“品味午餐”
The Point的評論

The Point
使用外送服務
香港排名第618 (共15,447家餐廳)
周圍地區: 青衣
周圍地區: 青衣
2021年6月4日 透過行動裝置

夏日炎炎最好就是在能浸浸的商場內享受一下購物之樂。
與太太到了青衣城先在[The Point]吃過午餐再購物~
上次吃過的龍蝦pizza很回味!
讓原隻龍蝦pizza 298元
單看賣相已令人食指大動!
香噴噴的芝士,脆脆批底彩絲絲的蝦肉口感鮮味。
一吃再吃也不覺厭!

石燒美國牛肩扒 配 炸薯條226元
+10元可配湯+24元可配小食一份~

薯條相當香脆!
牛肩肉質素不過不失,外層在石板上燒得香脆,肉味濃筋位有嚼勁!

是日餐湯~
南瓜湯,幼滑香濃。

小食選了~
棒棒雞翼/三只
用了雞中翼起剩一支骨作棒狀,香脆可口!

豐盛的午餐!
每次來光顧都是那麼的回味!

造訪日期: 2021年6月
感謝 richwong827824

2021年6月4日 透過行動裝置

青衣城,這個港鐵旗下的大型購物商場內雲集了品牌 商舖,超市,銀行,地產,餐飲……等。分有一期和二期,我約朋友都喜歡到這裏來。
今天,在一期地下層偶遇上了一位舊同學 ,當然要找個地方坐下來好好一聚!
與他走入"the point"這間主打意大利麵與pizza餐廳,之前光顧過食物水準不錯!

我們點了一個……
11"的焗釀原隻龍蝦pizza $ 298

Pizza賣相吸引!原隻龍蝦在上面頗霸氣的!
之前與家人來嚐過,今次再品嚐一樣的滋味!
同學也大讚呢!
批底厚薄適中低邊十分脆口,批心帶軟,配料除了龍蝦肉還有茴香頭,車厘茄,水牛芝士,香茅龍蝦汁。
一絲絲的芝士非常香濃!熱騰騰的!蝦頭和蝦殼都釀有菇粒和芝士,又滑又惹味!
每次都吃到水準!

造訪日期: 2021年6月
感謝 jadeAujade
2021年5月28日 透過行動裝置

餐廳地方非常寬敞濶落,裝修新穎,空間感十足。

餐廳提供不同套餐,有2人及4人餐,都幾吸引。

更有超值龍蝦餐,龍蝦控必食!

先來杯Write Sangria,橙味較濃,酸酸甜甜的,頗醒胃!

Caesar Salad 《凱撒沙律配意大利風乾火腿》 $118~ 風乾火腿光澤誘人,軟嫩鹹香,配上新鮮沙律菜一鹹一淡,絕配!還有其他配料櫻花蝦、芝士及煙肉粒,用料豐富。

《龍蝦芝士焗通粉》 $154~一睇賣相,已經口水直流,龍蝦汁香濃多汁,面層舖了厚厚芝士及龍蝦肉,肉質鮮甜,通粉吸收了龍蝦汁及芝士嘅精華,鮮香味美,色香味齊晒!必食

《棒棒雞翼配蜜糖燒烤汁》$88~雞翼香脆得來又好juicy,加上自家製靈魂配料蜜糖燒烤汁,非常惹味!

最後當然唔少得嘆個靚甜品《肉桂蘋果pizza》$72~On top有香甜滑溜的雲尼拿雪糕,冰凍感覺與暖暖的香脆pizza,有 冰火交融的感覺。特別喜愛肉桂獨特的味道,再配上合桃、葡萄乾,令整個甜品口感更豐富!

1  感謝 renbyau
2021年5月27日

青衣城食肆都算多, 但西餐原來得小貓三四間,見到the point好似裝修幾靚,廢事選擇困難索性叫龍蝦Pizza二人餐
龍蝦湯有龍蝦肉係基本, 驚喜位係湯都有濃郁龍蝦味,可以飲到平時屋企要花功夫心機去整的湯好滿足!
龍蝦紅菜頭前菜沙律有洋蔥同紅菜頭做配菜,紅菜頭的營養價值大家都知道,顏色配搭漂亮呢
加了火焰的pizza賣相已經呃到我like 作為芝士控的我覺得好味,個批邊都焗得幾脆口,入面當然都有龍蝦肉啦,2個人食絕對ok, 別忘了還有主菜在後頭
龍蝦車厘茄扁意粉唔好見細細碟其實都幾飽肚,個人鍾情蕃茄汁醒胃, 最重要是意粉要做到口感just right就已經加分
順帶一提飲食跟餐做半價超抵飲。點杯Green point Pineapple 味, 清爽醒胃,依D天氣飲完即刻精神!

1  感謝 Lasttkis
2021年5月6日

之前係荃灣如芯廣場食過,諗諗不忘,知道青衣城有分店,就約阿媽,阿爸成家再食過今次散叫幾款菜式; 芝士焗大啡菇:大大隻澳洲啡菇,鋪滿勁多芝士係面,焗度金黃色,切開後菇汁己經流出,菇汁同茄汁勞埋一齊食十分匹配 菇面仲有細小蘑菇,跟芝士一齊食,極之惹味; 墨魚汁海鮮意大利飯:有5款海鮮,包括有原隻鮮大蝦魷魚片炸魚,青口, 蜆,每款都相當新鮮,尤其係魷魚片同炸魚,兩款都都唔韌,仲好嫩滑,大蝦夠彈牙,意大利飯不算大硬,都迎合香港人口感;黑松露芝士薯條:熱辣辣上枱,粗薯條配上蛋黃醬汁,帶有香濃既黑松露,每條都相當脆口,唔洗加茄汁,都好快就食晒整碟薯條; 明太子軟殻蟹pizza: 11吋大既pizza , 厚度偏薄,似意大利當地食既pizza, 食落口外脆內軟,pizza 面鋪滿大粒蝦肉及明太子;軟殻蟹不多但夠大隻,都能分到6件,唔算太油,好味; 意大利奶凍:配上士多啤梨汁,奶凍夠香濃,鮮奶味突出,加上微酸既汁,好夾,呢個好正; 兩老食野都要求高,但今餐佢地都贊口話好like佢地食得開心,我就更開心.

感謝 Gaia0828

去過The Point嗎? 請分享你的經驗!