“高水準港式餐廳,老闆講故比你聽”
Hong Long Cafe的評論

Hong Long Cafe
香港排名第8,570 (共13,988家餐廳)
周圍地區: 香港仔
周圍地區: 香港仔
2020年6月28日 透過行動裝置

餐廳:紅龍粉麵茶餐廳 (北角)
地址:北角英皇道99號建基大廈地下2號舖

之前成日都會經過北角英皇道呢頭食飯,今次見到間新開嘅茶餐廳,一個小毒男食個便飯,估唔到又搵到性價比高嘅驚喜

紅龍粉麵茶餐廳唔算大,但一入門口見到句「Meeting is a wonderful thing」就覺得好有意思,其實我地每日都會遇到唔同人,亦會經過唔少餐廳,但我地都好少會留意相識係一樣幾神奇嘅事

一坐低老闆娘就好熱情款待,介紹餐廳嘅特色食物,仲提供埋熱水比我洗餐具,係佢介紹下就叫左個雲吞麵同生炸雞翼

祖傳鮮蝦雲吞麵 $34
一碗咁平嘅麵竟然有四大粒足料雲吞,每粒都有三四隻細蝦,果真皮薄餡料,老闆堅持食物嘅水準,每粒雲吞都會落足手機去整,抵讚!幼麵爽口彈牙,一咬即斷,仲配上幾條菜芯添

脆炸雞翼 $20/4隻
老闆娘另外介紹嘅係呢個脆炸雞翼,為確保新鮮好食,佢地嘅做法係即叫即整,就算同時間好多人叫都會分開黎炸,希望做到雞翼每個部位炸嘅溫度都係一樣,價值仲好平,比起出面嘅Cafe食可能五六十蚊先有4隻,真係平靚正

緣份下同老闆娘傾左一陣偈,睇得出佢地係愛食之一,亦係做良心生意嘅❤️,咁平咁有水準嘅食物,配上咁有心嘅老闆,唔黎試下你真係走寶

造訪日期: 2020年6月
感謝 hinsonfoodhk

去過Hong Long Cafe嗎? 請分享你的經驗!