“不錯既法國餐廳”
Le Monde的評論

Le Monde
香港排名第2,972 (共15,448家餐廳)
周圍地區: 觀塘區

同好吸睛既Pea purée 好襯

造訪日期: 2021年5月
感謝 Daholic F

2021年2月27日 透過行動裝置

農曆新年同屋企人黎一個法式午餐,好耐之前朋友推介過呢間餐廳,終於有機會黎試下啦。

餐廳座落在牛頭角鴻圖中心9樓,餐廳設計簡約典雅,一入黎就令人覺得十分舒適,而且餐桌與餐桌之間非常闊落,坐落好舒服。

香煎銀鰽魚柳配檸檬牛油汁 $148 (轉濃蝦湯+$18)
餐湯加左$18轉左濃蝦湯,蝦味濃郁,口感甚佳。銀鰽魚柳魚皮煎得微焦食落相當可口。

加拿大保濕豬扒配特質菠蘿汁 $148
豬扒非常大份,一定唔擔心唔夠飽,豬扒相當入味,再配上特製菠蘿汁感覺十分清新。

總結:呢間開在工廈的法式餐廳價錢親民不但,而且食物質素高,俾十個讚

Le Monde (觀塘)
觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 cherry_cc186
2021年2月15日 透過行動裝置

趁著6pm禁晚市生效前一晚,到這家位於觀塘近期人氣爆燈的法國餐廳一試。
這晚,人不多。可能即使6pm的禁晚市令未開始,只到吃到10pm,還是令大家都不想外出吃飯。不過,就這樣,我們過了一個很有私隱的晚餐時間。
有些沒拍照片,但從頭盤叫了的青口蜆湯、三文魚他他、鵪鶉脾沙律到主菜的法式慢煮油封鴨脈和黑毛豬扒配法式野菌汁都是絕對一流的水準!
我們兩人,叫了一枝house white, 也是水準之上。
而且價錢一定沒有中上環高級餐廳的貴,但從食物質素到環境到氣氛都是一流一的好,是一家值得一來再來的餐廳。
到疫情稍緩,一定一定會再來!

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 foodieSsAdventure_HK
2021年1月29日 透過行動裝置

週末午餐選擇多達14款,選擇困難症又發作了 升級了的濃蝦湯物有所值,濃稠的Shrimp Bisque 是以蝦殻熬製,又香又滑,鮮味十足。配搭鬆軟餐包和沙律菜展開這頓法國菜午餐

煎三文魚配香草意大利粉 賣相精緻,魚皮炸得薄脆,可見主廚功架‍ 三文魚脂香豐富,切開嫩滑多汁,邊皮還帶點焦脆 配搭清新脱俗的香草意大利粉,軟硬適中。

北海道帶子配黑松露意大利飯 以非常creamy的湯汁,煮出帶點咬口的意大利飯,橄欖油配搭得宜,令入口更香滑。每口都嚐得到黑松露和鮮奶油香,還有令人仔細咀嚼的每顆意大利飯,回味無窮 帶子稍嫌熟了一點,有點乾身,不過煎得夠香

以咖啡作結☕️ 餐廳提供的是有fair trade 的100%有機原蔗糖

造訪日期: 2021年1月
感謝 eeew61
2021年1月14日 透過行動裝置

觀塘一向是一個臥虎藏龍的地方, 美食集中地, 今次介紹的餐廳Le Monde, ✨位於觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室, 記得幾年前食過一次晚飯印象唔錯, 現在晚市還未開, 今次就食午餐啦! 餐廳主打法國菜❤️, 店內優雅別緻, 環境舒適, 中午大約十二點到達, 坐低不久已經有很多客人了。 午餐價錢大約百幾至二百幾不等, 我們就點煎銀鰽魚柳配法式牛油汁$138、 芝士焗龍蝦配蘑菇龍蝦汁意大利飯$168,已經包括沙律和飲品,再加$18 升級濃蝦湯。✨✨✨

⭕濃蝦湯和沙律~ 湯充滿蝦的鮮味, 熱辣辣配上麵包特別滋味, 沙律菜好新鮮, 口感清爽。

⭕煎銀鰽魚柳配法式牛油汁~ 口感香脆細嫩的銀鰽魚柳,魚皮煎至焦黃色好香口, 配菜有紫薯蓉、紅蘿蔔和豆角, 豐富了整頓菜的顏色

⭕芝士焗龍蝦配蘑菇龍蝦汁意大利飯~ 龍蝦汁好濃郁,煙煙韌韌的意大利飯, 還有啖啖肉好鮮甜的龍蝦, 完美的配搭。

⭕熱咖啡~ 絕對唔係每一間餐廳的咖啡都好飲 , 但這裏的咖啡香濃好飲, 喜歡飲咖啡的朋友可以試下。

之前同朋友慶祝生日食過晚餐一路念念不忘, 今次再來吃午餐, 水準依然。️

Le Monde
地址: 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室

造訪日期: 2021年1月
2  感謝 Victoriay_eatwithvic

去過Le Monde嗎? 請分享你的經驗!