“好味疏乎厘Pancake”

HoiHoi Pancake House
使用外送服務
香港排名第5,295 (共15,117家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
4 週前評論 透過行動裝置

知道Hoihoi這家名古屋過江龍開了在MegaBox,一直很想過來,碰巧這天在九龍灣便和友人即興來個下午茶。

抹茶忌廉疏乎厘班戟 $138

賣相非常好看,光是看到那完美的抹茶綠,就已經非常期待了!抹茶忌廉絕對沒讓我們失望,濃郁又不會太甜,搭配著鬆軟富蛋香的疏乎厘班戟真的太好吃了!

目玉燒梳乎厘班戟 $118

這個好像是新推出的,我還真的被外表騙到以為是鹹的呢。原來蛋黃是特製吉士,蛋白則是Mascarpone cheese,疏乎厘班戟也是同樣的好吃。打卡一流,但相對之下我絕對最喜歡抹茶的!

宇治金時 $35

宇治金時抹茶味道同樣濃郁,裡面有紅豆,不會太甜,好喝!

泡沫咖啡 $36

這個價錢一杯堂食的咖啡不算貴,雖然沒有拉花可是用上了巧克力畫上兔子,感覺可愛用心,也很有日本風,咖啡味道也很不錯!

平日下午茶的時間也座無虛席,相信假日大概要排隊等候,不過我覺得是值得的呢!

造訪日期: 2021年1月
1  感謝 eataroundwithme

2021年1月16日

Hoihoi pancake 係一間日本過江龍嘅分店,自己好鍾意食pancake。之前已經想同朋友試試,所以,今次就專登嚟到 Hoihoi pancake試試。店舖除咗有唔同口味,仲有分兩款pancake,一種係日式梳乎厘pancake,一種係夏威夷pancake,任君選擇,舖頭主打以日本蛋新鮮製作。咁我就揀咗一款打卡感十足嘅pancake 同一份抹茶pancake,加兩杯抹茶飲品。

抹茶忌廉梳乎厘班戟 $138
有三塊梳乎厘pancake,配上大量抹茶忌廉,另外再加上紅豆作點綴。梳乎厘pancake fluffy,有空氣感,唔會太實,口感唔錯。而梳乎厘本身充滿着蛋香。而最重要嘅抹茶忌廉用上抹茶粉新鮮打成,有抹茶甘香味,並不會過甜。

目玉燒梳乎厘班戟 $118
呢款pancake賣相真係100分,成隻太陽蛋咁,打卡一流。店員小心翼翼咁擺上枱,三塊pancakes 係到震吓震吓。Pancake 厚身,同抹茶pancake質感一樣。原來太陽蛋嘅蛋白係cream cheese,蛋黃係吉士,蛋黃仲有流心效果添。

牛奶抹茶 $37
抹茶帶有層次感,由深綠色到淺白色。抹茶面上有一層奶泡,抹茶味道濃郁,微苦帶甘,配上鮮奶,絕對啱晒我呢啲抹茶lover!

宇治金時 $35
呢款係冬日限定。整體同牛奶抹茶一樣,紅豆甜甜哋,調和抹茶甘味。如果想要多啲口感或者唔太鍾意抹茶甘味,可以試吓佢☺️。

整體來説,我覺得Hoihoi 嘅梳乎厘班戟唔錯,因為之前會擔心佢會太濕,一pat蛋漿咁。不過,佢唔係,而且pancake蛋味又夠。抹茶食品都幾好。(利申:個人本身鍾意日本幸福pancake, 可作參考)

造訪日期: 2021年1月
1  感謝 jas4food
2020年9月1日

有「名古屋No.1行列店」之稱的HoiHoi Pancake House正式登陸九龍灣MegaBox,知道佢地既Pancake均採用日本島根縣新紀元雞蛋,以及日本直送的名古屋麵粉廠特調的麵粉新鮮製作,聽落覺得口味或者可以更貼近日本質素。

不過最近比較早關門,6點半Last Order,7點關門,建議要試的朋友早啲去~

原味梳乎厘班戟 ($88) 最食到原本忌廉同梳乎厘班戟的口味,呢度Pancake比較偏向重蛋味,質感輕盈但未去到空氣感嗰種口感。

楓糖忌廉梳乎厘班戟 ($98) 係四款當中最出色,楓糖漿甜甜地,搭配忌廉超級夾,將甜度微微提升。

抹茶忌廉梳乎厘班戟 ($118) 抺茶味濃郁,但食落有啲過於苦澀,搭配日本十勝紅豆算係中和左少少嗰種苦味。

法式焦糖乎厘班戟 ($98) 賣相比味道好喔,奶香十足,不過感覺好似淨係得上面既焦糖,整體味道層次過份單調。

造訪日期: 2020年5月
感謝 eatwithbabe
2020年7月21日 透過行動裝置

Hoi Hoi Soufflé Hot Pancake❤️ Yum
日本 名古屋人氣Pancake店,那份鬆軟既空氣口感,軟綿綿 真係讓人一試難忘。今次約左朋友到Mega Box 行街,見有時間 就順便找個地方聊聊天 吃個甜品暢談,剛好有間人氣Pancake 趁住時間人不多入去吃吃,地方走木系風格又寬敞,感覺好舒服。
l[沖繩芒果梳乎厘班戟]l $138
Okinawa Manago Soufflé Pancake
期間限定既沖繩口味,食落真係好Soufflé 好鬆軟 好好吃。配上香甜芒果,加上大量邪惡甜Cream,好好吃呢。
l[夏威夷果仁忌廉夏威夷班戟]l $108
Classic Pacadamia Crwam Hawaiian Pancake
另一款走傳統美式鬆餅,食落較厚實,帶濕潤又實在煙韌口感,加上果仁nuts 碎,咸咸甜甜 層次豐富既甜點,另有一番滋味。
l[手沖浸泡式精品咖啡]l $70
Brew Coffee
自己動手沖泡既一杯咖啡☕️,用熱水倒進咖啡粉內泡3mins,再按下鈕制,待咖啡慢慢滴漏就成一杯香濃咖啡,原味入口偏酸,手動很特別呢。
l[焙茶牛奶 (熱) ]l $37
Hoicha Latte (Hot)
濃濃既培茶Latte☕️,仲有拉花天鵝呢。
吃罷聊聊天,成了我們的悠閒天。亦隨著時間不早,見等吃的食客也愈來愈多啊,可見這家Pancake店 真的是人氣店呢。想吃 記得好似我地咁趁早入座,就免卻等位時間了。
×××[HoiHoi Pancake House]×××
©九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox 1樓19-20號舖

造訪日期: 2020年7月
1  感謝 Wincyholic
2020年7月21日

朋友係班戟粉絲,每次有新店開幕,都會抽空到訪。最近就邀約我一齊去九龍灣試下呢間來自日本名古屋的人氣班戟店「HoiHoi Pancake House」。

餐廳位於 MegaBox 1 樓,店舖鄰近 AEON,開放式門面,非常易認,裝潢走夏威夷風格,加上場內的植物配置,具熱帶風情。

翻開餐牌細看,除了主打的班戟外,也有鹹食供應,以和式洋食為主,如巨型漢堡塔,另外亦有沖繩人氣料理墨西哥 Taco 飯、漢堡扒、炸豚肉定食等菜式供應。

交由友人發板,揀咗兩款班戟,另外再加咗兩杯飲品。

先嚟呢款係夏威夷果仁忌廉夏威夷班戟 ($108),班戟賣相一流,面頭鋪滿日本產忌廉,份量十足,把 Pancake 完全覆蓋。班戟鬆軟得來又帶點煙韌,麵粉香氣突出;忌廉夠曬輕盈滑溜,再加上頂層的夏威夷果仁碎,口感好豐富。

至於另外呢款就係沖繩芒果梳乎厘班戟 ($138),賣相好有夏日 feel,原來係期間限定嘅新出品。班戟食落非常鬆軟,有空氣感之餘又唔會覺得只食了一陣風落肚,蛋香十足。芒果由沖繩直送,配上清香芒果醬和震騰騰的梳乎厘班戟吃,真係無得輸。

飲品我揀咗芒果沙冰,而友人就話要試下呢款手沖浸泡式精品咖啡 ($68)。嘩!原來要花點時間和心思,先將滴漏器放上咖啡杯,以攪拌式順時針方向慢慢平均倒入熱水, 靜候浸泡,沙漏計時 3 分鐘,按下濾鍵,咖啡即告完成。據說咖啡嘅味道很特別,帶有濃郁果香及朱古力味。

至於我點嘅芒果沙冰 ($48) 口感亦超級好,芒果香氣突出,喝起來既濃郁又綿密, 入口夠曬冰凍。兩份班戟都很美味,搵日要嚟試下餐廳嘅鹹食。

造訪日期: 2020年7月
感謝 mjqueen7e

去過HoiHoi Pancake House嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣