“超值高質日式燒肉放題”
Yaki Oni的評論

Yaki Oni
1/22(週五)
20:00
香港排名第11 (共14,733家餐廳)
價位: US$38 - US$51
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年12月15日 透過行動裝置

「燒鬼」是以神秘的日本民間傳說為主題,餐廳設計大玩夏日晚上的妖怪大遊行,在燒肉店牆身掛上「百鬼夜行」圖畫,很有神秘感。而且燒肉店位於銅鑼灣近C出口附近,交通方便。

「燒鬼」是主力為高檔優質放題,質素比一般放題水準高,價錢合理,$298/1位另加1服務費,加不同價錢可升級A4和牛,汽水及果汁任飲,現在openriceul訂位也有優惠,性價比高。另外亦有提供A La Carte服務, 可於餐牌上散叫想吃的食物。

食物款式繁多,今次前菜點來枝豆、泡菜豆腐及中華海蜇,健康又開胃。

刺身就點了生葵榮螺片、帶子、甜蝦、鰹魚及三文魚,刺身水準超高。首先第一要大讚刺身夠新鮮,三文魚肥美,甜蝦及帶子滑溜,生葵榮螺片爽甜。

壽司就點了柚子醬油和牛壽司,牛肉味香濃再加上柚子增加了清新感,而明太子醬帶子炙燒壽司很爽甜,口感清新,很滋味。

燒肉方面,點了A4和牛壽司,上小排肉、中腹肉、前胸肉及橫隔肌。這四款都相當優質,我大愛橫隔肌,油脂分均勻,入口即熔。朋友就超愛中腹肉,燒烤時散發出滿滿的油脂,味道香濃,牛味十足。其餘兩款也算不錯,輕輕燒烤後牛肉香依然keep 得香口,肉質嫩滑,不用沾任何醬汁,就已經可吃到和牛的原汁原味,超享受。

其他燒烤食物有海鮮,意式香草醬帆立貝
很香甜,而廣島蠔肥美又夠creamy,海蝦肉很爽脆,海鮮很新鮮。另外蔬菜有迷你蕃薯及牛油雜菌也很不錯。

最後加埋三文魚茶漬飯,份量十足,湯底清甜順喉,撈埋wasabi 提升了整個飯的口感,整體上加埋這個飯作結,十分滿足,抱著個肚回家。

感謝 cmynoel

2020年12月13日

難得放假,雖然要去炮台山整d野,不過咁就一於去銅鑼灣食餐好既。就去食番餐燒肉去豐富下難得既休假。

呢間放題絕對以品質取勝,所有食物即叫即整
雖然係放題但係質素同出去日式居酒屋散叫質素一樣咁好
上到去見到坐位都好闊落,唔會逼住食。
裝潢係高級日式居酒屋,望落好高級

睇睇佢menu,除左燒肉,餐廳menu仲有壽司、又有刺身、茶泡飯果d,夠哂豐富。

一黎就燒肉感覺好油膩,就整d開胃小菜,跟住每樣都叫d黎食下先。

開胃小菜有泡菜凍豆腐同仿翅伴辣海蜇。兩樣冷盤都好開胃。泡菜夠辣,豆腐又滑,配埋一齊又有泡菜既爽脆感,又有豆腐既柔和同豆香。辣海蜇係切碎既,所以既爽口得黎又唔會煙韌得滯,調味就咸咸甜甜咁,都帶辣。

跟住就有我地好鐘意食既鹽炒枝豆。其實枝豆喺香港街市都有得買,但係鹽炒就好有日式居酒屋既感覺,簡單但係就係會一條接一條咁食。枝豆炒得夠乾身,香得黎帶甜,面頭既鹽花簡單調味,食得好開心。

刺身拼盤就有三文魚、赤蝦、北寄貝同八爪魚。赤蝦夠新鮮,有蝦刺身果種爽得黎帶黏既口感,鮮甜好味。三文魚夠肥,我地仲自己輕輕炙燒左一下,魚味仲更加濃。仲八爪魚就比較煙韌,但同樣炙燒左一下之後,口感同香味都唔錯

至於壽司就有鰻魚、蟹籽軍艦、帶子配明太子醬。軍艦岩岩包好,蟹籽同紫菜都好脆口。鰻魚壽司都好香,帶子亦都夠鮮甜。

跟住係主角,係a4和牛既燒肉拼盤,有四個部位既肉。
分別係橫隔肌、前胸肉、腹脅同上小排肉。一睇就見到,無論邊個部位,肉既脂肪度當然夠高,雪花亦都均勻。上小排肉除左雪花,仲有兩邊既油脂。燒完之後部分溶左,油脂感特別勁,特別香。腹脅就比較有咬口,但都只係比較有,因為a4既和牛除左真係筋位,燒完之後點都係好軟熟。前胸肉同橫隔肌就係脂肪最均勻既部位,燒完既香口,牛味又勁,,肉汁豐富,好食。拼盤連裝住既盤都有特色,係惡鬼既樣,既特別又有番餐廳既主題。

燒既野食除左和牛,仲有好多唔同既樣食可以燒。有青醬生蠔同帶子,同埋蒜蓉牛油版。生蠔放喺錫紙兜上面燒,調味料既量岩岩好,青醬夠清新,牛油蒜蓉就夠香濃。帶子就連殼燒,同樣係兩種調味料。一路食肉,一路睇住佢慢慢燒熟,就算開始飽都仲係會食指大動。除左帶子同蠔,海蝦都好生鮮。成隻咁燒,殼會有少少燒燶,但都帶出果種燒烤香味。另外仲青醬同牛油蒜蓉既雜菇,一兜都有唔少,而且有三種菇。

食到七七八八,想整番個茶泡飯做comfort food。佢地既三文魚茶泡飯,大大碗,配料又豐富。香蔥紫菜三文魚鬆,食辣既可以撈埋wasabi。最後再整多幾粒蕃薯仔做甜品,大滿足!

感謝 jessieyip92
2020年12月11日 透過行動裝置

雖說是放題,但食物用料高質,性價比不俗。

前菜小試幾樣,穩陣的配搭但味道沒有馬虎;刺身夠新鮮,最愛肥美三文魚與鮮甜帶子;喜歡貝殼類的朋友要試試榮螺片山葵漬,爽口清甜搭上wasabi更是開胃。

主角和牛單是肉色與油脂分布已經令人流口水。貼心附上肉的部位分類,每個部位口感都有所不同,既然是放題當然是多試幾款!

除了牛肉亦點了不少海鮮,廣島蠔夠肥美,蠔味濃郁,夾蒜蓉牛油或香草醬都好味。

店內空間不算大但勝在有氣氛,適合邊燒肉邊小酌兩杯。頗欣賞檯的設計除了燒肉位更預留了足夠放食物的空間,兩人檯加上食物都不覺擠擁。

總體來說食物以至店員服務都沒有令人失望

造訪日期: 2020年11月
1  感謝 ckaka23
2020年12月9日 透過行動裝置

下週打算跟朋友叫外賣日式燒肉慶生,為確保食物質素,決定先到餐廳試一試菜!
餐廳以東瀛鬼怪故事為主題,充滿暗黑玩味!
即使較訂座時間提早了很多到達,店員仍貼心地為我們安排座位,並於就座前擺放好三款醬汁,包括燒汁、辣味粉和蔥油醬!
燒肉當然要配生啤!Sapporo 札幌啤酒冰涼暢快!
先來前菜豆腐鬼及中華海蜇!泡菜豆腐以口味濃烈的韓式泡菜配合嫩滑的豆腐;爽脆的海蜇跟素翅以酸甜有的醋汁調味,兩者都清新開胃!
佐酒小吃枝豆香甜可過過口癮!
剌身
蠑螺鬼採用新鮮山葵製成的醬汁醃漬蠑螺刺身,入口鮮甜無比!其他刺身款式有甜蝦、八爪魚、帶子及三文魚等,每款皆為厚切又新鮮!
鰻魚壽司魚肉入口即化!
明太子醬帶子炙燒壽司的帶子經火炙後帶微微焦香,肉質嫩滑,配上鹹香的明太子醬,更突顯鮮味!
牛鬼和牛拼盤有四款A4和牛!橫隔肌有咬口!前胸肉富彈性,牛肉的鮮味齒頰留香!腹脅口感爽脆,又富肉香!上小排肉入口焦香豐腴!
海蝦又大隻又彈牙,燒過的蝦殼特別香口!香蒜牛油帆立貝加入自家醬料預先調味,味道鮮甜美味!迷你日本番薯細細粒,燒至微焦香甜誘人!
牛油雜菌及香蒜牛油廣島蠔放在錫紙碗內燒,香草牛油令鮮味更突出!
以最愛的三文魚茶漬飯作結!三文魚肉碎滿滿,啖啖茶味加上大量香蔥及紫菜,甚有傳統和風滋味!

感謝 981rachelc
2020年12月8日

銅鑼灣不嬲都多嘢食㗎啦不過今日呢就想試吓間又可以食燒肉又可以食個放題嘅餐廳佢就係燒鬼

餐廳嘅地理位置非常方便地鐵站一出行三至5分鐘就係㗎啦 佢係位於L square嘅9樓 一上到去感覺好型格 因為佢主打係用黑色來做主題

點解會揀呢一間餐 係因為呢一間餐廳同平時普通出邊嘅日式放題完全唔同 佢係以品質取勝嘅放題餐廳所以食材絕對係新鮮用心揀過嘅lol 而且聽啲職員講佢哋所有嘅嘢食都係即叫即做保證新鮮 所以質素同埋價錢完全係成正比嘅 前菜方面 我就食左支豆同埋中華海蜇

整體來講都唔錯雖然中華海蜇有啲啲鹹 但係撈飯嘅話就好惹味mad 食放題梗係唔少得刺身啦

刺身方面我哋就叫咗山葵漬榮螺片,三文魚,帶子甜蝦 全部都非常之新鮮 同埋就算佢係放題都絕對唔會孤寒 三文魚極度厚身 正!lol 另外都想試吓啲特色嘅壽司當中包括明太子炙燒帶子 個明太子醬超級香食完之後勁想再食! 另外仲有柚子和牛壽司 都唔錯like 主角終於到黎啦首先係一個海鮮拼盤

當中有海蝦,廣島蠔,同埋帆立貝 全部都食得出非常之新鮮 惜才果然係用料上乘啊 當然佢嘅牛油雜菇同埋日本番薯仔都做得唔錯

重點就係A4和牛! 每一款油脂分布都好靚 所以望落去就已經流晒口水 lol 我個人最鍾意就係上小排肉 入口即溶!正! 最後我仲叫咗一個三文魚茶漬飯
實行有碳水化合物有蛋白質有菜! 整體來講 呢度嘅放題選擇非常之多而且品質用料都好好、算係一個比較high end 放題 所以呢一間性價比咁高嘅放題餐廳絕對推介大家去試mad

感謝 lam994chi

去過Yaki Oni嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣