“lunch sushi”
Chotto Maki的評論

Chotto Maki
香港排名第52 (共14,147家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
4 週前評論 透過行動裝置

成日係office 食飯盒食到口啖啖 加上已經冇得飛日本好耐 勁掛住日本野!!! 網上面見到公司附近有間新開既日本野已經想去試 早兩日終於同同事lunch出左去食!!

餐廳係灣仔地鐵站附近 好方便 一入到去鋪面吾大 就算限聚令之下要隔住塊板都吾會話坐得好迫

選擇方面 佢吾似一般傳統既壽司 佢係有得比你揀想要配料 吾想諗既可以直接揀佢signature roll或者classic roll 我同同事就吾想煩直接叫左兩個classic roll share 食

我揀左個Cali Salmon 同事揀左Philadelphia 兩個都係一份8舊 吾好以為8舊好似份量好少 但其實好足料
Cali salmon 中間夾住勁多熟既三文魚 上面有少少沙律醬同蟹子 加埋一齊好match

Philadelphia就係中間係生既三文魚同芝士 上面有牛油果 沙律醬蟹子 麻麻地牛油果既我都覺得吾錯

每盒仲有幾舊酸蘿蔔做伴碟 都幾爽口

怕吾夠飽既仲可以加錢叫個烏冬或者好似我學咁叫個甜品

兩個甜品味道就不過不失啦

掛住日本野但又吾想再食傳統壽司既都不為一個好選擇!

感謝 smartgirleatsallday

位於灣仔的 Chotto Maki,是一間高質素的日式卷飯專門店。本店在中環,而灣仔店是品牌的第二分店,選址同樣在商業區,吸引不少打公仔光顧呀。

我光顧過Chotto Mak好多次了,每次都能保持質素和水準,依然美味可口,依然吸引惹味。Chotto Maki的卷飯都是即點即製的,保證新鮮。

卷飯種類很多,任君選擇,有牛肉、雞肉、三文魚、鰻魚和素食口味,價格大慨$70元。每款看起來都精緻美味,不知選那個好呀。

Spice Me Up $72

有鰻魚、帆立貝和青瓜飯卷,滿滿的餡料,超級吸引!面層放有蘋果啫喱和吱上辣蛋黄醬,搭配完美,很好吃呀。

Sea Monster $72

名為 海鮮怪獸 的飯卷,當然選用不少海鮮食材啦。有蟹樁、櫻花蝦、天婦羅蝦和青瓜,一次過品嚐多種海鮮,大大滿足。吱上鰻魚醬和自家製醬汁,好好味呢。

感謝 foodieduffy

今晚特意來到灣仔廈門街,
晚餐選定了主打日式飯卷的Chotto Maki,
肥圓藝妓臉的招牌很搶眼,
和好友想試很久。

店舖明亮開揚,富空間感,
即點即製的創意卷物,
配料及醬汁選擇甚多,
可選4個大卷或8個小卷。

Sea Monster
4個大飯卷,
軟滑蟹柳肉配香脆天婦羅蝦、
櫻花蝦、炸蒜片及爽口青瓜絲,
餡料極豐富,爆哂餡,足料又吸晴!
面層再撒些紫薯粉,拌以秘製醬汁,
相互配合,味道層次再次被提升。

Philadelphia
8個小飯卷,色澤亮麗,好搶眼。
軟嫩三文魚配以香濃滑順Cream Cheese、
面層有爽脆鮮甜蟹籽及大大塊細膩牛油果片,
拌以秘製醬汁及鰻魚醬,口感層次豐富,好滿足!

帶子壽司
味道鮮甜,口感滑嫩,肉厚多汁,正!

感謝 heimenmen
2020年9月18日

返工前約左好友灣仔交收,原本想食埋飯先返公司,不過因為天氣太熱又焗,好友就推介我去chotto maki買外賣壽司先返公司食,呢個都幾好提議當我行到附近,已經比呢個日本娃娃公仔頭吸引,唔駛問阿貴已經知呢個公仔係chotto maki。

卷物有不同選擇,不同卷物分為4件一盒 或 8件一盒,我就揀左兩款卷物及炸雞,加多支野飲做我既午餐。

店鋪好光猛及乾淨,我坐左一陣等取外賣,感覺好舒服。

我特別欣賞呢間既包裝,貫徹日本既風格,非常之吸晴,由壽司外賣盒,炸雞外賣袋,甚至外賣袋都有呢間鋪頭日本娃娃公仔頭像。

點左一份炸雞,包裝真係好靚,雞肉好嫩滑,熱辣辣又香口,而且最特別係比左切件檸檬,真係好細心。

到左主角卷物,呢個係C-DRAGON(8件),鰻魚放置在頂層,食落香口又脆卜卜,十分特別。綠色是芥末味的飛魚子,入口辣辣哋又帶沙律醬的酸香,配上沙律汁和鰻魚汁,趁熱食最正。

另一款卷物就係SEA MONSTER(4件),雖然得四件,但非常大件,而且餡料最多,色彩繽紛,味道亦都最香濃。有蟹肉青瓜絲沙律、櫻花蝦、天婦羅蝦、鰻魚汁,仲有炸脆左既蒜片。

PEACH CIDER - 好飲到暈,最緊要係唔太甜,又唔貴,令到呢餐外賣錦上添花。

感謝 jc120906
2020年9月15日

提供外賣的餐廳在疫情期間成為不少人的外食選擇,這間飯卷專門店Chotto Maki雖然設有堂食但外賣同樣方便,在中環開業以來一直已經深受上班族歡迎,最近原來在灣仔開了新分店。

付款後便可以透過開放式廚房看到店員即場製作飯卷,透明度十足感覺更加衛生而且新鮮。

一客四件的招牌飯卷及一客八件的經典飯卷分別各有六款,餐牌上亦有列明每款飯卷的材料,配搭新穎多樣實在令人眼花撩亂。

BEEF-IYAKI ($72)
飯卷裹住滿滿當當的壽喜燒肥牛、腐皮、牛油果及青瓜,再配以炸蒜片、木魚絲、鰻魚汁及自家特製醬汁。主角壽喜燒肥牛軟嫩入味,加上其他配料整體味道鹹甜交錯,而口感亦相當豐富,集爽脆軟綿於一身。

自選卷物 ($88)
除了特定款式外亦可以自由配搭出獨一無二的卷物,從肉類以至是蔬菜及醬料都可以一一挑選,而我則選擇了三文魚、牛油果、玉子、芒果、天婦羅脆脆、辣蛋黃醬及鰻魚汁,全由自己喜愛的配料組成固然更稱心如意。

完熟白桃梳打 ($25)
除了可配味噌湯、沙律及烏冬外,店內亦有其他飲品及甜品,這款來自日本的梳打比較少見,白桃味道香甜清爽。

感謝 Voracious1006

去過Chotto Maki嗎? 請分享你的經驗!