“全鹹點的下午茶Tea Set|All Savoury Afternoon Tea”

Oasis Bar And Grill
香港排名第1,560 (共15,531家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年3月23日

對於Afternoon Tea,大家的印象都是有鹹點和甜點~對不對?
但原來有餐廳做全鹹點的,說的是位於尖沙咀諾士佛臺的 Oasis Bar & Grill
這間餐廳由黑白兩個區域組合而成,近門口部份是酒吧形式的黑 ...
最裡面位置則是走簡潔明亮的白,跟我們這次要吃的Tea還頗相襯
另外梳化位置坐起來也很舒服,
如果想坐鳥籠的座位~可以在訂座時備註一下!?

除了全鹹點的Tea Set,當然也有"正常"的可以選擇,或者小食之類
All Savoury Afternoon Tea ($428/For Two) 共有8款鹹點 + 英式鬆餅
就份量來說,全吃光是頗飽肚的~怪不得來這裡吃Tea的男生也不少

上餐的速度幾快,店員有提醒一下 英式鬆餅 要先吃
吃的時候仍然帶微暖的溫度~這鬆餅有點大個,
但吃起來不會乾柴柴那樣子!
單吃不太差,當然也可以配果醬和Cream 一起吃!

茶架有兩層,頂層有四款鹹點~
比起平時吃開那種精緻的,這看起來豐富得多
黑松露大啡菇配法包 - 味道濃厚的大啡茄配脆口的法包,很不錯
車厘茄大蝦配牛油果醬 - 這個的蝦很彈牙。
燒牛肉車厘茄卷 - 燒牛肉比較乾身,如果有少許醬汁可能好一點!?
巴馬火腿及蘆筍卷 - 蘆筍爽身且鮮嫩,沒有楂這點很好那耶

底層的鹹點則有四款,最不喜歡吃的是 - 青瓜蛋沙律三文治
大概是沙律出水的問題?整片三文治變得像糊一樣
素牛肉漢堡 - 質感來說稍微乾身了些 ...
煙三文魚慕絲配餅乾 - 煙三文魚的鹹香味太重外還可。
迷你蟹餅配三文魚子 - 這層最好吃的~我會選這個

飲品方面,Tea Set For Two 包了兩杯飲品~是普通的茶或咖啡
如果想要像成水果茶、較特色的冰茶或是酒就需要另外加錢

Total:$471 (已計加一服務費)
這Tea Set平日也有供應,價錢也比星期六日吃的便宜
或者下次有機會可以試試另外一款!

造訪日期: 2021年3月
2  感謝 linglingdolly

2021年3月9日 透過行動裝置

在城市的綠洲,渡週一晚。

香煎自家制蟹餅菠蘿莎莎
蟹肉絲絲分明,煎得金黃。
菠蘿莎莎伴碟,入口酸甜。

龍蝦汁天使麵伴大虎蝦及三文魚籽
龍蝦汁顯名貴,濃郁鮮味。
天使麵佈滿汁,軟硬適中。

法式油浸鴨腿伴法式忌廉焗薯
鴨腿烤得金黃,皮脆肉厚。
薄薯疊成盒子,芝味迫人。

荷蘭鐵鍋班戟配新鮮雜莓
鬆軟的焗班戟,充滿蛋香。
雪糕藏合桃粒,甜度適中。

Refreshing passion
柚子蜜糖甜蜜,薄荷清新。
熱情果汁作底,夏日風情。

Mr.
自家製的薑蜜,煙熏味重。
一掀煙絲四起,仙氣逼人。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 blue_bottleee
2021年2月15日 透過行動裝置

因為疫情關係,都唔敢去食生蠔。但忍得太耐,實在係忍唔住啦!所以就決定揀間信得過嘅去食,最後揀咗去 @oasis.bar.grill.hk。
揀咗
生蠔拼盤 ($398) - 推介
香蒜白酒藍青口配法包 ($168)- 推介
香煎自家製蟹餅配菠蘿莎莎 ($128) - 推介
意式咖啡配雲呢拿雪糕 ($78)
西班牙油炸鬼配朱古力醬加雲呢個雪糕 ($88)
Chardonnay x 2 ($78@)

生蠔拼盤有三個地區,侍應落力盡心介紹
青口個湯超好味,法包脆脆哋,點湯食最正
蟹餅蟹味夠,絕對不欺場
甜品叫咗#affogato 同去完西班牙後就一直念念不忘嘅 #churros。
Churros 香港唔多見,可以喺度食到已經好開心,仲要味道都唔錯

造訪日期: 2020年12月
1  感謝 foodieSsAdventure_HK
2021年2月6日 透過行動裝置

餐廳:Oasis Bar & Grill (尖沙咀)
地址:尖沙咀諾士佛臺1號8樓

諾士佛臺呢間Oasis Bar & Grill環境清幽舒服,仿佛真係去咗綠洲一樣,對上一次嚟食晚餐,夜晚嚟嘅話餐廳較為浪漫,今次就嚟食午餐,被安排坐近窗邊,估唔到中午時分喺日光底下,更有綠洲味道,就好似置身喺一個綠化咗嘅小島咁,我緊係唔可以錯過打返張卡先啦

午市套餐可以有唔同嘅combination,有沙律、餐湯、小食同主菜,3-course同4-course分別$138同$168,可以按自己嘅食量同喜好選擇想食嘅嘢,on diet緊嘅人仲可以揀Diet choice($98),另外仲送咖啡或茶

小食方面揀咗柚子蜜糖雞翼同白酒煮青口,雞翼甜甜蜜蜜,金黃香脆嘅雞翼表面搽上濃郁嘅柚子醬同蜜糖;青口份量唔少,起碼都有十隻,食落有陣陣白酒清香

地中海式香料烤雞
呢個烤雞用地中海香料醃製,同時用上唔少辣椒️,食落香辣惹味,每份有半隻烤雞,肉嫩唔嚡,唔食得太辣嘅可以蘸埋蛋黃醬一齊食

炭烤西班牙栗飼豬鞍(+$38)
豬隻以放牧形式飼養,仲用埋栗子作為主要食糧餵飼,肉質比一般以穀物餵飼嘅豬肉更清甜,而且多汁鬆軟,切開仲見到豬肉帶有油花,啱啱好熟透,烤香嚟食真係perfect

食完嘢飲返杯Americano、嘆返杯茶☕️,坐吓傾吓偈真係好舒服

造訪日期: 2021年2月
感謝 hinsonfoodhk
2020年11月22日

旺區想找個舒適寧靜可閒談的地方,依間唔錯。餐廳環境寬敞,光線柔和帶點浪漫頗有情調,這裡美食確實俾到驚喜,約會選啱地方就贏了大半。而且價錢合理,和對的人食得愉快夫复何求~

卡邦尼三重芝焗椰菜花 $78
朋友點的原以為好普通,但見到好有驚喜,芝士多到呢,相信芝士控一定會鍾意。椰菜花原個切半焗到淋身,鐵鑊仔盛載保持足夠熱度,溝左卡邦尼汁煙肉碎唔會好咸相當美味,啖啖濃郁芝士邪惡又好食,入口creamy,值得推介。

黑松露大啡菇芝士意大利飯 $198
第一次食到咁濃郁黑松露味的意大利飯,而且煮法正宗,米粒柔軟中間帶點米心口感不失嚼勁,飯中菇菌不少,口感味道同樣滿分。

西班牙油炸鬼配朱古力醬及雲呢拿雪糕 $88
油條酥脆唔油膩,少少硬拎上手食比較方便,熱辣辣醮埋朱古力醬和雲呢拿雪糕,冷熱交融相當美味。

The Oasis $148
雀仔杯形的雞尾酒份外吸睛,紫色來自蝶豆花色。成份有伏特加、荔枝、玫瑰糖、柑橘、喜馬拉雅山粉紅岩鹽。飲落酸酸甜甜,細細啖飲好有荔枝味,口感清新。

造訪日期: 2020年11月
感謝 cargolam

去過Oasis Bar And Grill嗎? 請分享你的經驗!