“火車頭午餐”

火車頭越南餐室
香港排名第5,406 (共15,453家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年4月21日 透過行動裝置

今日同阿媽去朗豪坊買野, 阿媽見到呢間以火車頭為主題嘅食店覺得幾特別話想試下
午餐選擇多,配主食+小食+飲品,價錢大衆化
火車頭越南餐室的相片 - 旺角
午餐選擇多,配主食+小食+飲品,價錢大衆化
火車頭越南餐室的相片 - 旺角
阿媽叫咗鮮茄蟹肉蝦湯檬湯底是蕃茄湯, 有着濃濃的蕃茄味和蟹的鮮甜味, 湯內有炸軟殼蟹、魚腐、豆卜、蕃茄等材料豐富,檬粉幼身爽滑, 掛湯力強, 浸耐咗都唔會過淋, 阿媽食完勁讚話好味
我叫咗香茅牛肉湯河牛肉好滑, 好有牛肉味, 河粉爽口, 配埋香葉辣椒青檸,酸甜開胃, 值得推介
酸辣去骨鳳爪-酸酸辣辣好開胃, 鳳爪肉質鮮嫩
燒豬肉米紙卷-米紙好煙韌包住檬粉、豬肉、紅蘿蔔、生菜等豐富配料, 加埋醬汁一齊食好惹味
鹹檸檬七喜-鹹鹹酸酸的檸檬加上汽水, 好解渴
檸檬紅茶-紅茶味濃,甜度適中

造訪日期: 2021年4月
感謝 KKMan123
2021年2月23日 透過行動裝置

好耐冇食過越南嘢,今日同朋友行朗豪坊見到4樓有間越南餐廳,個名幾得意,叫做[火車頭...」,就吸引到我哋入去食午餐。

餐廳做足防疫措施,安心出行QR code或登記食客資料、酒精搓手液、隔板等樣樣齊全,令客人食得安心又放心。

午市套餐都幾抵食,連加一人均消費都唔使一百元就有齊主食、小食同飲品,選擇也很多。

主菜:香茅豬扒湯河/燒豬頸肉湯河
河粉大大碗,粉質夠滑身。香茅豬扒和燒豬頸肉都幾香口,而且肉質軟淋。

小食:牛油果素菜米紙卷/香茅牛肉蝦片
牛油果素菜米紙卷內有兩三種不同的沙律菜和牛油果,食落好清新,沾上甜醬伴食也別有一番風味。
香茅牛肉惹味,蝦片脆卜卜。

餐飲:薄荷檸檬梳打/蘆薈柚子蜜
涼浸浸嘅檸檬梳打加上剪碎嘅薄荷葉,份外醒神。
蘆薈柚子蜜,滋潤可口。

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 pingpingcspchow

去過火車頭越南餐室嗎? 請分享你的經驗!