“🌸全港必食5大炸雞🌸”
My Ahjussi的評論

My Ahjussi
使用外送服務
香港排名第3,208 (共15,702家餐廳)
價位: US$46 - US$218
周圍地區: 油尖旺區
周圍地區: 油尖旺區
2022年5月22日 透過行動裝置

呢間韓式餐廳行唯美韓風style環境雖細但卻給俾人一種舒適感,相信店主係裝飾上都落左唔少心思

韓式煮牛肉飯捲 ($55)
飯捲內的材料十分豐富,濃郁的牛肉味、黃瓜絲、青瓜絲、腌菜等,食落好清新,味道如果想濃烈d嘅話就可以點加左鹽嘅麻油,好香!

泡菜海鮮豆腐鍋 ($78)
一上檯就熱氣騰騰,見到有好多唔同的海鮮,如魷魚、蝦仁、蟹柳和青口,仲有好多豆腐,飲落去的味道既有泡菜酸辣味(少辣)同濃郁既海鮮味呢個係套餐,仲附送一碗飯

卡邦尼炸雞 (6件 $98)
雞翼、雞上脾和雞胸各2件,份量都算多!雞炸得好香脆,混合卡邦尼白汁,雞肉嫩滑同有汁

焦糖爆谷拿鐵 (跟餐價$33)
奶泡上有好多焦糖爆谷,賣相幾好睇亦為latte帶上焦香味

甜麥仁拿鐵 ($45)
自己可以選擇將麥仁放係奶泡度,自己好鐘意食脆口又有點甜嘅麥仁

造訪日期: 2022年5月
感謝 liebe_king

2022年2月25日

韓式牛肉飯捲 $55
媽媽最愛❤️的一道韓國菜!作為韓國的國民食物,簡單飽肚又多蔬菜就是Gimbop(飯捲)咯~
飯捲的食材配搭有牛肉、青瓜、紅蘿蔔同醃蘿蔔,餡料滿滿白飯也夠薄身,跟韓國吃到的差不多,調味很好又不油膩!
細心的店家還會將一份加入鹽的韓國芝麻油另附予客人按照個人喜好加入,麻油的香保加上微鹹的味道令飽捲生色不少!
旁邊更加入淋上柚子蜂蜜醬汁的沙律菜,酸甜酸甜的味道,令沙律變得清新又開胃
這款還提供素食版本,吃素的朋友也可以點一份來吃~

軟殼蟹忌廉汁意粉 $98
在韓國餐廳也會找到一點fusion的西式食品,將韓國食材加入煮意粉是其中一款,但這次選了一款偏近西式的軟殼蟹忌廉汁意粉
一上菜就會被放在表面的炸軟殻蟹深深吸引,size也頗大隻的足夠遮蓋底下的意粉,金黃色的炸軟殻蟹做到香口酥脆,味道也很不錯~
忌廉汁其實有點像卡邦尼口味,味道濃郁,再拌入不少蘑菇粒烹調,還加入不少芝士粉增加香氣,醬汁稀稠度平均意粉亦掛汁,妹妹很喜歡這個味道~

韓式芝士粟米 $38
相信哈韓的朋友也會知道,這款小食特別受韓國的小朋友跟學生歡迎,用上粟米粒拌上已經加熱的芝士,拉絲芝士粟米就呈現在眼前咯~ 甜甜的粟米加上鹹鹹的芝士拉絲,簡單又好吃!

蒜香蜂蜜炸雞 $98(6件)$178(12件)
說到韓國菜怎能少了炸雞一份?店家提出的炸雞口味都是比較傳統款式,分為6件跟12件兩個份量,方便客人按需要而點選✅
這次選了味道比較溫和的蒜香蜂蜜炸雞,6件裝份量也不少,由雞胸、雞鎚、雞翼跟雞翼尖也有
炸漿做得不錯很香很脆很有咬口,內裡肉汁滿滿又嫩滑;再在炸雞表面加入蒜香蜜糖醬,醬汁很足夠,蒜香跟蜜味的比例都非常平均,很惹味啊~

甜麥仁拿鐵 $45(跟餐價 $33)
應該是我第一次見有店家將韓國人常見的殼物類食品:甜麥仁加入咖啡☕️當中!很特別呢~
甜麥仁就是加入了甜味而烘烤過的小麥,在韓國非常常見的一種健康小食,韓國的朋友一定有吃過
無論堂食跟外賣,甜麥仁也是另附予客人自行倒入添加,香甜脆口的口感配上‍♀️沒加甜味的咖啡,沒想到又出奇地配啊~

店家主打韓國菜,但裝潢風格是拼棄傳統的韓國餐廳風格而是像cafe一般,佈置都充滿著少女心,天花掛滿粉白櫻花,四圍也是花花的裝飾品,吸引食客邊吃東西跟打卡
雖然裝潢是很漂亮,不過阻於疫情嚴重,不少人也會選擇打包回家,店家也有推出外賣全單9折,去大角咀的話不妨考慮幫襯一下小店與大家共渡時艱⏳吧!

造訪日期: 2022年2月

堂食環境優美
外賣有9折優惠
今日揀左後者‍️

辣炒年糕 $42
好有韓國食既味道味道濃郁辣味係接受到既程度煙韌度剛剛好,份量亦足夠

韓式便當配三件炸雞 $88
炸雞有六種口味選擇‍♀️今次+$10要黃金鹹蛋味三大件金黃色炸雞黃金鹹蛋醬足夠三件雞沾黎食!邪惡香口入味
便當會有多種配菜加煎蛋同另配韓式醬汁自己加添拌飯

泡菜豆腐鍋 $58
天氣咁凍食呢個好暖身豆腐超滑,加上大量娃娃菜好健康!辛辣味既湯送飯好合適

熱榛子咖啡☕️ 跟餐+$20
本身係有心心既拉花但天氣凍好快就會無左榛子味夠,咖啡尚算細滑

熱檸檬茶 跟餐+$0
新鮮檸檬片與濃茶底

造訪日期: 2022年2月
感謝 Dusttobestar
2021年5月16日 透過行動裝置

餐廳食物偏韓式及西式, 有韓式炸雞同意粉, 咁既選擇幾好, 可以揀唔同既野食(´∀`=)~ 餐單上仲有健康既素餐揀!!店內環境美美的( ͡° ͜ʖ ͡°), 很有心機的裝潢, 有種少女心嘻嘻~~

跟朋友唔係太餓, 就點左幾樣野食~
炸軟殼蟹@$46
軟殼蟹足料呀! 起馬食落口唔係炸粉大多數先(^ー^)!! 食落口幾香脆可口! 不過都比較油少少~
點千島醬還不錯~

蒜香蜂蜜炸雞(6 pcs) @$88
蜂蜜炸雞就有少少失望, 味道無想像中特別, 有啲似快餐店既味道(;o;), 不過甜甜黏黏的口感都幾開胃, 炸雞如果脆身啲會吸引; 而每隻雞都大大年飽滿, 以呢個價錢泥講, 都算抵食!

泡菜豆腐鍋@$58
雖然賣相係韓式似的, 但湯料就酸辣味多, 欠缺了韓國辣湯既神髓(*´ー`*) 感受不了有泡菜係湯入面~~~
但呢個價配埋飯算抵食~ 食到飽飽的~~~

店員既服務好好呀! 整體泥講, 食物味道就一般 , 不過價錢份量算抵食, 環境舒適~~~

造訪日期: 2021年4月
感謝 Catherineee_tsang
2021年3月1日

由網上得知大角咀有一間社企,聘請聽障人士,就好想支持。社會上很需要商業機構來協助弱勢社群,幫助他們自力更新,當然做為顧客的我都想支持他們。

位置: 較偏僻,跟十三少酸菜魚店的位置差不多,無論是旺角或奧運站走去,都需十分鐘的時間。慶幸的是吃飽後,附近有一個大角咀海濱長廊,很值得去散步。

環境:雖然店名是我的大叔,但店內充滿少女風格的佈置,由門口的木櫃上插花、玻璃窗下的假繡球花盆景,白色櫻花樹天花、簡約的原木餐桌等,一些角落的座位是打卡點。

午市套餐:餐前小食一共有三款:甜薯、泡菜和酸白蘿蔔,另外仲有大醬湯,這是我第一次會有餐湯供應的韓式餐廳,非常地道。

韓式牛肉漢堡$98
漢堡材料簡單,是一塊塊的炒牛肉、生菜、蕃茄和沙律醬,但牛肉肉汁滿瀉,而且堆得相當高,不能一口就咬到整個漢堡。我覺得不需要沙律醬,因為牛肉的火侯已經炒得剛好,肉質嫩口,充滿肉汁,如果可以額外加上太陽蛋和泡菜就更好。

洋甘菊花茶$20(跟餐價)女士滋補花茶,有濃濃的菊花香,用來解炸雞和漢堡的油膩就至好不過了。

黃金鹹蛋韓式炸雞$118
跟想像中完全不同,以往的韓式餐廳是用雞塊,但這間是用雞翼、雞胸、雞上髀,所以件件都份量十足,而且即叫即炸,拿上手時熱辣辣!炸皮淋上炒熱了咸蛋黃汁,略嫌炸皮與雞肉較分散,所以將炸皮拆開,再點醬汁,更棒!

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 ying0564335

查看過My Ahjussi的旅客也查看過

中國香港

去過My Ahjussi嗎? 請分享你的經驗!