“🇰🇷韓風温情情小店💛”
My Ahjussi的評論

My Ahjussi
使用外送服務
香港排名第3,951 (共15,374家餐廳)
價位: US$46 - US$218
周圍地區: 油尖旺區
周圍地區: 油尖旺區
4 週前評論 透過行動裝置

餐廳食物偏韓式及西式, 有韓式炸雞同意粉, 咁既選擇幾好, 可以揀唔同既野食(´∀`=)~ 餐單上仲有健康既素餐揀!!店內環境美美的( ͡° ͜ʖ ͡°), 很有心機的裝潢, 有種少女心嘻嘻~~

跟朋友唔係太餓, 就點左幾樣野食~
炸軟殼蟹@$46
軟殼蟹足料呀! 起馬食落口唔係炸粉大多數先(^ー^)!! 食落口幾香脆可口! 不過都比較油少少~
點千島醬還不錯~

蒜香蜂蜜炸雞(6 pcs) @$88
蜂蜜炸雞就有少少失望, 味道無想像中特別, 有啲似快餐店既味道(;o;), 不過甜甜黏黏的口感都幾開胃, 炸雞如果脆身啲會吸引; 而每隻雞都大大年飽滿, 以呢個價錢泥講, 都算抵食!

泡菜豆腐鍋@$58
雖然賣相係韓式似的, 但湯料就酸辣味多, 欠缺了韓國辣湯既神髓(*´ー`*) 感受不了有泡菜係湯入面~~~
但呢個價配埋飯算抵食~ 食到飽飽的~~~

店員既服務好好呀! 整體泥講, 食物味道就一般 , 不過價錢份量算抵食, 環境舒適~~~

造訪日期: 2021年4月
感謝 Catherineee_tsang

2021年3月1日

由網上得知大角咀有一間社企,聘請聽障人士,就好想支持。社會上很需要商業機構來協助弱勢社群,幫助他們自力更新,當然做為顧客的我都想支持他們。

位置: 較偏僻,跟十三少酸菜魚店的位置差不多,無論是旺角或奧運站走去,都需十分鐘的時間。慶幸的是吃飽後,附近有一個大角咀海濱長廊,很值得去散步。

環境:雖然店名是我的大叔,但店內充滿少女風格的佈置,由門口的木櫃上插花、玻璃窗下的假繡球花盆景,白色櫻花樹天花、簡約的原木餐桌等,一些角落的座位是打卡點。

午市套餐:餐前小食一共有三款:甜薯、泡菜和酸白蘿蔔,另外仲有大醬湯,這是我第一次會有餐湯供應的韓式餐廳,非常地道。

韓式牛肉漢堡$98
漢堡材料簡單,是一塊塊的炒牛肉、生菜、蕃茄和沙律醬,但牛肉肉汁滿瀉,而且堆得相當高,不能一口就咬到整個漢堡。我覺得不需要沙律醬,因為牛肉的火侯已經炒得剛好,肉質嫩口,充滿肉汁,如果可以額外加上太陽蛋和泡菜就更好。

洋甘菊花茶$20(跟餐價)女士滋補花茶,有濃濃的菊花香,用來解炸雞和漢堡的油膩就至好不過了。

黃金鹹蛋韓式炸雞$118
跟想像中完全不同,以往的韓式餐廳是用雞塊,但這間是用雞翼、雞胸、雞上髀,所以件件都份量十足,而且即叫即炸,拿上手時熱辣辣!炸皮淋上炒熱了咸蛋黃汁,略嫌炸皮與雞肉較分散,所以將炸皮拆開,再點醬汁,更棒!

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 ying0564335
2021年2月9日 透過行動裝置

ahjussi ~今晚食韓國菜!

路過見到呢間My ahjussi裝修一啲都唔大叔,而係走少女風,打卡必到嘅餐廳!
可惜,過咗6pm 只好叫外賣~依家外賣仲有85折優惠好抵食

蒜香蜂蜜炸雞
食韓國菜點少得炸雞✨炸雞超大件,比我平時食開韓國炸雞更大,食落非常香脆而且甜甜嘅味道,入面雞肉嫩滑而且好juicy~蒜味可以再濃啲仲正!

韓式牛肉飯
份量都唔小,最鐘意嘅係濃郁醬汁,食落帶甜,有啲似壽喜燒味, 配飯一流~牛肉偏薄,每條都吸滿醬汁,好入味

卡邦尼煙肉泡菜意粉
推薦! 食之前會諗卡邦尼同泡菜一齊係咩味?竟然出奇地夾!
食落竟然好重芝士味同好creamy,而泡菜嘅酸酸辣辣中和咗卡邦尼嘅膩,煙肉炒得好香,意粉軟硬適中,值得一試

泡菜豆腐鍋
冬天嚟一碗泡菜豆腐鍋真係成個人都暖曬!就算外賣拎到返屋都仲好熱豆腐夠滑而且份量好多,泡菜偏酸同軟,帶微辣,唔食得辣嘅朋友都岩!配一大碗白飯,食完真係好滿足!

素麥樂雞
食素嘅朋友呢間韓國餐廳就最岩你!餐牌上有唔少選擇係為素食者,今次就選下素麥樂雞!食落真係同真既差唔多,而且炸得脆而不膩,內嫩多汁

造訪日期: 2021年2月
感謝 Ctyingz
2020年12月12日 透過行動裝置

而家晚晚六點就禁堂食,唯有叫外賣,餐廳裝修都幾靚,可惜今次冇得入去打卡,享受唔到餐廳嘅環境。而家外賣做85折,食物比想像中好食,性價比高。
新豬肉豆腐鍋 ($58)
泡菜鍋湯底好濃味,都幾辣,豬肉碎底加埋泡菜湯撈飯好好食好惹味。裏面仲有秋葵正
軟殼蟹忌廉汁意粉($98)
軟殼蟹大大隻,炸至金黃香脆,內裏蟹肉蟹膏比例算多,忌廉汁杰身,配有香菇。
蒜香蜂蜜炸雞6件($98)
六件炸雞份量多大大舊,有兩舊雞胸,兩隻雞全翼同兩隻雞鎚,外皮香脆,炸粉厚薄適中,蒜香蜂蜜調味出色,每樣野都恰到好處,推介呀!
巨峰提子梳打($20)
芒果梳打($20)

造訪日期: 2020年12月
感謝 mmyfoodland
2020年11月27日 透過行動裝置

餐廳:My Ahjussi (大角咀)
地址:大角咀大全街39號地舖

最近去咗大角咀一間韓式cafe食件炸雞、飲杯咖啡☕️,呢間cafe有3️⃣️⃣大賣點。首先佢哋喺一間良心企業cafe,請咗一位聾人同一位自閉症嘅員工;其次cafe有好靚嘅裝修,天花白茫茫嘅花海、綠油油嘅草牆、假鳥等,配合埋粉紅色嘅發光燈牌,成間cafe仲好有少女情懷,而最後一點就喺cafe提供素食餐單

黃金鹹蛋炸雞 $118/6件
Cafe嘅韓式炸雞用咗歐洲嘅春雞,每份都有齊胸、下槌、髀同翼,可以揀6件或者12件。揀12件嘅話可以配搭兩種味道,有原味、韓式甜辣、蒜香蜂蜜、咖喱粉、卡邦尼同黃金鹹蛋味,大玩fusion味道。我就揀咗黃金鹹蛋味,外皮金黃香脆,有濃郁嘅鹹蛋黃香,咬落肉質鮮嫩多汁,喺價錢貴咗少少,不過都值得一試

黑松露雜菌薄餅 $128
Cafe嘅薄餅麵團喺自家製嘅,每塊都經過12個鐘發酵,餅底較厚,食落鬆脆厚實。有6️⃣種口味選擇,我就揀咗黑松露雜菌味,用咗冬菇、雞髀菇、白菌、紅洋蔥,同埋黑松露醬。黑松露味唔會太出,有拉絲芝士,食落陣陣芝士香同埋有豐富嘅菇菌粒,仲帶有淡淡黑松露香

焦糖瑪奇朵 $38
最後梗係要試返杯由聾人員工沖製嘅咖啡啦,拉花係一個大大嘅心形,憑呢杯macchiato我就知呢間Cafe同員工都充滿外心

造訪日期: 2020年11月
感謝 hinsonfoodhk

去過My Ahjussi嗎? 請分享你的經驗!