“生酮火鍋🍲 越食越瘦”

使用外送服務
香港排名第3,242 (共15,743家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2022年6月11日 透過行動裝置

打邊爐都可以越食越瘦⁉️ 生酮飲食可以飽住瘦!最近渝味曉宇 和生酮達人唐貝詩合作,首創別開生面的生酮火鍋菜單,為照顧生酮人士亦會邀約非生酮朋友一同打邊爐,亦特設鴛鴦鍋底,一邊可選生酮湯底,另一邊鍋可點選傳統大紅重慶麻辣湯底,讓「食極唔肥」的好友同枱享用,渝味曉宇貼心地選購合適生酮人士的調味料來調配湯底(生酮雞粉、生酮醬油、生酮糖)及生酮特飲,以生酮糖漿沖調不怕高醣,共「酮」瘦住 擦餐勁!

除多款生酮火鍋湯底外,菜單亦精挑細選多款符合生酮飲食的葷菜及素菜,當中的特色必吃小菜, 特別推介給大家

養生花膠雞鍋
選用三黃雞加入花膠、新鮮蟲草花、杞子及鶏湯等餚製。三黃雞是指羽毛黃、爪黃、喙黃,其肉質嫩滑,皮脆骨軟,雞湯餚至皮散膠質溶於湯中,味道鮮美。

海帶麵
使用海帶製成的麵條,主要是纖維,接近零卡,比一般麵質爽脆,口感又爽又彈牙。

生酮特飲
青檸梳打、生酮雜莓梳打 、生酮雜莓汁雞尾酒,以生酮糖作為代用糖,因此均是無糖飲料,飲多杯都不怕肥!

羅漢果水
甜味來自無添加的羅漢果糖,生津解渴, 更適合生酮人士飲用。

下次想去打邊爐又不會「破酮」,記得約姐妹試下生酮火鍋啦,拒絕碳水化合物‍♀️,迎接「鍋心」健康的滋味

造訪日期: 2022年6月
感謝 BossbbHappylife

2020年5月25日 透過行動裝置

My favourite hotpot space❤️ Good as always
一間我覺得係高質既火鍋店,質素總唔會令人失望,水準亦好平穩,確係一間出色既川菜麻辣重慶川鍋。
環境舒服、木系橫裝,而坐位亦十份寬敞,就算2個人去食,同樣安排到卡位,服務‍♀️ 亦周到亦細心,不時經過見到 都自動幫你鍋底加水添 讚。
1 X 鴛鴦麻辣鍋
--重慶(小麻、普通辣) & --山珍菌湯
打邊爐又點少得鍋底,重慶川味♨️ 當然唔少得麻辣吧。小麻小辣,大量紅辣椒,同樣都吃得出鍋底既麻、香、辣。山珍菌湯底,同樣誠意十足,勁多菇菌 & 猴頭菇,有辣有唔辣 任君選擇。
仲有。。午餐時段,仲要免鍋底❤️,真係好抵打啊啊啊。
火鍋料:
1 X 鮮竹笙(半份) $32
1 X 韭菜豬肉水餃(半份) $32
1 X 田園菜籃(半份) $42
1 X 稻庭烏冬(半份) $22
餐廳選擇類型都算多,食材算高質,海鮮類亦新鮮呢。最近就挺出左:鮮活海蟶子,肉厚鮮甜 隻隻飽滿呢。
肉類方面,安格斯肥牛 一定不能少,牛味重 屬優質 亦不貴,很抵食呢。
其他葷菜類、烏冬,吃火鍋都不能少吧。吸晒湯底麻、香、辣,愈滾愈辣 愈食愈香,真係辣得好過癮呢。
呢間火鍋店,真係我近期既好選擇。
×××[渝味曉宇重慶老火鍋 -Xiao Yu Hotpot Restaurant]×××
©銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心8樓

感謝 Wincyholic
2020年5月24日

人約銅鑼灣,搵食易好多 抗疫生活,減少出街,但一出街當然食好D啦
購物完畢,走過去樓上搵食
渣甸中心8樓,麻辣火鍋專門店
濃香鮮辣,麻勁辣強,未吃已經流口水
沒有用餐時限,先上一碗滋潤糖水
自助下單,用QR CODE落單,十分方便整齊

店員提示先落湯底,再慢慢諗食材配搭
咁先來一客麻辣火鍋配皮蛋湯底
這裡最人氣的必點就係麻辣火鍋湯 我地只係小辣級別,已經少辣少麻
顏色一樣紅似烈火,辣度強勁,久久不散
唔食得好辣既朋友,我介紹你用清湯燙熟食材
再沾麻辣火鍋湯,咁樣食會無咁辣,一樣咁惹味
皮蛋係花紋,精挑細選過食材來源 單係湯底已經非常足料,收38蚊一位都覺得值
美國牛肉片,牛肉丸,午餐肉,鮮海蟶半份 每樣食材都可以叫半份,慢慢食再追加都未遲

鮮活海蟶係店家推介 鮮甜爽口,值得一試
午餐肉係麻辣火鍋既必配
唔知點解,但吸左辣湯食係好味道!

美國牛肉片,一份$216
燙個10秒就食得,配上麻辣湯底
肉味濃郁,肉質有彈性,油花平衡
辣定唔辣都非常好食
湯底濃郁足料,所以醬都幾乎都不需要 但有附上蔥,蒜,麻油,一匙蔥蒜麻油加湯底
用黎做烏冬既湯,咁樣食,味道豐富!
味道不複雜,越簡單越味美!

最後仲追加了一客甜品
紅糖糍粑
糯米做成,炸脆再灑紅糖漿
口感軟綿有彈性
聽說在成都食火鍋都係必食既出品
#過江龍 #火鍋 #渝味曉宇重慶老火鍋 #XiaoYuHotpotRestaurant #Hotpot #銅鑼灣 #香港 #打邊爐

感謝 alex lam 林
2020年5月15日

如果你要我揀,擁有一億身家但我周身病痛或者我
每晚都訓唔到教,定還是搵幾多食幾多但我毫無壓力
下咁生活,少好多煩惱?我一定會咁答你,開心咪得囉!
既然要識得居安思危,不如先學會置生死於度外。
所以由細到大我都好怕食辣,但我同自己講唔好
抱住遺憾咁做人,我要克服佢,結果而家已經連
四川重慶既程度我都完全唔識驚。正好令我二訪
「渝味曉宇重慶老火鍋」,令我更加沉迷尋求
辣度既終極快感!
任選湯底 - (午市免費)
▪ 九宮格麻辣大紅鍋 -
▫ 湯底好重要,直接影響之後所有食材既味道,
而再次回頭幫襯「曉宇」既最大原因就係,
佢地午市湯底係免費咖!今次無論如何都要試試
佢地呢個招牌湯底:九宮格。基本上一聞個鼻
已經好酸好刺,而最大特點係沿用正宗重慶火鍋既
配方,加左牛油熬製,所以湯底份外濃香。
另外不能忽視既「朝天紅」辣椒,同埋大紅袍、
青花椒兩種令你覺得覺得非常麻既花椒,
就算幾食得辣都好,都包你食完成身汗,爽呀!
曉宇十大必點 -
▪ 美國安格斯優質肥牛 - $216(一份)
▫ 先黎一碟肥牛是常識吧,肥牛切忌灼太耐,
基本上10秒內一定要起撈,之前都食過。
再返打因為呢款牛既脂肪分佈好靚,厚薄適中,
而牛味入口非常濃郁,質感嫩滑,
一啖牛肉一啖啤酒,咁先係打邊爐呀麻。
▪ 稻田毛肚 - $118(一份)
▫ 呢個品牌既內臟好出名,毛肚亦係十大必點之一。
肉身睇落帶深灰色,我都係第一次見咁大塊既毛肚,
而且每塊都切得相當透薄均勻,同樣都係唔洗
10秒就可以撈起,食落特別爽脆,煙韌好有咬口,
真係幾好食!
▪ 鮮黃喉 - $59(半份)
▫ 原來鮮黃喉係咁樣既,聽就聽得多,食就真
係第一試。相比鵝肝同毛肚,內臟黎講,佢係
最爽脆彈滑,而且質感好特別,非一般既厚實,
入口完全無腥味,呢個一定要試!
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心8樓

感謝 lankiman6330
2020年5月14日 透過行動裝置

借住母親節做藉口,帶媽咪到銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心8樓的渝味曉宇重慶老火鍋大吃一餐。 我本身很喜歡到這間火鍋店, 因為這是一間在國內出名的品牌火鍋,亦是一間非常傳統的重慶火鍋店。 現在還有午市優惠, 火鍋湯底免費。 首先送來一碗冰糖紅棗雪耳糖水, 味道清甜。 然後就叫鴛鴦麻辣鍋~ 皮蛋香菜鍋 & 普通辣大紅鍋, 火鍋配料有鮮活海蟶半份$39、 重慶炸酥肉半份$32、曉宇嫩牛肉半份$42、紐西蘭精品羊肉捲半份$56、大刀牛肝半份$46、曉宇手打三寶丸半份$49、午餐肉半份$22、牛筋丸半份$32、曉宇苕粉一份$52、白蘿蔔半份$16、 炸芋頭$19半份、 皇帝菜半份$18、 油條半份$16、 紅糖糍粑半份$36、 自製羅漢果$18。

⭕皮蛋香菜鍋 & 普通辣大紅鍋~ 皮蛋香菜鍋清清地, 清爽不燥熱。普通辣大紅鍋的辣度較為溫和, 適合我又鍾意食辣又食唔得太辣的人。

⭕鮮活海蟶~ 店員介紹我的, 鮮味又爽口, 季節限定, 推介給大家。

⭕重慶炸酥肉~ 酥香好味, 值得一試。

⭕曉宇嫩牛肉~ 打邊爐除了肥牛之外,嫩牛肉都好正,入囗非常嫩滑。

⭕紐西蘭精品羊肉捲~ 羊肉肥瘦適中, 放落麻辣湯底至正!

⭕大刀牛肝~牛肝是用秘製醬料醃製再配鵪鶉蛋, 口感爽嫩。

⭕曉宇手打三寶丸半份~ 口感彈牙新鮮, 三款最喜歡墨魚丸。

⭕午餐肉~ 邪惡的午餐肉, 每次打邊爐都很喜歡點的。

⭕牛筋丸~ 嫩筋,超级有彈性, 口感一流。

⭕曉宇苕粉~ 口感柔潤軟滑,是我的最愛。

⭕白蘿蔔~ 清甜美味。

⭕炸芋頭~ 口感綿實的芋頭, 打邊爐又唔錯喎!

⭕皇帝菜~ 爽脆好味。

⭕油條~ 放落麻辣湯底, 真係好正。

⭕紅糖糍粑~ 外脆內軟綿,煙煙韌韌的口感。

⭕自製羅漢果~ 清甜可口, 打邊爐可以滋潤返。

渝味曉宇是間正宗的重慶麻辣火鍋店,味道傳統, 店員又主動推介食物, 抵讚。

地址: 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心8樓

感謝 Victoriay_eatwithvic

查看過渝味曉宇重慶老火鍋的旅客也查看過

去過渝味曉宇重慶老火鍋嗎? 請分享你的經驗!