“外賣壽司”
Chotto Maki的評論

Chotto Maki
香港排名第22 (共14,727家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
4 週前評論 透過行動裝置

因工作關係路過灣仔,看到一間很特色的壽司店,門前有個娃娃頭標誌,全店白色裝修,非常整潔,於是便吸引了我入內。廚房是開放式的,一目了然,而且是即叫即做的,非常新鮮衞生,還可以自選餡料。我因為趕時間,只有叫現成的款式(也是即做的)。
第一款是Beef -- Iyaki (4件裝),餡料有肥牛肉、腐皮、牛油果、青瓜、紫菜、蟹籽、炸蒜片、鰻魚醬等。牛肉挺多的,入口啖啖肉,蟹籽卜卜脆,加上芥末醬,非常美味。
第二款是Black Magma (8件裝),餡料有帶子粒、吞拿魚、蟹籽、天婦羅粉、紫菜等,上面一層黑芝麻醬。這款壽司海鮮味濃,吞拿魚質感等別幼滑,加上黑芝麻的香味,十分可口。
最後還有兩個甜品,一個咖啡布甸和一個焦糖布甸。咖啡布甸的咖啡味濃郁,焦糖布甸的焦糖香味,加上口感非常滑溜,也很不錯。

感謝 GrandTour45452426149

今晚又再關閉晚市堂食,記得之前友人介紹過呢間以日式飯卷的餐廳好食,所以今晚買外賣回家試試
店內裝修簡潔乾淨,而且坐得舒服,如果唔係禁晚市我都會選擇堂食
呢度有12款壽司可選,有圖介紹,更印有食材成份,頭六款係大卷(一客四件)另六款係細卷(一客八件)
如果唔岩食,仲可以揀自主嘅自選組合, 由肉類、蔬菜、特色餡料、醬汁全由自己話事
在收銀位置仲放有一個凍櫃、存放飲品、沙律、甜品等
落單後隔住透明玻璃睇住店員即叫即做感覺新鮮又衛生,而且效率非常高,好快就把食物弄好
Manago Dynamite $72 呢款食材有炸蝦天婦羅、青瓜絲同芒果,感覺好清新,鮮甜芒果包住脆口天婦羅炸蝦同青瓜絲已夠咬口,再配上份量挺多的綠色飛魚籽更加添口感
Philadelphia $72 呢款食材有牛油果、三文魚和忌廉芝士。三款食材味道幾夾,牛油果份量足,三文魚好新鮮,再加上幼滑忌廉芝士,增加飽肚感
最後叫咗兩款日本布甸作飯後甜品-低糖黑糖布甸&咖啡牛乳布甸,兩款都不會太甜,蛋味香濃,口感滑嘟
此外餐紙、筷子、醬油、芥末都放齊在枱的一角櫃上,自由取用
呢度仲有壽司拼盤組合,岩晒開party 食用

感謝 KKMan123
2020年12月14日

放工係灣仔落車! 我終於見到呢間傳說中嘅 chotto maki!係好幾個朋友介紹嘅 佢哋話佢地係中環放lunch 果陣食過覺得正!叫我試 中環就未去住 因為灣仔近d就試一次啦 !今次係外賣翻屋企 因為媽咪生日 咪買2條當加餸比佢試下正唔正!同埋佢都鐘意嘅卷物架!

佢都有位坐嘅 大家唔一定要外賣

不過餐牌係全英,有少少唔friendly 啦!我英文差所以每條卷都係識幾款佢整嘅材料炸 (ps 太懶唔想查字典)所以我憑感覺點咗2條 好彩d店員都識講廣東話!如果唔係又要用絕招講this this this this 啦

佢算係開放式廚房,我都有睇住佢整架

翻歸啦!除咗2條卷 仲點咗波子氣水同一個甜品仔!因為真係超耐冇飲波子氣水!而店員都會細心提我飲波子汽水禁落去果下 要hold 住20秒 如果唔hold 就會爆哂出黎!
呢個好明顯係炸蝦天婦羅卷啦! 我同媽咪都幾鐘意呢個因為佢上面有芒果中間又有青瓜好fresh 嘅味 同埋佢個炸蝦做得幾好好脆 冇「林」 Btw提提大家 佢本身都有醬汁架 加唔加豉油都得 咁佢都有比幾包豉油同wasabi 比我哋

呢個就我地自行解讀佢有咩料啦 大概係有芝麻醬(不過係黑色嘅)同中間嘅吞拿魚蓉! 食落重肉味d 呢個我就有點豉油! 佢味道都好食 但冇芒果果個fresh嘅感覺

其實佢哋d卷都好足料架!呢個份量2個人食都飽! 之後都有少少食唔落其他屋企嘅飯餸! Nice Try 可以下次食埋中環果間

造訪日期: 2020年11月
感謝 Leung P
2020年12月3日 透過行動裝置

疫情又再肆虐,都係叫外賣返屋企食為妙。
今日試咗間响灣仔叫Chotto Maki的卷物店,主打新派日式卷物,有飯又飽肚,食物又新奇,所以決定試一試。
第一款order的是BEEF-IYAKA,餡料包括鐵板炒牛肉,黃瓜,豆腐皮,牛油果,蟹子及炸蒜片。牛肉薄切而且炒得仍有肉汁,醬汁帶有微甜,而青瓜就爽脆,腐皮及蟹子增加口感的豐富程度,再配以自家製的醬汁開胃醒神。
另外還叫了一個傳統的加州卷,配料有蟹柳,牛油果及蟹子。雖然餡料沒牛肉卷這麼多,但層次仍然豐富因為蟹子提供了脆脆的口感,加上加州卷食幾多次都唔會厭
另外叫了一支沖繩啤酒及Apple Cider送飯之用,以上的食物剛好兩個人的晚餐,價錢及質素都合理,如果晚餐不是想大魚大肉,食這個卷物都是好選擇

感謝 JoeSio0408
2020年12月1日 透過行動裝置

今天在中環下班突然想吃日式飯卷
想起了這間很久以前吃過的 — Chotto Maki
可以自選自己喜歡的卷物 便決定買回家作晚餐

自創卷物
挑選最適合自己口味的飯卷
吞那魚、乾海草、玉子、碎帶子、自製醬、鰻魚汁、櫻花蝦
加上自製汁同鰻魚汁調味 味道又香又豐富
全部都係自己鍾意食既食材 好滿足

Beef-Iyaki
照燒牛、青瓜絲、牛油果、腐皮和玉子
食落多重滋味享受 又有質感
呢款有齊我想選嘅食物 推薦

另外+$22跟迷你烏冬
湯底清甜 烏冬彈牙
還有海帶和腐皮 不錯不錯

另外$12 味噌湯
傳統味噌湯的味道

感謝 pigsoul

去過Chotto Maki嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣