“URBAN Cafe”
Urban Cafe的評論

Urban Cafe
香港排名第3,340 (共15,289家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
3 週前評論 透過行動裝置

URBAN Cafe (彌敦道) (旺角)
旺角彌敦道566-568A號僑建大廈2樓

再一次嚟到旺角僑建大廈2樓的「URBAN CAFE 」,有貓貓玩之餘☕️,仲有為咗呢度既抵食二人西式套餐。

進入餐廳之前必須穿着鞋套,消毒雙手,做足衛生措施,乾淨衛生。入到去幾乎滿座,好彩有訂位早早安排入座,舖頭不算大,但有足夠空間比客人用餐同埋比貓貓自由地遊走。可愛的貓貓一時跳上枱面,一時跳上你的大腿,好治癒可愛。

二人套餐(HKD 278):
包括餐湯同沙律、頭盤、主食、飲品仲可以加$28換小食拼盤,十分抵食和豐富。

是日餐湯南瓜湯:飲落香甜,帶一絲絲南瓜肉,增加口感,整體好creamy

沙律:新鮮沙律菜配上新鮮蕃茄仔仲有酸酸味味菠蘿粒,十分開胃仲有適量胡麻醬,令人胃口大開。

追加28元小食拼盤:脆皮法蘭克福腸,帶點蜜糖味,熱辣辣唐揚雞塊,酥脆可口,又不油膩,高質。

主食方面有數款意大利飯/ 意大利粉可選擇。

我哋揀咗即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利飯:用高湯把米粒煮成奶油般濃郁質地,毫不吝嗇的大啡菇,加上洋蔥粒增加口感,數片芝士同香草,食落軟焾中帶點煙韌,香濃有咬口嘅米粒盡顯功架。

安格斯牛肉手工竹炭漢堡配薯角:黑色竹炭麵包賣相吸引打卡一流,熱辣辣手打厚切安格斯牛肉望到都流晒口水,鬆軟嘅漢堡包大啖咬落去,口感豐富,牛肉軟焾,肉質飽滿加上熔掉的芝士同沙律菜,好邪惡。誠意可加的粗身薯角,入口熱辣辣,香脆可口美味。

抹茶拿鐵☕️:濃濃綠茶香氣,注入上全脂牛奶飲落好重奶香味,綠茶控必點。

朱古力咖啡沙冰:一大堆忌廉喺表面非常邪惡,沙冰入口細滑帶點朱古力碎

總結:
有得玩有得食樓上CAFE
豐富抵食二人餐

#旺角#僑建大廈#貓Cafe#抵食二人套餐#朱古力冰沙#抹茶拿鐵☕️#安格斯牛肉手工竹炭漢堡#薯角

造訪日期: 2021年4月
1  感謝 SANDRAFUNG

2021年3月5日 透過行動裝置

疫情好不容易稍為緩和,趁着假日出去到處走走吃喝玩樂。假日第一站~來到位於觀塘的Urban Cafe。我已是旺角店的老客人了,可是一直都未曾去過觀塘店。

觀塘店面積比旺角店大,可能有三至四倍以上。座位間的空間更大,方便客人到處走動找尋可愛的貓咪。

先說這裏的食物,款式跟旺角店的差不多。假日的二人午餐套餐,價錢為$298 ,包括有餐湯、沙律、粉麵一客、主菜一客、飲品兩杯,另可加$28加配小食拼盤和加$18加配甜品。

前菜
忌廉湯沒甚特別,不過不失。沙律菜頗為新鮮,包含生菜、車厘茄和菠蘿等。

三重芝士肉醬意大利麵
意大利麵上面滿是芝士碎,香濃的芝士配上香濃的蕃茄肉醬,配搭非常穩陣,味道肯定是不錯的。

西班牙燒烤醬烤大豬肋骨
豬肋骨長長的三條,烤得外層金金黃黃,賣相很不錯。肋骨醃得入味,肉軟軟嫩嫩的,小朋友亦容易進食。

我點了近年的大熱飲品~400次抹茶。香味的鮮奶泡上配上抹茶泡,口感綿密細緻。

水牛城雞翼
假日心情輕鬆,胃口亦比較大,於是又點了一份水牛城雞翼。被厚厚的紅色醬汁緊緊地包裹的雞翼,外皮保持脆感,味道不算太辣,口味適中,大人小朋友都會愛吃。

大快朵頤過後,重頭戲當然是找尋可愛的貓咪了。店裏有超多貓咪,目測有近20隻。跟旺角店一樣,這裏的貓咪以名種貓為主。清好檯後,可要求以$18 購買貓罐頭或乾糧餵貓咪,店員還會以特別方式召來貓咪。跟可愛的貓咪互動,非常治癒人心,煩惱都能拋諸腦後。

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 HongKong_KW
2021年2月27日 透過行動裝置

天氣唔錯,同屋企人一齊apm行街,到左午餐時間,小朋友心掛掛住話要再去貓貓cafe,於是決定再次探訪。
辣根美乃滋伴香煎帶骨豬扒配意粉 $118
午市套餐跟餐湯及牛油芝士條,餐廳一上就俾小魔鬼飲晒。主菜同樣受歡迎,意粉及豬扒一黎就俾佢風暴式吸入,帶佢黎一定唔使擔心佢唔食野。
法式三色胡椒汁拌牛肉眼扒配意粉 $128
同樣係跟餐湯及牛油芝士條,牛扒相當大塊,軟硬度適中,搭配酸酸甜甜既醬汁食落別有一番風味。
朱古力雪山心太軟$58
甜品揀左朱古力心太軟,小朋友超愛,中間仲有流心既朱古力
波羅雲朵冰沙(跟餐加$20)
呢個冰沙造型好靚,飲落都好好味,小朋友的最愛。
400次玫瑰咖啡(跟餐加$20)
玫瑰及咖啡味香濃,但我飲慣苦咖啡,下次黎試要走甜。

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 cherry_cc186
2021年1月26日 透過行動裝置

觀塘其實一直都有不小樓上CAFÉ,這間URBAN CAFÉ除了有西餐,亦有多位貓店長,會歡迎你又會同你玩。相信這間是我最喜歡的CAFÉ之一, 除子食物選擇多,環境都舒適,絕對是可以hea幾小時的CAFÉ。

食物方面今次點了法式芥末籽醬件香煎帶骨豬排,價錢$128,包餐湯、多士條及飲品。餐湯是忌廉南瓜湯,非常creamy。主菜賣相一流,其法式芥末籽醬帶酸甜味,入口溫和,加入豬排簡直絕配,口感清猴不油膩又帶點果香。梅頭豬排柔嫩多汁,焦香誘人。飲品選了蘋果玫瑰普洱茶,好大壺,加入點點蜜糖,原來可以活血散淤和調經止痛生津開胃!

造訪日期: 2021年1月
2  感謝 KimchiK5
2021年1月22日 透過行動裝置

餐廳:URBAN Cafe (觀塘)
地址:觀塘開源道62號駱駝漆大廈第1座6樓

第二次嚟觀塘呢間URBAN Cafe,最主要係太掛住啲貓貓所以返嚟探吓佢地,加上地方又大,真係坐得舒服,同貓貓們都玩得輕鬆自在

嚟呢到例牌叫開二人套餐($298),真係值得一提同一讚嘅係佢哋嘅南瓜忌廉湯,每一匙都有南瓜蓉同南瓜絲係當中,好鍾意果種香濃綿滑嘅texture

主食方面,上次試咗意大利飯同埋豬肋骨,今次就叫咗日式青蟹籽藍青口芥末忌廉扁意粉同夏威夷風情拉絲水牛芝士手工薄餅。扁意粉用咗忌廉汁去煮,食落唔會好膩,或許加咗芥末汁係當中,唔會搶喉得嚟仲帶出芥末過癮嘅味道,中和咗忌廉嘅油膩感覺,加上青色嘅蟹籽同兩隻大青口,點綴咗成碟意粉嘅顏色;薄餅有羅勒番茄醬、水牛芝士、煙肉、菠蘿同埋車厘茄,一開四再拎起果然有拉絲效果,真係未食都知好味,薄餅邊唔會太過燶脆熱氣,烘烤時間掌握得啱啱好

另外加$18叫咗兩份香滑奶凍,一個抹茶味一個朱古力味,我食嘅喺朱古力味,奶凍滑溜唔會起沙,朱古力味突出而唔會過濃,鍾意嘅仲可以加埋啲cream一齊食

飲品就叫咗杯伯爵茶拿鐵同埋茉莉綠茶拿鐵☕️,除此之外仲有多款飲品,例如400次咖啡、鮮果花茶、水果茶、朱古力等,香港人有得揀唔係唔揀呀?

由於太多人嘅關係,餐廳會就住人數而限制用餐時間,所以嚟之前記得book位喇

造訪日期: 2021年1月
1  感謝 hinsonfoodhk

去過Urban Cafe嗎? 請分享你的經驗!