“第一次試清酒生蠔”

令和锅物酒场
香港排名第3,006 (共15,239家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年2月23日 透過行動裝置

清酒生蠔 $28隻
將生蠔浸入清酒約1分鐘,再用支叉叉吉吉佢,等佢吸收下啲清酒,令蠔食落口醉香又鮮甜 好清新

三文魚 $38
三文魚有3件,不過不失

燒鱈魚 $48 一串
燒得幾惹味,但係份量有啲小

芝麻雞翼$38 3隻
炸得香脆可口,外脆內裏肉質嫩滑

安格斯牛扒260g $168
店員會幫我哋燒埋,幾好服務可以要求幾成熟,我哋叫咗5成,但係奈何新店冷氣太大,兩下吹凍唒d牛肉,於是我哋叫佢哋輕輕燒返熱,最後燒完變左7-9成熟,都OK好味嘅,牛肉味濃,頗有咬口,配上燒肉汁食更juicy

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 Nancyyung

2021年2月15日 透過行動裝置

令和鍋物酒場|#FoodieS旺角
莞荽愛好者揮手區‍♀️‍♂️
身為 #香港莞荽黨 嘅其中一員,實在唔可以唔黎呢無度食呢個全荽鍋。湯底莞荽味濃厚,加湯都無損濃厚嘅荽味,叫呢個鍋跟一個野菜豆腐盤($268),我哋仲另外加咗一盤牛($88)同烏冬。
食到最尾,菜、豆腐同烏冬都吸收晒個莞荽湯底個精華,真係不得了!
除咗呢個莞荽鍋之外,佢嘅燒物亦同樣出色,包括煙肉車厘茄串($22)同燒牛舌($38),加埋個甜蝦刺身($36)+吞拿魚刺身($35),兩個人食真係啱啱好!
愛莞茜的真的不能不來

造訪日期: 2020年12月
1  感謝 foodieSsAdventure_HK
2020年11月24日

金錢對比物質從來都只係一盤數字遊戲,
如果搵到你心頭好,有時唔需要左度右度,
佢既價值應該係由你自己去決定。不過價廉
又係咪一定物美呢?近排就比我搵到一間
性價比超高既日式小店「令 和 居 酒 屋」,
係呢到有唔同既鍋物、燒物、石燒牛、
壽司、刺身,總有一款岩你口味,
值唔值?試下你咪知!
鍋 物 · 二人前-
▪ A4日本国產·黒毛和牛ステ一キ·
すき焼き - $298/200g
▫ 只係講緊3舊水就有一大個人氣套餐
「A4日本黑毛和牛·壽喜燒鍋」,一黎到
就有成200g咁大份既黑毛和肉,兩個人
食就夠哂啦。食落和牛口感腍滑,肉既
香味味同油香之間相輔相成,配搭
壽喜燒既醬汁,整體相當惹味!
▪ やさいとうふ·盛り合わせ -
▫ 而每一個鍋物都會附上「野菜·豆腐盤」,
除左可以減低整個油膩感,加上吸收哂
壽喜燒汁既味道;尤其是豆腐、金針菇、
冬菇、大量生菜特別入味。
一 品 -
▪ な べ 焼 き う ど ん - $78
▫ 忍唔住再追加左個「鍋燒·烏冬」,
成碗麵既份量十足,配上天婦羅、溫泉蛋,
口感即刻豐富左;而每條稻庭烏冬食落
非常爽彈,加上湯底既配搭,
可以話係無得輸呀!
ド ン -
▪ ロ一ス ト ウナギ - $118
▫ 最後試埋丼飯最強既「蒲燒鰻魚·丼飯」,
鰻魚肉賣非常厚身,外層燒到略為帶點
焦香;而食落肉質軟滑彈牙,再配上
秘製鰻魚燒汁,比平時食開更加香甜;
而又唔會蓋過本身鰻魚味,唔錯。
令 和 鍋 物 酒 場
旺角彌敦道613號飛達商業中心1樓

1  感謝 lankiman6330
2020年11月10日

哈日友人思鄉病不定期發作,又夠鐘"食葯",唯有同佢食返餐日食,以舒緩佢嘅"病情"

呢間之前食過佢洗衣街嘅分店,店內裝飾參照居酒屋

呢間都大同少異,掛上不同日式燈籠,門口設有太鼓,每逢有客人進內都會擊鼓幾下,幾有氣氛

有散叫亦有套餐,多款二人套餐"松/竹/梅/選擇,份量都幾豐富喎,唔想傷腦筋,今晚一於食"竹" ($588),用QR CODE自助落單後就等食

今餐由沙律開始,就係呢個精緻麻醬豆腐沙律,入口嫩滑,加上有三文魚子咸香及海葡萄嘅咬口,為平淡嘅豆腐加上味道及口感!

快口食完沙律,跟住到自選(兩款)前菜上枱 : 和式炸鷄,即叫即炸,入口相當夠熱,炸粉唔厚,鷄肉保持肉汁,加上滋味沙律醬,邪惡度倍增..........

有炸物點少得凍飲?! 叫返杯柚子梳打 ($28)黎疏肝一下..........WOW......爽到呢!!! 呢度亦提供唔少種類嘅酒,好杯中物嘅人士黎度會相當心心眼!

另一款前菜係麥粒味噌青瓜,用左甜味噌加麥粒撈均青瓜粒,爽脆度爆燈!

之後到四色刺身盤出場 : 拼盤包括三文魚,吞拿魚,赤蝦及油甘魚,大路之選,應該無人會唔喜歡

魚生相當厚切,食起黎相當滿足; 而赤蝦亦份量十足,肉身爽甜...........正!

密密食唔好比佢停..............自選串燒 (兩串)上場 : 燒鷄肉串及鹽燒鷄翼

鹽燒鷄翼燒得皮香肉唔變乾,適量鹽平均調味,唔會食到某一啖會過咸!

什錦天婦羅係時候上場 : 包括蝦,甜薯,芋片,秋葵等

天婦羅炸漿一D都唔厚身,食落口係會先聽到"嚓"一聲,蝦肉清爽

主食係食澳洲M7和牛肩脊,可以選擇石燒/鍋物,見晚間天氣變涼,選擇鍋物"圍爐取暖"

澳洲M7和牛肩脊每片都大大片,肉色吸引,脂肪比例平均

選配同牛肉係夢幻組合嘅壽喜燒做湯底,鍋內已有野菜及豆腐盤,滾起放牛肉

烚十零秒轉色就食得,入口肉味幾濃,仍然保持到嫩滑,偶爾食到脂肪位仲多一份油香,即使無蛋汁伴食都無扣分!

仲有個自選蟹膏飯,一小舊蟹膏加上飯素係白飯上,豪氣嘅可以選擇成舊蟹膏加一啖飯食晒,蟹膏味係口腔爆發,咪講笑............

呢個套餐食得人相當飽足,返"家鄉"之日暫無期,唯有今餐食左當去左~

2  感謝 gingerszeto
2020年11月4日 透過行動裝置

松 $688

是日沙律係芝麻醬豆腐三文魚子,幾清新。

二款前菜分別係日式炸雞同生牛肉,牛肉燒一燒過,下面有啲醃洋蔥加埋食又係開胃菜。

什錦天婦羅炸得好脆內軟,最緊要啲野夠新鮮。

四色刺身解凍處理得好,魚肉有彈性油甘魚,三文魚,吞拿魚都夠肥美, 赤蝦鮮甜。

呢個餐係跟豬骨湯海鮮鍋,廣島蠔同海老手掌咁大隻,烏賊彈牙,扇貝新鮮大大粒,6一陣就食。

石燒牛同鍋物和牛之間揀左鍋物牛,咁先食到最嫩滑同埋原汁牛味,為左配特登加蘭王蛋,和牛既油香同蛋汁完美融合。食埋烏冬perfect.

感謝 blairebay

去過令和锅物酒场嗎? 請分享你的經驗!