“✤♡ 良心小店💛 • 用心小店🧡 ♡✤”
雪瀛手作的評論

雪瀛手作
香港排名第6,695 (共15,374家餐廳)
2021年5月1日 透過行動裝置

這間小店除了飯堡吸引外,它的飲品也絕對要試‼️ 小店的飲品均是自家調配,不會過甜 口味特別而且顏色全都好美,真想全部買回家去‼️
店員告知下ᴅᴏᴡɴʟᴏᴀᴅ ᴍᴇᴇ ᴀᴘᴘꜱ成為ᴍᴇᴇ會員有折優惠 趕快來支持一下小店吧‼️
▫️
❥$ 士多啤梨+番石榴乳酸好特別的配搭‼️味道跟益力多相似,甜甜酸酸的很好喝‼️
▫️
❥$ 沖繩紫薯牛奶 作為紫薯控當然要買它 顏色好美,口感順滑而且有紫薯香,好喝好喝‼️
▫️
❥$ 沖繩蜜瓜奶 輕盈清新的蜜瓜奶很討人喜歡(包括我) ‼️ 冰冰涼涼好適合炎熱夏天‼️

造訪日期: 2021年5月
感謝 msfoodloverr
2021年1月11日

《 黃店外賣速遞 》
近排禁止當食,見到黃店外賣團,就梗係要試吓啦。
特厚雞扒飯堡 $54
醋飯粒粒分明,味道用左照燒醬黎整個雞扒,甜甜地好開胃,飯堡仲可以免費加大,啱哂唔夠食既朋友呀。跟餐仲送蜜瓜奶,不過奶味偏重。
飯堡份量都幾適合做下午茶。
雪瀛手作 (西灣河)
西灣河太康街1號麗灣大廈地下K5號舖

造訪日期: 2020年8月
感謝 3poorguys
2020年9月5日

去西灣河探完朋友,來太安樓掃街。食完雞蛋仔,仍有點意猶未盡,決定四處逛逛,繼續覓食,在太康街無意中發現了這間「雪瀛手作」。

走近一看,原來是家專賣日式飯團嘅速食店,小店面積不大,以外賣為主,不過客人亦可以站在旁邊立食。

先細看餐牌,飯堡選擇非常豐富,共有 8 款,分別為特厚雞扒、厚燒鰻魚玉子、肉汁漢堡、炙燒蟹柳蟹籽、餐肉玉子、火炙芝士煙鴨胸、碎蛋沙律、鮪魚沙律,另外亦有一些小食及飲品等供應。

凡購買任何一款飯堡,只須 +$12 即可享飲品及中華沙律拼小食一客。

揀咗特厚雞扒同厚燒鰻魚玉子飯堡各一,每款都加咗 $12,配埋小食同飲品。

飯堡全部都係即叫即製,而且仲可以自選醬汁,有沙律醬、黑芝麻、楓辣醬、青芥末 4 款可供選擇。兩個 Rice Burger 都好墜手,份量十足,而且包裝得好整潔,拿到回家亦完全沒有走樣。

撕開面頭嘅黏貼,飯堡即時傳來淡淡香氣,光看就已經覺得真材實料。

先試下個特厚雞扒 ($42),雞扒超大塊,肉嫩多汁,咬下啖啖肉,配料有生菜同蕃茄片。米飯採用日本珍珠米,飯量大約有半碗咁多,食落口感唔錯,軟熟得來又帶點煙韌,好有咬口,米香十足。

至於另一款厚燒鰻魚玉子 ($48) 亦非常美味,鰻魚勁厚身,豐腴肥美,入口頗嫩滑,有油香,配埋面頭甜甜地嘅鰻魚汁吃,好惹味。玉子同樣厚切,質地挺身滑溜,咬下蛋味濃郁,香口軟熟。

兩款小食:中華沙律拼螺肉 (+$12)、中華沙律拼日本小丸子 (+$12),中華沙律灑上了小芝麻作點綴,入口清涼爽翠。螺肉爽滑味美,用嚟過下口癮都唔錯。食完仲有煙韌香滑嘅三色小丸子做甜品,超滿足。

至於飲品就揀咗沖繩紫薯牛奶 同 士多啤梨+番石榴乳酸,前者採用來自日本沖繩的紫薯粉加奶調配而成,不含咖啡因,味道香甜濃郁;而後者味道就比較清爽,入口帶陣陣果香,都幾解渴!

造訪日期: 2020年9月
感謝 mjqueen7e

去過雪瀛手作嗎? 請分享你的經驗!