“創新日式飯卷”
Chotto Maki的評論

Chotto Maki
香港排名第66 (共14,137家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
3 週前評論 透過行動裝置

之前經過見到有間日本女公仔頭既舖頭,望過下見到係食日式飯卷但因為唔餓所以無食到。
後來有晚屋企無煮飯,又咁岩係附近就去左買番去同屋企人share。

⭐️Beef-Iyaki
超級大既飯卷,完全表現出甚麼叫爆饀!
除左有牛肉外,亦有好多配料同醬汁,雖然好大舊但飯唔會過份鬆散。飯卷內的生菜同面既蟹籽都起到一個增加口感的作用,而且生菜令到飯卷既膩感大減,入面仲有腐皮同蔥,尚算清新。

⭐️Black Magma
一份8件,屬於小卷,但饀既份量依然唔少。入面有大量吞拿魚蓉,新鮮好味,加上帶子同天婦羅脆脆,令到本身比較軟既吞拿魚蓉都有一定口感,當中既沙律同所有食材非常夾,不過表面既黑芝麻醬味道不等突出。

⭐️Peach & Apple Cider
Peach Cider的桃味濃郁,梳打的氣無蓋過桃味用來送sushi一流。
蘋果味亦一樣,味道濃郁,而且唔會太甜,價錢合理,覺得好正。

整體味道唔錯,份量好大,女仔黎講食一份都夠飽。

感謝 KikiNg1800

3 週前評論 透過行動裝置

成日係office 食飯盒食到口啖啖 加上已經冇得飛日本好耐 勁掛住日本野!!! 網上面見到公司附近有間新開既日本野已經想去試 早兩日終於同同事lunch出左去食!!

餐廳係灣仔地鐵站附近 好方便 一入到去鋪面吾大 就算限聚令之下要隔住塊板都吾會話坐得好迫

選擇方面 佢吾似一般傳統既壽司 佢係有得比你揀想要配料 吾想諗既可以直接揀佢signature roll或者classic roll 我同同事就吾想煩直接叫左兩個classic roll share 食

我揀左個Cali Salmon 同事揀左Philadelphia 兩個都係一份8舊 吾好以為8舊好似份量好少 但其實好足料
Cali salmon 中間夾住勁多熟既三文魚 上面有少少沙律醬同蟹子 加埋一齊好match

Philadelphia就係中間係生既三文魚同芝士 上面有牛油果 沙律醬蟹子 麻麻地牛油果既我都覺得吾錯

每盒仲有幾舊酸蘿蔔做伴碟 都幾爽口

怕吾夠飽既仲可以加錢叫個烏冬或者好似我學咁叫個甜品

兩個甜品味道就不過不失啦

掛住日本野但又吾想再食傳統壽司既都不為一個好選擇!

感謝 smartgirleatsallday

位於灣仔的 Chotto Maki,是一間高質素的日式卷飯專門店。本店在中環,而灣仔店是品牌的第二分店,選址同樣在商業區,吸引不少打公仔光顧呀。

我光顧過Chotto Mak好多次了,每次都能保持質素和水準,依然美味可口,依然吸引惹味。Chotto Maki的卷飯都是即點即製的,保證新鮮。

卷飯種類很多,任君選擇,有牛肉、雞肉、三文魚、鰻魚和素食口味,價格大慨$70元。每款看起來都精緻美味,不知選那個好呀。

Spice Me Up $72

有鰻魚、帆立貝和青瓜飯卷,滿滿的餡料,超級吸引!面層放有蘋果啫喱和吱上辣蛋黄醬,搭配完美,很好吃呀。

Sea Monster $72

名為 海鮮怪獸 的飯卷,當然選用不少海鮮食材啦。有蟹樁、櫻花蝦、天婦羅蝦和青瓜,一次過品嚐多種海鮮,大大滿足。吱上鰻魚醬和自家製醬汁,好好味呢。

感謝 foodieduffy

今晚特意來到灣仔廈門街,
晚餐選定了主打日式飯卷的Chotto Maki,
肥圓藝妓臉的招牌很搶眼,
和好友想試很久。

店舖明亮開揚,富空間感,
即點即製的創意卷物,
配料及醬汁選擇甚多,
可選4個大卷或8個小卷。

Sea Monster
4個大飯卷,
軟滑蟹柳肉配香脆天婦羅蝦、
櫻花蝦、炸蒜片及爽口青瓜絲,
餡料極豐富,爆哂餡,足料又吸晴!
面層再撒些紫薯粉,拌以秘製醬汁,
相互配合,味道層次再次被提升。

Philadelphia
8個小飯卷,色澤亮麗,好搶眼。
軟嫩三文魚配以香濃滑順Cream Cheese、
面層有爽脆鮮甜蟹籽及大大塊細膩牛油果片,
拌以秘製醬汁及鰻魚醬,口感層次豐富,好滿足!

帶子壽司
味道鮮甜,口感滑嫩,肉厚多汁,正!

感謝 heimenmen

返工前約左好友灣仔交收,原本想食埋飯先返公司,不過因為天氣太熱又焗,好友就推介我去chotto maki買外賣壽司先返公司食,呢個都幾好提議當我行到附近,已經比呢個日本娃娃公仔頭吸引,唔駛問阿貴已經知呢個公仔係chotto maki。

卷物有不同選擇,不同卷物分為4件一盒 或 8件一盒,我就揀左兩款卷物及炸雞,加多支野飲做我既午餐。

店鋪好光猛及乾淨,我坐左一陣等取外賣,感覺好舒服。

我特別欣賞呢間既包裝,貫徹日本既風格,非常之吸晴,由壽司外賣盒,炸雞外賣袋,甚至外賣袋都有呢間鋪頭日本娃娃公仔頭像。

點左一份炸雞,包裝真係好靚,雞肉好嫩滑,熱辣辣又香口,而且最特別係比左切件檸檬,真係好細心。

到左主角卷物,呢個係C-DRAGON(8件),鰻魚放置在頂層,食落香口又脆卜卜,十分特別。綠色是芥末味的飛魚子,入口辣辣哋又帶沙律醬的酸香,配上沙律汁和鰻魚汁,趁熱食最正。

另一款卷物就係SEA MONSTER(4件),雖然得四件,但非常大件,而且餡料最多,色彩繽紛,味道亦都最香濃。有蟹肉青瓜絲沙律、櫻花蝦、天婦羅蝦、鰻魚汁,仲有炸脆左既蒜片。

PEACH CIDER - 好飲到暈,最緊要係唔太甜,又唔貴,令到呢餐外賣錦上添花。

感謝 jc120906

去過Chotto Maki嗎? 請分享你的經驗!