“激安價廉物美燒肉”

激安燒肉工房
香港排名第6,688 (共15,447家餐廳)
2021年6月10日

筲箕灣的人氣燒肉店激安燒肉工房早前終於在尖沙咀開設分店,「激安」在日文中意指價格非常便宜,而顧名思義這裡的燒肉亦以價廉物美作招徠,絕對是連鎖燒肉店以外的不二之選。

餐牌上有超過十款牛類選擇,九宮格燒牛盛合 ($288) 就已經包括日本A4和牛西冷、厚切牛舌芯、Prime牛小排、黑毛牛仔骨、生薑燒小牛排、汁燒護心肉、壺漬牛肋肉等九種,可以淺嘗滿足三心兩意。

黑松露漬雞肉山 ($38) 以黑松露油醃得相當入味,黑松露味濃郁之餘雞腿肉嫩滑多汁。

另外點了兩款驚安推介款式,特大薄切牛舌 ($68) 雖不及厚切牛舌芯口感豐富但同樣油香四溢。

日式味噌黑豚五花 ($68) 肥美豐腴,加上味噌鹹中帶甜油而不膩。

造訪日期: 2021年6月
感謝 Voracious1006
2020年9月21日

打開門第一個感覺,好似去咗小日本咁,牆上面嘅日本舊式海報,加上一股燒肉獨有嘅油煙味,令草根妹妹覺得自已直頭番咗日本啲傳統燒肉舖頭咁親切✨!
依家啲燒肉店好方便,客人只要Scan QR code,就可以自己落單,大約5分鐘左右店員就會出餐‍♀️,非常有效率!而家做緊啤酒買一送一優惠,可以叫埋班三五知己一齊share下‍♀️,支持下佢哋,多啲嚟幫襯啦!提提大家記得訂位☎️,夜貓子越夜越多人喔。
九宮格燒牛盛合($288)
九宮格盛合內有紫蘇漬一口牛安格斯、黑毛牛小排、草飼牛肋條、A4和牛、安格斯牛三角、黑毛牛梅花、安格斯牛仔骨、Prime級牛小排同草飼牛護心肉。
一次過可以試哂九款唔同部位嘅牛肉,未燒之前已經睇到牛肉有雪花❄️,脂肪分布均勻,特別係A4和牛!再慢慢睇住爐火將牛肉多餘嘅油脂迫出,係牛肉表面發出閃令令嘅油光✨,感覺好舒暢。
全部牛肉味道都唔錯,特別係醃製過嘅紫蘇漬一口牛安格斯同草飼牛肋條,非常入味!
美國頂級Prime肉眼($88)
肉眼雖然比想像中薄,但係質素唔錯!落單時可以揀原味、芥末鹽味同黑椒鹽味,草根妹妹就手多多揀咗芥末鹽味,點知廚師又重手咗少少,落多咗啲鹽,搞到好鹹,可能大家揀番原味會好啲。
漬燒雞腿肉($42)
激抵食雞腿肉,必食推介‍♀️!估佢唔到最平嗰款雞肉份量最多最抵食,雞肉肉質細滑,正!其實廚師已經將雞腿肉醃製好,不過仲有六款口味俾大家揀(要額外加$6),一貫重口味作風揀咗明太子,更濃味,好岩作送酒食!
芝士年糕($28)
第一次自己燒芝士年糕,燒到年糕表面焦焦地,個心仲腍慈慈,即刻充滿日本風味,再點煉奶,味道又鹹又甜,好豐富。
激安燒肉工房 Gekiyasu Yakiniku
筲箕灣新成街8號新成中心地下F號舖

造訪日期: 2020年9月
1  感謝 Grassroots-Ruby

去過激安燒肉工房嗎? 請分享你的經驗!