“特色西班牙菜🤤”
Tapa Room的評論

Tapa Room
香港排名第3,744 (共15,148家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
4 週前評論 透過行動裝置

來到牛頭角就想吃這家店鋪,這家店已吃過幾次也覺得不錯。這次在午餐時間去,環境寧靜不嘈吵,可以慢慢地享用午餐。店舖分為戶外和戶內座位,還有店舖招牌打卡位的霓虹燈大門。
棒棒鵝肝 HKD$78,這個小吃是必點食物之一,小球形狀的鵝肝,口感軟滑入口即融。鵝肝味道香濃,再配果仁碎吃口感更豐富,拌酒吃味道更棒。
薄切慢煮八爪魚 HKD$28,這款小吃靜靜很喜歡吃的,而賣相也很吸引。八爪魚以慢煮方式做口感更嫰滑煙韌,配上蕃茄蓉和橄欖油味道酸酸的,既惹味又開胃。
凍切拼盤 HKD$38,包括有:西班牙火腿/曼徹格芝士/紅酒燴梨。每一款切到薄身,可以一口一片,每一款味道也各具特色。可以跟朋友慢慢地吃,等待食物來臨。
烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁配蒜香意粉 HKD$168,黑毛豬鞍架是較厚身的版本,而且很容易切開。肉質腍身肥瘦適中,咬的時候還有肉汁流出。厘醋燒汁味道甜甜的,不會感覺油膩。意粉口感煙韌,拌著醬汁吃很棒。
西班牙海鮮炒飯 HKD$188,面頭鋪滿海鮮很吸引,另外用小鐵鍋裝著更保溫。海鮮包括:大蝦/魷魚/青口/大蜆,海鮮新鮮爽口。飯底吸引醬汁味道濃郁不咸,飯質口感煙韌。
另外點了White Sangria 和 Virgin Sangria這兩杯飲品,White Sangira是含酒精的飲品,Sangira酒精飲品可選配搭紅/白酒的。兩杯飲品果味較重,味道酸酸甜甜挻特別,女生飲較容易入口的。
食物質素不錯,我們也很喜歡吃的❤。希望快一點有晚市,可以再去吃晚餐。因為晚市餐牌的食物更多選擇,可以跟朋友吃多一點不同的款式。

造訪日期: 2021年2月
2  感謝 CHINGCHINGJAIII

2021年1月1日 透過行動裝置

再次到訪西班牙菜 Taparoom
不過今次就去左觀塘分店 門口同樣有五彩繽紛嘅霓虹燈 好啱打卡影相

呢間分店更設有唔少室外座位 週末黎到街邊唔會太多人與車 相當之chill 只係剛巧旁邊有工程 會有少少燥音

▪️棒棒鵝肝 $78
捏成球狀的鵝肝 口感軟滑 不需咀嚼 就已融化在口中 鵝肝味道蜂擁而出 沾上果仁碎 香氣十足 深得重口味人士的歡心

▪️凍切拼盤 $88
紅酒燴梨 曼徹格芝士 西班牙火腿
紅酒燴梨 薄薄一片 香甜爽脆 陣陣紅酒香
曼徹格芝士 奶味濃郁 質感較乾較硬 鹹香味相對較淡 跟充滿鹹香的西班牙火腿非常匹配

▪️西班牙薯仔蛋餅 $78⠀

鴨腿肉質軟腍 很輕易就能把骨肉分離
外皮入口即融 肥仔表示很滿意 略嫌肉質柴了一點 但不會過乾
帶鹹味既鴨腿 加上甜甜酸酸的甜血橙醬 味道毫不單調

▪️炸西班牙油條配朱古力醬 $58
Churros外層非常脆身 內不會太乾 煙韌帶咬口 略嫌有點油饐味
旁邊的凍朱古力醬 甜味剛好 不會太甜膩 兩個人share perfect

▪️M - G & T - O $108
非常清新易入口的一杯
淡淡青瓜跟薄荷葉的香氣 中和了不少油膩感

▪️Vermouth $70
當冰溶化 酒味變得更濃烈
餘韻挺長 濃濃酒味停留在口腔中
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀
整體而言 好鍾意outdoor既位置 每道菜式都幾有水準 特別推薦西班牙薯仔蛋餅 性價比挺高

造訪日期: 2020年12月
1  感謝 sistersnfood
2020年12月8日 透過行動裝置

餐廳:Tapa Room (觀塘)
地址:觀塘觀塘道348號國際貿易中心地下G02號舖

喺觀塘海濱附近,有一間好有feel、好chill嘅西班牙餐廳酒吧,除咗牆上有好多霓虹燈牌之外,仲有唔少打卡位,啱晒一眾鍾意打卡嘅你

薄切炙燒吞拿魚腩 $88
一口吞拿魚燒得好香,外層啱啱好熟,內裏仲喺好鮮嫩,加上芝麻、辣椒️同青檸汁,連埋沙律菜一齊食,為呢一餐打咗一個好響嘅頭炮

鮮甜凍蝦配蒜茸蛋黃醬 $68
西班牙人好鍾意食凍盤,凍蝦係一個走唔甩嘅前菜,急凍咗嘅熟蝦好易搣開,食落爽口彈牙,確實鮮甜,唔知你鍾意加蛋黃醬定係落檸檬汁去食呢?

鵝肝比堅尼三文治 $78
將鵝肝醬搽喺香脆嘅多士入面,咬一口,飲一啖酒,真係今餐嘅一大享受

莫希托羊肉串燒 $78
羊羊喺自然放牧嘅環境下成長,有機天然,食落濃郁可口無羶味,一咬落去就有好多肉汁流出,勁juicy

烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 $158
呢個西班牙黑毛豬鞍真係無得頂,用慢煮嘅方式去烤煎逼出油脂香,唔好講食,淨係切都知佢有幾幼嫩。豬香軟腍,加上些厘醋燒汁更加細膩,味道層次提升,仲有成碟滿嘅炸薯粒添

Before Sunrise $108
Tapa room用咗Spanish style嘅做法,除咗有紅加侖子、雜莓同迷迭香Rosemary之外,仲加入咗Gin酒同tonic water,紅卜卜好靚,影相一流,不過原來都有40幾度架,叫之前記得問清楚

White sangria $60
Sangria喺西班牙語言國家常見嘅飲品,呢個white sangria用白酒做base,加入梳打水、水果、糖漿、白蘭地同冰,整成呢杯類似雜果賓治嘅酒精飲品,入面用咗青蘋果、荔枝同熱情果,幾解渴

西班牙肉桂多士配新鮮雜莓 $58
將鬆軟嘅麵包多士蘸上肉桂粉同砂糖,雖然有啲甜,不過唔喺成日食都ok嘅,食每一啖都充滿幸福感,為成餐飯畫上圓滿句號

餐廳近住工業區,附近唔會好多人經過,絕對係一個傾偈談心嘅好地方,仲可以飲返兩杯,食完去海濱行返一個轉,不知幾寫意

造訪日期: 2020年12月
感謝 hinsonfoodhk
2020年10月30日

餐廳的Decoration十分Eye catching,打卡一流。

當然食物才是重點,價錢不算貴,不過食物份量亦不算多,餐廳主要想客人飲酒傾天SHARE食物,這樣其實可以品嚐更多食物。

先點特色飲料,亦點了數款小食佐酒。
必點的薄切慢煮八爪魚,味道清新亦帶鹹香,配上特色醬汁,十分開胃。
莫希托羊肉串燒,騷味不太厲害,但配上香料十分惹味。
西班牙海鮮鍋飯,雖說二人份量,不過應該足夠一人。但賣相吸引,真的足料,有大蝦,青口等,整體不錯。
西班牙薯仔蛋餅,相比下就不算太特別,感覺像吃濕了的薯條。
最後當然點了甜點CHURRO結尾,新鮮即製,不算太甜剛剛好。

造訪日期: 2020年10月
1  感謝 chu1007
2020年8月14日

朋友喺網店訂咗一批物品,因事行唔開,問我可否代為拿取。反正有空,舉手之勞,何樂而不為呢!

順便相約小師妹在附近吃頓午餐, 好耐無食過西班牙菜,揀咗呢間位於觀塘道國際貿易中心嘅「Tapa Room」,其實未試過中午去食 tapas,唔知個感覺會唔會好唔同呢?

餐廳離港鐵牛頭角站好近,只是幾分鐘路程。離遠已見到閃爍嘅招牌, 非常搶眼。

店內裝潢以 Neon Art 為設計概念,一踏進店便被四周的霓虹燈飾包圍住,煞有氣氛。餐廳地方頗大,而且近門口處還設有露天座位,令人感覺猶如置身外國街頭 Café 般。

餐廳午市有 Express Lunch 同 Set Lunch 供應,前者價錢較相宜,而後者則有 6 款可供選擇,定價由 $108 - $198 不等。

我哋揀咗兩個午市套餐,是日餐湯為南瓜雞湯,成品用上南瓜再加雞湯炮製,湯身非常濃稠,每一口都是滿滿的南瓜甜味,加上金黃的賣相,特別開胃。

頭盤選了薄切慢煮八爪魚 (+$28) 同凍切拼盤。八爪魚口感十足,面頭的醬汁非常醒胃,味道有點似西班牙蕃茄凍湯,酸甜冰涼,頗為Refreshing!

凍切拼盤 (+$38) 以一塊圓形木砧板盛載,拼盤上面放了西班牙火腿、曼徹格芝士和紅酒燴梨。火腿味道不錯,完全沒有筋位,不黐牙。芝士口味溫和,具濃郁的果香和飽滿的奶香;而紅酒燴梨亦微甜有酒香,夾埋一起入口,味道相當豐富。

主菜選了烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁配蒜香意粉 (+$168) 同烤肉眼牛扒。豬鞍嘅脂肪分佈很平均,經慢煮後能保留濃郁的肉汁,肉質軟腍,滋味滿分!意粉煮至軟硬適中,入口帶滿滿蒜香,伴以些厘醋燒汁吃,惹味非常。

烤美國 Prime 肉眼牛扒拌粉紅胡椒忌廉汁配薄煎薯餅 (+$198),肉眼扒上桌時已切成一件件,面頭淋滿忌廉汁,並以紅胡椒作點綴,賣相吸引。肉眼水準唔錯,不但肉味鮮甜,且油脂香滑,鹹度適中。墊底嘅薄煎薯餅亦很好吃,薯香濃郁,跟鮮嫩的肉眼扒擦出火花。

跟餐飲品點了西班牙水果特飲,賣相很漂亮,味道香甜解渴,入口清爽怡人。

造訪日期: 2020年8月
感謝 mjqueen7e

去過Tapa Room嗎? 請分享你的經驗!