“温情海邊小店”
Orca的評論

Orca
香港排名第2,140 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
2021年6月2日 透過行動裝置

今日在西貢海傍探望朋友後正值黃昏在這清雅的海邊小店嘗了一頓賞心晚餐
甫坐下侍應妹妹便殷勤地推介招牌飲品及菜式, 頗好的建議於是照單全收
悶熱天氣下飲品先行, 每款都有別緻名稱, 太座點了口水多過浪花(Splash),我選了青春小蜜桃(Sun of peach), 兩杯無酒精飲品都甚清新醒神

牛油香草白酒蜆材料足, 蜆肉,檸檬汁, 牛油加白酒煮成一個鮮而不酸的開胃味道, 數數蜆隻有好多

燒牛肉紫洋蔥沙律配泰式酸辣汁, 好辣者必讚, 牛肉烤得恰到好處, 與配汁極好結合

ORCA巨型豬扒跟薯菜亦是高分出品份量足二人用, 配黑椒汁香而不辣, 扒肉入味爽滑與醬汁绝配, 伴碟薯條及蔬菜中有煙肉露筍小玉米卷, 我極推介

一間無選錯的温情食店

造訪日期: 2021年5月
1  感謝 fredau22003

2021年5月10日 透過行動裝置

今日我選擇遠離塵囂,搭車去到西貢,曬吓太陽,呼吸吓新鮮空氣。近海邊有一間餐廳,環境舒適寫意,就試吓入去食個午餐。今日成30度高溫,非常熱,所以見到飲品Menu入面嘅Mocktails都特別興奮。最後揀咗一個飲品叫做口水多個浪花,因為佢有荔枝果汁同埋薄荷味,特別解渴,而且呢度啲飲品好靚,好夢幻。天氣太熱,所以首先叫一個蟹籽蟹棒雜菜沙律,份量好多,食一份都可以當一餐。不過我仲加咗牛油香草白酒蜆,白酒同埋牛油味非常香濃,香草帶出蜆肉嘅味道。因為餐廳職員推介,所以我都叫咗一個芝士肉醬田螺焗酥盒,第一次食,好驚喜,一啖有晒肉醬芝士同埋田螺。去西貢唔一定食海鮮,係一間Cafe裏面,食個清新嘅午餐,絕對為今日帶來意義。

造訪日期: 2021年5月
感謝 ClaudiaW0228
2021年4月11日 透過行動裝置

適逢復活節長假期,一於嚟西貢行吓,遠離繁囂真好!平時多數食中式海鮮,今次揀咗一間靜靜地嘅西餐廳chill下。

芝士肉醬田螺焗酥盒($68)
店員推介嘅招牌小食~新鮮即焗嘅酥皮幾鬆脆,一啖完個食好滿足。田螺稍為細隻,不過芝士配肉醬咁邪惡,點都好食!

牛油香草白酒蜆($88)
果然係西貢,海產類特別新鮮美味。原來大蜆係廚師每日喺附近採購,難怪粒粒飽滿鮮甜,水份充盈!牛油汁好香,如果配埋蒜蓉包就Perfect 。

Orca巨型豬扒包($178)
香草包味道唔錯,無齋包咁寡,質感鬆軟。厚切豬扒熟度剛好,一啲都唔鞋口。

叢林的秘密 / 青春小蜜桃($58)
我飲嘅係前者。新鮮水果粒加紅茶,冇額外加任何糖漿,好refreshing!

造訪日期: 2021年4月
感謝 Jellylyt
2020年11月14日 透過行動裝置

放假陪朋友到西貢放狗,中午沿海邊漫步至黃昏,順道在附近吃晚飯。遠望西餐廳於入口處懸掛垂下的燈飾,感覺氣氛浪漫,就揀坐户外餐桌休閒地歎一餐。

白酒香草焗雞翼,雞翼充滿肉汁,一D都唔乾身,仲有三款醬汁任我點,真係食唔停口

脆炸墨魚咀,用簿脆醬包墨魚咀炸,保持墨魚鮮味,又是一番風味。

芝士肉醬田螺焗酥盒,外層金黃酥皮好鬆脆,配上香濃芝士肉醬田螺,一食難忘:king:

巴瑪火腿蝦球扁意粉,蝦球爽口,巴瑪火腿,鹹度適中,肉質柔軟,整體味道。

兩杯名稱頗有趣:「口水多過浪花」啱晒今日吐吐不絕的我來補充一吓,味道夠清新。
朋友的「青春小蜜桃爽爽」,充滿蜜挑香味。

一邊吃一邊乘著涼風,談天說地,超舒服,真是人生幾可喔!

造訪日期: 2020年11月
2  感謝 Daydream810299
2020年11月13日 透過行動裝置

這季節,趁天氣晴朗,太陽曬着也不火熱的大好時光,快快約會閨蜜往西貢慢逛,享受微風、陽光和眼前大海,和看着小寶貝跑呀跑,嗅呀嗅,呵呵,心情絕美妙!

正在抉擇吃什麼美食,這間餐廳店員相當熱情,一直在逗着我的小寶貝玩耍,一面又推介餐廳美食,看見外面枱子也有幾位狗友吃得津津有味,甘行過路過,又怎能放過,趕快坐下吧!

因為戴口罩,真的令喉嚨有點干,叫了2杯飲品潤下:

粉紅的雨雲 ~ 西柚梳打水,加上檸檬汁和雪碧,少少甜,而且好醒胃! 顏值滿分,真系飲得爽

叢林的秘蜜 ~ 英文 Orchard 意思指滿是生果的果園,開心有很多生果咬呀! 混合檸檬汁加紅茶,好香!

巴瑪火腿火箭菜 Pizza

喜歡它的厚度,不太厚也不太薄,容易咬又有質感,特別是加入黑松露和蜜糖醬,還有芝士,鹹鹹香香又微甜,有別於傳統 pizza, 整體很夾!

蘆荀大蝦沙律 (微辣)

我愛辣,所以覺得特別好味! 酸酸的,新鮮沙律菜和爽脆蘆荀,配上彈牙蝦蝦,真系笑哈哈!

巨型豬扒香草包

面對甘大個包,記得先要做下咀巴柔軟操,開合開合開開合,啱喇,做得好! 呵呵 然後不用顧儀態,大大口咬吧!

一大塊豬扒,煎得很香口,肉質很厚實但又仍保存汁量,廚司定必花了心思及方法去煮的; 而且不吝嗇, 有很多紫洋蔥、沙律菜和蕃茄片,還有惹味車打芝士片,超有飽腹感!

翌日上班見到養柴犬的同事,真系好嘢值得推薦, 立即介紹呢間餐廳俾佢,好回味!

感謝 Trip806658

去過Orca嗎? 請分享你的經驗!