“麵線款式十幾款,辣得過癮在川館”
Chuen Koon的評論

Chuen Koon
線上訂購
香港排名第10,007 (共13,939家餐廳)
周圍地區: 油尖旺區
周圍地區: 油尖旺區
2020年6月5日 透過行動裝置

餐廳:川館 (大角咀)
地址:大角咀鐵樹街19號金堂閣地下17A號舖

成為基督徒,能重新開始,說的不是要忘記舊事,而是成為一個新造的人,用一個新心態去迎接將來

難得去大角咀果頭shopping,唔少得緊係搵下附近有咩餐廳好食,口痕想食麵線,同時亦都想食下辣野,就搵左呢間位於鐵樹街嘅川館

餐廳除左有地鋪之外,仲係隔離髮型屋樓上返有一層閣樓座位。川館主打辛辣食物,尤其用花椒調製出唔同程度嘅辣同美食

蒜蓉帆立貝燃麵 $56
係店員推介下叫左個燃麵,初頭以為係類似撈麵,原來係好似台灣好出名嘅蚵仔麵線咁有好多汁浸過麵線,類似茨汁嘅質感,唔會結遢遢,亦唔會稀到好似普通湯咁,麵線比米線幼細,微辣嘅湯底令麵線惹味辛香,帆立貝都有7-8粒

清湯滑雞米線 $41
呢個清湯真係好清,完全無味精嘅味道,加入滑雞所以帶出陣陣雞香,雞肉份量都有一塊雞扒大小,無骨而且切開一塊塊,雞肉唔霉又嫩口,唔錯

另外叫左兩個小食,分別係柚子響鈴($32)同蒜泥白肉($36),響鈴炸得香脆,中間夾雜左啲餡料,而外面淋上柚子汁,增加左酸酸甜甜嘅味道,有啲似食緊炸雲吞;蒜泥白肉份量唔算多,蒜蓉攻鼻好過癮,仲加左啲秘製醬汁帶點鹹香,有別於平時米線店食開嘅蒜泥白肉

每日經文:若有人在基督裏,他就是新造的人,舊事已過,都變成新的了。
——‭‭哥林多後書‬ ‭5:17‬ ‭

造訪日期: 2020年6月
感謝 hinsonfoodhk

去過Chuen Koon嗎? 請分享你的經驗!