“韓國既過江龍”
Fukuoka Hambageu的評論

Fukuoka Hambageu
香港排名第4,899 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀

菠蘿煙肉黃牛漢堡

肉質嫩滑油脂平均同牛味足
漢堡扒係用澳洲和牛 加埋配料
搓成既和牛波波形 底下配有半熟蛋
旁邊有個剷仔 可以自己逐少放起熱石上自己燒 生熟度可以自己調控
最好係每份餐前都有條抽氣管
食完都無乜油煙味
店員亦會定時主動幫忙換舊熱石
呢樣抵讚

造訪日期: 2021年5月
感謝 Daholic F

2020年12月9日

一向都好鍾意四圍食,所以一得閒就會搵定幾間未食過嘅餐廳放喺口袋。

前排喺網上找到這家火山石燒肉店,見店子供應嘅漢堡扒圓碌碌,賣相好吸引,所以已經即時將餐廳放咗喺 Wishlist,碰巧這天要來尖沙咀辦事,就順便過嚟吃頓午餐。

據說這間人氣高企嘅「福岡漢堡扒」係韓國過江龍,於韓國各地擁有超過 30 間分店,以價格平民和高質素的澳洲和牛漢堡打響名堂。

先睇下餐牌,原來餐廳星期一至五午市 (11:30-15:00) 有優惠套餐供應,午餐選擇都幾豐富,足足有成 9 款,而且定價十分相宜,由 $58 - $110 不等,全部都包飲品。

漢堡扒係餐廳嘅招牌貨,一場嚟到,當然唔可以錯過。我哋揀咗菠蘿煙肉和牛漢堡扒,另外再加咗客丼飯。

兩份餐同時送上,先吃菠蘿煙肉和牛漢堡扒 ($110),加咗 $11 將中間個球形漢堡扒轉咗做中 Size,漢堡扒頂頭鋪滿芝士、煙肉和蔥花,而旁邊則伴以蛋漿及菠蘿,分量十足。鐵板熱辣辣,送上時旁邊還放了一塊圓形火山石。

店員教路,先剷起一小糰漢堡扒平鋪在高溫熱石上,然後每隔 3 秒迅速翻一下即成,吃時更可配上芝士蛋。食落果然十分美味,肉味超濃郁,絕對不似坊間的漢堡扒咁嚡口兼乾爭爭,而且調味亦恰好,惹味又不過鹹,夾埋煙肉和解膩的菠蘿一齊食,香口又 Juicy。

至於另一客東武里牛丼飯 ($88) 亦非常可口,牛肉上桌時已切成粒狀,大大粒,非常厚身,食落肉質好嫩腍,夠曬入味。配料有紫洋蔥、蔥花、生雞蛋和 Wasabi。將蛋黃戳破,跟珍珠米煮成的米飯和配料撈拌一起吃,入口散發著濃郁米香和蛋香,加上中間夾雜了少許山葵,食落微微嗆鼻,好刺激。

午餐包罐裝飲品,另外亦可以加錢轉特飲,揀咗杯金橘檸檬特飲 (+$18),無諗過原來咁大杯,味道酸酸甜甜,非常適合飯後喝,清新開胃。

造訪日期: 2020年12月
感謝 mjqueen7e
2020年7月10日 透過行動裝置

試了最邪惡的芝士蛋和牛。前菜有我最愛的泡菜及沙律,個沙律我個人覺得份量啱啱好, 不太濃味。 不用5分鐘就上主菜就上台啦, 份量好夠, 個和牛有我個拳頭咁大。要將和牛分成一小份, 再放在石上燒幾秒。切記行動要快, 石會凍的。

1  感謝 Foodie_lilkim
2020年6月22日

星期天,天朗氣清,要享受一下咁美麗陽光,走到尖沙咀逛逛,午餐嚐試了一間韓式漢堡扒專門店。
坐枱上一個個抽氣管,作用是對準熱石,吸去當烹製漢堡扒時引至的煙氣,非常有用。
先上麵豉渴,椰菜沙律,醬料。
菠蘿煙肉漢堡扒
一個漢堡球,上面鋪了煙肉片,鋪底的是蛋漿和菠蘿粒,蛋漿因鐵板的熱力己有半成熟。
食法非常簡單,只要跟著枱面單張的教法。
一口一口的漢堡扒,脂香滿溢,熟度可自己控制,美味啊!
蛋漿又可夾雑著漢堡扒同吃,又另一種層次。
百香果梳打
大大杯好抵飲,酸酸甜甜,清涼透心。

1  感謝 Polly C
2020年6月21日 透過行動裝置

星期日有節目,約了朋友到尖沙咀厚福街「福崗漢堡扒」個店名以為係日本菜,原來係韓國美食

11:45 到達這小小店,座位不多,環境裝潢 都幾好囉,午飯時間,人客慢慢 多了
看看餐牌,店員介紹二人套餐,可以啦
已包括麵豉湯、沙律、飲品
當然有泡菜、醬油、調味料

我揀了芝士蛋和牛漢堡扒

餐紙圖 文 介紹 食用方法:
首先,把吸氣和石頭的位置對準
適量漢堡扒 平鋪在石上,
用鏟輕輕按壓,翻吓,大約幾秒后

油脂彈出嚟,肉 鮮嫩,香噴噴
夾住蛋一齊食,滋味和牛...好濃郁
惹味芝士+蒜片

胡麻醬椰菜絲 沙律,爽脆口感

貼心服務,店員 有為客人更換石頭,

大大碗和牛兵乒乓拌飯
份量多多,雞蛋、牛 、菜 攪 拌 ... 吃

嘩!百香果特飲,大杯、冰凍、
爽舒服、可以解油膩

第一次☺️這樣食法,配合抽油煙管,好食又好玩哈哈

感謝 cchbonnie

去過Fukuoka Hambageu嗎? 請分享你的經驗!