“高質意大利餐廳”

Monteverdi Restaurant and Bar
6/19(週六)
20:00
香港排名第2,900 (共15,374家餐廳)
價位: US$13 - US$39
4 週前評論 透過行動裝置

一入去比到我幾舒服嘅感覺
檯與檯之間又夠空間感, 食飯傾偈都好適合
侍應以英文為主, 非常NICE
如果唔知食咩可以等佢介紹~

MUSSELS $270
雖然唔算好大隻, 不過就肉質飽滿煮得好入味
有麵包配上, 可以點埋D汁一齊食

Tagliatelle WITH GUANCIALE $198
GUANCIALE 其實係意大利式烟肉嚟,用猪的面頰醃製而成
食落去肉味更鮮明, 意大利扁卷面煮出Al dente韌度口感份外好味

GRILLED RIB EYE 8oz $378
medium grilled 得perfect池 肉眼油花豐富,
口感軟腍咬落有明顯的油脂,牛肉多汁味重
好彩侍應有推薦比我地
食得好滿足!

整體餐廳坐得舒服, 食物質素非常高, 服務好好
係無得飛嘅日子食到正宗意大利菜, 可以算係舌尖同心靈上嘅滿足

造訪日期: 2021年5月
感謝 U9695MXchin

4 週前評論 透過行動裝置

拍拖紀念日想揀間有情調的餐廳,上網搵左呢間覺得環境幾靚就黎試下!

叫完餐會有個香草麵包送上,之後好快就黎前菜~cold cut, 係我最鐘意的火腿, 分別有Parma ham, salami, coppa, 每塊火腿上都有著油亮的光澤,入口咸鮮,咬落非常柔軟,餘味是淡淡香氣,配酒飲岩哂~

主菜叫左兩份

maccheroncini di campofilone w/ duck ragu $228
醬汁有著濃濃蕃茄香氣,食落有啖啖鴨肉粒幾好口感,麵條沒有用上傳統意粉而是用了其他款式,吃落就似天使麵,多一分爽彈,上枱後侍廳幫我地加上即磨芝士粉更令味道昇華

grilled lamb chop $348
羊肉味濃到連下面的烤蔬菜都沾到羊肉香味! 佢並無好多人怕的羊羶味,容易入口接受,肉質鮮嫩多汁~

帶有少許橄欖味道的Limanisu是最後一道甜品,以fresh cream制成,有超香滑的口感,有啲似牛乳布丁!

造訪日期: 2021年5月
感謝 auyin06
2021年4月26日 透過行動裝置

中環蘭桂坊附近有一間非常有情調的意大利餐廳,現時經Openrice訂位可享有主餐牌8折優惠,聽聞這裡的意大利麵是全手工製作,今晚一於試一試。一踏進餐廳已被浪漫典雅的裝修格調所吸引,幽暗的燈光營造出一種浪漫的感覺,非常適合節日慶祝或情侶用餐;當晚也見到有一兩枱是一家人來用餐的。

先上了一客意大利香草麵包,配以橄欖油及黑醋一同食用非常開胃。麵包的口感有點像蛋糕,質感比較硬和實心,並不是鬆軟的那種口感。

Appetizer - crab meat avocado mix 鮮甜的蟹肉碎中加入了牛油果和沙律醬,口感creamy之餘亦帶有清新的感覺。

第一個main course - Chittara spaghetti with shrimps in saffron cream sauce 這菜式是餐廳的signature dish,homemade pasta的口感煙銀彈牙,醬汁忌廉味香濃跟意大利麵絕配!蝦肉細細隻份量不多,其實整碟意大利麵的份量也不算多,可以留一些空間給下一款主菜!

第二個main course - Hunter chicken stew with roasted potato 雞肉用了慢煮的方式烹調,雞肉質感幼嫩。醬汁加入了迷迭香烹調,味道帶點酸甜又有香濃的香草味。配菜烤薯仔也絕不馬虎,薯仔表皮又香又脆而且調味剛好。

我們另外點了一杯紅酒一杯白酒,美食配美酒實屬人生一大快事。最後以意大利傳統甜品Panna cotta作結,廚師加入了羅勒葉味的忌廉,並在布甸的表面加上了兩滴橄欖油,味道有別於一般的panna cotta,香甜中帶點香草的味道,非常特別!

造訪日期: 2021年4月
感謝 gigingan
2021年4月21日

放工同朋友去左依間意大利餐廳食晚飯,
估唔到比想像中有驚喜!
一入個門口,環境幾有情調,好岩傾計。
前菜我地叫左蟹肉沙律同Tortellini
牛油果既清香帶出蟹肉既鮮味,
雖然麵包粒口感麻麻地唔夠脆口,
但配合埋一齊都好食同幾夾。
另一道前菜意大利雲吞,分量十足,
牛油味奶香濃郁,但入口又唔會太油膩。
主菜我們叫左道Seabass in crazy water,
酸酸甜甜既蕃茄,配肥美嫩滑既鱸魚肉,
加上香脆既蒜蓉包,加埋一齊食
味道幾有層次,酸甜而不膩。
最後嗌左個意大利既傳統甜品panacotta,
奶凍除了有甜甜奶香味,
仲用左香茅去點綴成個奶凍,
感覺好清爽又唔濟,唔錯!

造訪日期: 2021年4月
感謝 FredHon8
2020年11月21日

店員介紹完餐牌之後 再送上香草麵包
可以自行調製油醋汁去蘸
設計好得意 橄欖油黑醋喺同一個器皿

魷魚圈 / Calamari Rings($98)
平時食開都係炸魷魚 見到烹調方法係炭燒
感覺好吸引 上枱再即磨黑胡椒 增加香氣
魷魚圈均勻沾上檸檬蛋黃醬同香料 厚實有嚼口

野豬肉醬闊帶麵 / Wild Boar Ragu with Pappardelle($280)
發覺餐廳幾鍾意同顧客有互動
即刨芝士碎 慢慢融化喺醬汁到
肉醬味道唔係太濃郁 所以食完唔會膩
闊麵應該都係手造嘅?! 幾有口感 煙韌掛汁

烤豬鞍 / Grilled Pork Chop($310)
雖然有一定厚度 豬鞍熟透仍保持肉汁
冇咩脂肪有嚼勁 餘韻有烤過嘅味道
煮過嘅車厘茄 酸甜味更突出
配菜如燈籠椒 珍珠筍 茄子 都帶有焦香
鹹香煙肉卷配爽脆長豆亦係亮點

圓頂蛋糕 / Zuccotto($98)
口感綿密鬆軟 朱古力味頗濃郁
半冷凍方式呈上 食落有似雪糕
———————————————————
Monteverdi Restaurant and Bar
中環威靈頓街33號The Loop 7樓

造訪日期: 2020年11月
1  感謝 take_a_sip_of

查看過Monteverdi Restaurant and Bar的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Monteverdi Restaurant and Bar嗎? 請分享你的經驗!