“Pizza night”

The Point - Pizza & Pasta
香港排名第502 (共15,381家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區

最近香港的疫情不斷好轉,多了很多人外出吃飯. 今晚與朋友一起去了吃pizza.由於餐廳做Pizza優惠,所以選擇了龍蝦套餐.龍蝦湯好香濃,而且有龍蝦肉配麵包.沙律都好正,紅菜頭是super food ,配龍蝦肉,非常高級.pizza 皮薄而有咬口,除了有拉絲的芝士外,還有引人入勝的火焰表演.最吸引當然是個龍蝦啦!龍蝦并非有其表,是有很多料釀在裏面的.意大利粉要加錢才有龍蝦,一不離二,當然加來試下,果然沒有失望,原隻龍蝦味濃香口。

造訪日期: 2021年5月
感謝 Carson2020

2021年5月15日 透過行動裝置

今日好開心,去九龍灣MegaBox行街食飯,今晚揀咗MegaBox 11樓嘅 The Point 食龍蝦餐。首先我哋一人一個龍蝦湯揭開序幕, 然後就食一個龍蝦紅菜頭沙律,清新健康,沙律都已經大大件龍蝦肉,再加少少鮮花陪襯,好似一件藝術品一樣。再叫咗個龍蝦香草意大利飯,又係大啖大啖龍蝦肉,意大利飯一啲都唔膩,risotto 嘅sauce 非常出色。然後嚟到今晚嘅主角,原隻火焰焗釀龍蝦pizza,上菜嘅時候,服務員為我哋淋少少酒上隻龍蝦嗰度,製造火焰嘅效果,非常有娛樂性。而Pizza嘅味道非常出色, Pizza上面鋪滿龍蝦肉,而龍蝦入面就釀咗美味嘅蘑菇,非常特別。甜品就要咗一個Brownie in a pan ,係令我感到非常幸福嘅一個甜品,一啖雪糕一啖Brownie,咩煩惱都唔記得晒。餐飲就叫咗店員推介嘅Cocktails,Strawberry Bellini 同 Lady Rose,飲住cocktails ,睇住商場嘅Hockey,傾吓計,完美嘅一晚。

造訪日期: 2021年5月
感謝 ClaudiaW0228
2021年4月24日 透過行動裝置

今日同老公去MegaBox行街,發現原來呢度有成40間餐廳。

最後我哋憑餐廳嘅舒適程度同埋食物嘅吸引度決定咗去The Point,結果都冇令我哋失望。

芝士焗釀大啡菇配香草蕃茄
大啡菇好多汁,跟配合芝士得很好,如果那個啡菇再大些就100分啦

蝦肉、鰽魚、魷魚、水牛芝士、明太子薄餅
這是套餐,好抵食除咗呢個足料嘅薄餅,仲有龍蝦湯和一個甜品,兩個人食都夠,推薦推薦薄餅是我喜歡的厚底,但燒得一啲都唔乾,好鬆軟,上面嘅材料好入味,尤其係明太子,令成個薄餅加分不少。

龍蝦湯
以餐湯來說,這個龍蝦湯真不錯,濃郁的龍蝦鮮味,共有四隻小龍蝦

Pan-Fried Barramundi Main With Fregola
魚煎得好脆,好味,最特別係鋪喺下面嘅叫Fregola好似用意大利粉整成一個一個小小嘅波波咁,口感好得意。

Tiramisu Affogato
呢個甜品真係好味到暈,一層一層嘅手指餅,吸收左特濃既咖啡和少許酒香,加上雪糕,每一啖嗰種濃郁嘅感覺都令人回味無窮。好想食多杯

Brownie in a Pan
其實我都食過好多班brownie,但呢個係我食過最精緻同幾乎係最好食嘅,旁邊有四份香蕉,香蕉上有脆焦糖,再加上脆嘅合桃,配搭得真係絕,但竟然係一個套餐嘅甜品,只可以話呢間餐廳好有心!

Pomegranate with lemon
這個飲品是signature,但我覺得並不是太特別,如果我再試我會是花茶。

造訪日期: 2021年4月
感謝 Eatwithyou
2021年4月16日 透過行動裝置

放假冇乜地方好去,就到九龍灣的MegaBox shopping,咁啱比我見到阿妹搵餐廳食飯,自從疫症開始,我哋都好少見面,今晚就等我請佢食晚飯啦!阿妹中意食MegaBox內的The Point ,餐廳主打手工Pizza和意粉,是一間有名的意大利餐廳連鎖品牌。煙三文魚蘆筍叼草忌廉汁天使麵,煙三文魚新鮮,而且份量都好多,蘆筍爽口,天使麵掛上濃郁的忌廉汁,creamy又滑溜。
龍蝦香草意大利飯,橙黃色嘅龍蝦 汁包着粒粒意大利飯, 炆住得入味又有咬口, 龍蝦肉爽口彈牙,鮮味十足!
朱古力布朗尼係經典嘅美式甜品,朱古力味道濃厚,甜度適中,口感紮實濕潤,香濃美味 ,配以烤過的香蕉合桃、雲呢拿雪糕,無論口感和味道都唔錯!

造訪日期: 2021年3月
感謝 LUIHANG210
2021年4月14日 透過行動裝置

好耐冇去九龍灣Megabox,今日放工就和同事去行下,商場開咗好多高質素食店,其中一間The Point 係我和同事都鍾意食,餐廳擁有舒適、優美的進餐環境以及五星級酒店名厨,The Point設置多間分店。咁啱今晚就有一間在此,當然不用錯過!迷迭香烤全隻春雞:迷迭香是一種跟雞肉很合襯的香草, 混入牛油當中,製成香草牛油來醃味。燒春雞雞身細小,比較易熟透,最適合製作成皮脆肉嫩的烤雞,烘烤後皮酥肉嫩,雞肉入味,配以兩款特製醬汁,有辣有唔辣令人食指大動。朱古力布朗尼:用料有朱古力布朗尼餅、烤香蕉、合桃、雲呢拿雪糕。布朗尼是經典的美式甜點,小塊帶香濃朱古力味近似曲奇的蛋糕,濕潤濃郁。香蕉香甜,合桃脆口,雲呢拿雪糕甜滑,絕對是一道食不停口的甜品!

造訪日期: 2021年3月
感謝 waikuen16

去過The Point - Pizza & Pasta嗎? 請分享你的經驗!