“燒肉一流”
Yaki Oni的評論

Yaki Oni
10/31(週六)
20:00
香港排名第317 (共14,453家餐廳)
價位: US$38 - US$51

感覺這一餐完滿了
大滿足

感謝 ver0n97

4 週前評論 透過行動裝置

臨近中秋時節,相約好友喺銅鑼灣午餐一聚兼且交收月餅,好友請我食飯,揀咗呢間新開嘅燒鬼食燒肉,正呀!
新開嘅燒鬼裝修格局新潮,以鬼怪為主題,牆上有很多日式鬼怪圖畫, 感覺型格時尚。
先嚟嘅係大量前菜包括大大碗很鹹香的枝豆,大大件的五色刺身,泡菜豆腐,海蜇沙律。
然後就係的骰可愛嘅和牛壽司和炙燒帶子壽司,壽司細細件,唔會霸佔胃容納,非常欣賞,而且隻燒帶子壽司上面的明太子醬很對本人胃口。
再來就是和牛拼盤,四款刺身每款兩片,
中腹肉,顧名思義就係肚腩,十分肥美,可見呢隻牛生前相當好食好住。
又有前腹肉,廚房哥哥明顯知我身型不小,知我鍾意食肥美嘅牛肉,呢件牛肉嘅油脂相當豐腴,吃罷十分幸福非常滿足。
上小排肉和腹脅,脂肪分佈很平均,很有牛味。
食日式燒肉唔一定要飲酒,飲可樂都好夾㗎。
仲有唔係好多地方都有得食嘅茶漬飯。
另外仲有燒海鮮,同菇菇。
餐廳空間大而且抽氣強勁,冇油煙問題,令我可以同朋友並排而坐不用對坐。餐廳上菜速度極快,未食到1小時30分都已經飽到頂住個心口,連甜品嘅一口蕃薯都食唔落,要即刻走人落街行下消化下。

感謝 ribenaeat

CWB 銅鑼灣 • 燒鬼
銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square9樓

「燒鬼」是一家主打高品質日本A4和牛燒肉放題的日式燒肉餐廳,以東瀛鬼怪故事為主題,裝修大玩「百鬼夜行」元素,充滿玩味

燒肉放題時段及價錢
17:00 $298
19:15 $378
21:30 $348

前菜
泡菜豆腐和中華海蜇好開胃豆腐香滑,配惹味韓國泡菜;海蜇富麻油香,口感爽脆。

刺身盤有三文魚、帶子、甜蝦、榮螺山葵漬和鰹魚,當中三文魚厚切肥美,榮螺山葵漬比較少見,榮螺鮮甜爽口兼有淡淡嘅山葵;鰹魚略厭鹹腥。

壽司
柚子醬油和牛壽司入口即化,和牛充滿脂香,柚子醬油令味道更清新;明太子醬帶子炙燒壽司,帶子炙燒後的焦香配明太子醬好香口

牛鬼和牛拼盤分別是上小排、胸腹肉、中腹肉和牛冧肉四個部位,可見雪花平均,肉質軟嫩,不愧是上等的和牛,脂香肉濃

海鮮香蒜牛油帆立貝惹味;海蝦彈牙,蝦鮮味濃;意式香草醬廣島蠔,蠔肉肥美飽滿,香草醬。。。

三文魚茶漬飯足料,滿滿的三文魚和紫菜,好飽肚

飯後甜品是Shakeup士多啤梨雪糕冰涼口感似雪葩,酸酸甜甜,消膩一流

整體燒肉質素高☺️服務友善有禮,不錯 ———————————
Instagram: penguin_foodblog

感謝 penguin_foodblog
2020年9月24日

呢間高質日式燒肉店提供超過80款配料,有海鮮、肉類、刺身、壽司、炸物等,宜家仲送一份來自鹿兒島同宮崎 A4和牛拼盤,午市2️⃣小時放題都只係$298,快d嚟博盡佢
牛鬼和牛拼盤
四款肉類按油脂含量排名:腹脅➡️牛冧➡️上小排肉➡️中腹肉
腹脅係近牛大腿側嘅五花肉,比較罕見同矜貴。瘦肉比例較多,肉質相對紮實,味道清爽;牛冧係牛臀,脂肪分佈均勻,食落幼滑多汁,肉味同油香比例平衡,脂香肉濃;上牛小排係胸腔上側,富大理石紋脂肪,不但細緻軟嫩,帶油脂嘅鮮甜,油而不膩,肉汁豐富;中腹肉係靠近背部嘅五花肉,基本上成塊都係脂肪,一定要以大火燒至微焦,口感會變爽脆,甘香油脂四溢
另外有三款自家製醬汁增加風味,包括「蘋果柚子紅酒燒汁」、「辣味噌醬」同「蔥油醬」
前菜
豆腐僧,以韓式泡菜代替傳統紅葉,味道濃烈帶酸辣,配上嫩滑重豆香嘅口腐,非常清新;中華海蜇,爽脆嘅海蜇同素翅以酸甜嘅醋汁調味,食落非常開胃️
刺身
榮螺山葵漬,螺肉爽口且不韌,採用新鮮山葵醬汁醃漬,帶Wasabi嘅香氣但唔攻鼻;帶子肥美厚身,鮮味甘甜⚪️;甜蝦爽口彈牙,膠質重非常黏口;鰹魚肉味濃厚,感覺上較腥;三文魚呈鮮橙紅色,厚切軟滑
壽司
柚子醬油和牛壽司,生和牛片食落較有嚼勁,充滿脂香同肉味,以柚子醬油調味感覺清新味爽;明太子醬帶子炙燒壽司,帶子經火炙後帶微微焦香,肉質嫩滑,配上鹹香嘅明太子醬,更突顯鮮味
海鮮
香蒜牛油帆立貝,帆立貝燒完都冇縮水,食落鮮甜爽口,蒜蓉牛油令其更惹味;海蝦都好大隻,蝦殻特別薄,肉質結實彈牙,蝦鮮味濃;意式香草醬廣島蠔,蠔肉肥美飽滿,香草醬份量啱啱好,增加香味得嚟又唔會蓋過其鮮味,重點係完全唔腥
和菓子
糯米外皮唔夠煙韌軟糯,而且好乾,但面嘅紅豆同栗子餡就好軟滑,甜而不膩

感謝 Quest09595597620
2020年9月16日 透過行動裝置

之前試過燒鬼既燒肉到府直送 覺得佢既和牛真係好正
最近疫情緩和返啲 一於堂食試下燒肉放題 滿足下肚皮

平日1200-1900 最平$298 就可以食到燒肉放題 ⠀
加多$98就可以任食和牛⠀
1900-2200呢個時段 仲可以揀食兩個鐘定三個鐘⠀

餐廳以「百鬼夜行」為主題 裝修型格 設有卡位 卡位寬敞得黎 私隱度亦幾高 好岩幾個朋友聚聚邊食邊吹水 又唔會比附近既人聽到 重點係店員服務好好 好有禮貌⠀

放題選擇唔少 分左前菜 刺身 壽司 肉類 海鮮 熱盤 蔬菜 飯麵 幾大類 等我介紹幾款我覺得唔錯既野食比大家

▪️泡菜豆腐⠀

厚切肥美⠀

▫️榮螺片配山葵漬⠀
口感爽脆 配上自家製既山葵漬 更加突顯到螺肉既鮮味

▪️中腹肉⠀
薄薄一片 富油脂 口感軟身 入口即溶 肥仔必食!

▫️內側腹肉⠀
油脂平均 花紋好靚 帶咬口之餘 牛味亦係多款之中最濃既

▪️迷你日本番薯
燒完之後外皮好脆 香甜軟綿 好想encore⠀

最後就緊係要食雪糕⠀
雪糕有兩款口味可以揀 分別係白朱古力同士多啤梨⠀
我都係第一次見Shake Up牌雪糕 估唔到味道都幾有驚喜⠀
士多啤梨味既雪糕 酸酸甜甜 味道一啲都唔人工 口感比較似雪葩 帶空氣感 仲會食到粒粒士多啤梨籽⠀
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀⠀⠀
想有多啲澱粉質落肚嘅朋友 仲可以試埋三文魚茶漬飯 蕎麥麵 稻庭烏冬 芝士年糕⠀

環境舒適 冷氣夠大 油煙唔大 食完都唔太覺身上有陣女仔最驚嘅燒肉味

感謝 sistersnfood

去過Yaki Oni嗎? 請分享你的經驗!