
2021年3月29日 透過行動裝置

鮑,參,翅,花膠,點會唔心動,以平民價錢招來,點止心動,簡直要行動。
銅鑼灣呢間店舖,看似平平,原來有珍饈百味。

至尊珍品雞湯 $98
鮑魚,海參,花膠,瑤柱,魚翅,冬菇,雞腳
味道濃厚的湯底,潤喉滋補,還有漿口感,好好飲。
花膠,海參有爽口感。
魚翅,雞腳有嚼口。
真材實料,一百元左右,抵!

紅油花膠魚翅餃 $46
以為好辣,其實只是少辣,惹味!
皮薄,餡料多,粒粒包得又實又大。
每食一粒,感覺飽足!

藥膳雞腳 $52
微微的散發著藥材香氣。有嚼勁,充滿骨膠原。
小食必選。

造訪日期: 2021年3月
感謝 lkfw
2020年9月15日

上星期去登龍街外賣車仔麵,發現原來同一條街,最近新開咗間「樂湯雞麵館」。

其實呢間舖頭想幫襯好耐,因為之前見朋友力讚餐廳嘅「鮑魚花膠雞湯翅」,話用料十足,好味又抵食,估唔到店子咁快又開咗新分店,實力可見一斑。

餐廳地方不大,室內的椅桌以木材為主,屬街坊小館格局,牆身上掛滿了食物相片,每一張都拍攝得很精美,令人食慾大增。

先細看餐牌,嘩!幾乎全部都係雞,除了招牌花膠雞湯翅外,還有砂鍋雲吞雞、藥膳醉雞、口水雞、沙薑雞等,另外亦有大碗飯、撈出前一丁、小食/冷盤、菜蔬及飲品等可供選擇。

店員話餐廳新開張,而家仍在試業期間,無論堂食或外賣,均可享九折優惠。

砂窩花膠雞湯翅 ($88) 是餐廳嘅招牌名物,當然不可以錯過。雞湯翅可以揀配米線、米粉、粉絲、刀削麵或白飯,另外亦可以加錢配餸料。我哋加咗兩隻鮑魚 ($25x2)、轉雞髀 (+$10),再配埋豆漿 (+$8),鮑魚花膠雞湯翅撈飯,超級豐富。

先嚐一口湯底,雞味非常濃郁,但入口一點也不油膩,飲得出有誠意。花膠勁大片,軟腍富彈性,入口有膠質感,絕對是美顏之選。魚翅份量雖然不多,但食得出真材實料。

鮑魚肉質鮮甜,食落彈牙有嚼勁,而且質感有點煙韌,感覺好爽!雞髀非常嫩滑,上桌時已經代為切件,入口啖啖雞味,加上雞肉索滿湯汁,更添美味!

胡麻醬三色撈出前一丁 ($78),本來麵條點咗出前一丁,店員提醒話可以換成刀削麵, 兩者同價,所以即時轉軚。大廚用上冬菇絲、青瓜絲及甘筍絲作配料,撈埋刀削麵一起吃,麵條肥嘟嘟,具咬口,再加上口感滑順嘅胡麻醬,配搭清新健康,別有一番滋味!

另外呢個迷你海味雜菜煲 ($52) 亦很有驚喜,其實分量絕不迷你,而且用料亦超慷慨,除了有粉絲、蝦米、菜心和娃娃菜之外,撈起仲見到煲內有不少瑤柱粒、西蘭花和細碎嘅花膠,能一次過品嚐多種味道,層次豐富,令人十分滿足。

食完再嘆番杯豆漿 (+$8),一樂也。

造訪日期: 2020年9月
感謝 mjqueen7e

去過樂湯雞麵館嗎? 請分享你的經驗!