今日嚟到銅鑼灣登龍街揀咗這間餐廳,從餐廳外表睇落去以為係西餐廳,入到去發現原來係一間日式居酒屋~ 我哋揀咗坐廚師前面嘅吧枱
首先一坐低餐廳會先上一份蕃茄蒜子沙律做前菜,因為係收費的,如果唔要的話可以同餐廳講,不過蕃茄幾清新,連蒜子食幾有咬口,一坐低有d野咬下都唔錯~
之後我哋叫咗個螢光魷魚
螢光魷魚唔係真係會螢光,而係一啲醃過味的魷魚仔,好爽口,雖然睇落好似黐立立,但食落完全冇黏立的感覺,好滑,味道偏鹹少少,用來送酒就啱曬~
磯煮鮑魚
鮑魚煮得好入味,而且仲有醬汁!師傅會將鮑魚切成一粒粒非常容易入口~鮑魚食落厚實,爽彈!鮑魚本身煮得帶好少鹹香味連同醬汁一齊食甜甜地,幾好食~整體感覺好清爽
蟹盛御好燒
呢個係當日廚師推介之一,由於係蟹盛的關係,今次呢個御好燒同平時唔同,多左好多好多蟹膏係上面:love: 最上面仲有鮮蟹肉,底層係好似大阪燒咁~ 不過今次就唔會有大阪燒果d醬汁,咁先食到蟹膏同蟹的鮮甜味~ 另外仲附有紫菜同紅薑俾客人自己加上去一齊食~用味噌調製過的蟹膏唔會好濃味或好嗆,蟹的鮮味果有保留到~每啖都大大啖蟹膏真係好滿足~ 底層的大阪燒唔會好厚重或者好粉,係做到大阪燒果種鬆鬆散散的口感,所以即使成塊御好燒好大塊,但食起上來都不會好滯口,兩個人食剛剛好~
伊勢海老
冇得去日本都唔知幾時先可以再去日本食海鮮,餐廳又一廚師推介燒伊勢海老~我同老公見到已經流曬口水,龍蝦好大隻,見住廚師喺我哋面前燒同起肉,再上碟…真係超香~龍蝦燒的表面雖然有少少乾,但內裏仍然好juicy,一整舊龍蝦肉大大舊,好新鮮,爽口彈牙,剛燒起的關係,暖暖的龍蝦汁一路食一路滲出來,好鮮甜~一個字,正!
最後仲要咗個炒麵飯
餐廳話呢個係佢哋嘅自創菜式,淨係炒飯有點單調,所以撈埋一啲麵碎一齊炒增強口感~炒麵飯粒粒都炒得好乾身,好得意一食就食得出嗰陣日式炒麵的味道,加上餐廳的裝橫和氣氛,真係有置身於日本的感覺~炒麵飯真係幾好食,同平時食的日式炒飯好唔同~
好愉快喺呢間餐廳食咗一個日式海鮮餐,餐廳老闆非常友善,應該是一個好客之人,見好多客人都似係熟客再嚟捧場,成間餐廳的氣氛都好好,好relax,好愉快~