“香港後花園的小屋”
Orca的評論

Orca
香港排名第2,126 (共15,377家餐廳)
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
2021年5月10日 透過行動裝置

今日我選擇遠離塵囂,搭車去到西貢,曬吓太陽,呼吸吓新鮮空氣。近海邊有一間餐廳,環境舒適寫意,就試吓入去食個午餐。今日成30度高溫,非常熱,所以見到飲品Menu入面嘅Mocktails都特別興奮。最後揀咗一個飲品叫做口水多個浪花,因為佢有荔枝果汁同埋薄荷味,特別解渴,而且呢度啲飲品好靚,好夢幻。天氣太熱,所以首先叫一個蟹籽蟹棒雜菜沙律,份量好多,食一份都可以當一餐。不過我仲加咗牛油香草白酒蜆,白酒同埋牛油味非常香濃,香草帶出蜆肉嘅味道。因為餐廳職員推介,所以我都叫咗一個芝士肉醬田螺焗酥盒,第一次食,好驚喜,一啖有晒肉醬芝士同埋田螺。去西貢唔一定食海鮮,係一間Cafe裏面,食個清新嘅午餐,絕對為今日帶來意義。

造訪日期: 2021年5月
感謝 ClaudiaW0228

2021年4月11日 透過行動裝置

適逢復活節長假期,一於嚟西貢行吓,遠離繁囂真好!平時多數食中式海鮮,今次揀咗一間靜靜地嘅西餐廳chill下。

芝士肉醬田螺焗酥盒($68)
店員推介嘅招牌小食~新鮮即焗嘅酥皮幾鬆脆,一啖完個食好滿足。田螺稍為細隻,不過芝士配肉醬咁邪惡,點都好食!

牛油香草白酒蜆($88)
果然係西貢,海產類特別新鮮美味。原來大蜆係廚師每日喺附近採購,難怪粒粒飽滿鮮甜,水份充盈!牛油汁好香,如果配埋蒜蓉包就Perfect 。

Orca巨型豬扒包($178)
香草包味道唔錯,無齋包咁寡,質感鬆軟。厚切豬扒熟度剛好,一啲都唔鞋口。

叢林的秘密 / 青春小蜜桃($58)
我飲嘅係前者。新鮮水果粒加紅茶,冇額外加任何糖漿,好refreshing!

造訪日期: 2021年4月
感謝 Jellylyt
2020年11月14日 透過行動裝置

放假陪朋友到西貢放狗,中午沿海邊漫步至黃昏,順道在附近吃晚飯。遠望西餐廳於入口處懸掛垂下的燈飾,感覺氣氛浪漫,就揀坐户外餐桌休閒地歎一餐。

白酒香草焗雞翼,雞翼充滿肉汁,一D都唔乾身,仲有三款醬汁任我點,真係食唔停口

脆炸墨魚咀,用簿脆醬包墨魚咀炸,保持墨魚鮮味,又是一番風味。

芝士肉醬田螺焗酥盒,外層金黃酥皮好鬆脆,配上香濃芝士肉醬田螺,一食難忘:king:

巴瑪火腿蝦球扁意粉,蝦球爽口,巴瑪火腿,鹹度適中,肉質柔軟,整體味道。

兩杯名稱頗有趣:「口水多過浪花」啱晒今日吐吐不絕的我來補充一吓,味道夠清新。
朋友的「青春小蜜桃爽爽」,充滿蜜挑香味。

一邊吃一邊乘著涼風,談天說地,超舒服,真是人生幾可喔!

造訪日期: 2020年11月
2  感謝 Daydream810299
2020年11月13日 透過行動裝置

這季節,趁天氣晴朗,太陽曬着也不火熱的大好時光,快快約會閨蜜往西貢慢逛,享受微風、陽光和眼前大海,和看着小寶貝跑呀跑,嗅呀嗅,呵呵,心情絕美妙!

正在抉擇吃什麼美食,這間餐廳店員相當熱情,一直在逗着我的小寶貝玩耍,一面又推介餐廳美食,看見外面枱子也有幾位狗友吃得津津有味,甘行過路過,又怎能放過,趕快坐下吧!

因為戴口罩,真的令喉嚨有點干,叫了2杯飲品潤下:

粉紅的雨雲 ~ 西柚梳打水,加上檸檬汁和雪碧,少少甜,而且好醒胃! 顏值滿分,真系飲得爽

叢林的秘蜜 ~ 英文 Orchard 意思指滿是生果的果園,開心有很多生果咬呀! 混合檸檬汁加紅茶,好香!

巴瑪火腿火箭菜 Pizza

喜歡它的厚度,不太厚也不太薄,容易咬又有質感,特別是加入黑松露和蜜糖醬,還有芝士,鹹鹹香香又微甜,有別於傳統 pizza, 整體很夾!

蘆荀大蝦沙律 (微辣)

我愛辣,所以覺得特別好味! 酸酸的,新鮮沙律菜和爽脆蘆荀,配上彈牙蝦蝦,真系笑哈哈!

巨型豬扒香草包

面對甘大個包,記得先要做下咀巴柔軟操,開合開合開開合,啱喇,做得好! 呵呵 然後不用顧儀態,大大口咬吧!

一大塊豬扒,煎得很香口,肉質很厚實但又仍保存汁量,廚司定必花了心思及方法去煮的; 而且不吝嗇, 有很多紫洋蔥、沙律菜和蕃茄片,還有惹味車打芝士片,超有飽腹感!

翌日上班見到養柴犬的同事,真系好嘢值得推薦, 立即介紹呢間餐廳俾佢,好回味!

感謝 Trip806658
2020年9月20日 透過行動裝置

趁今日還有些陽光,來到西貢市中心好好享受一個悠閑的午後時光!

Mocktail:

口水多過浪花:是以荔枝果汁、薄荷葉、青檸及雪碧調製。

青春小蜜桃爽爽:內有大量桃肉,以蜜桃汁、菠蘿汁 、薄荷、梳打水和雪碧調製。

小食:
ORCA 白酒香草焗雞翼,附上三種不同醬汁,有蜜糖黑松露、他他醬和自家製的泰式酸辣醬。

造訪日期: 2020年9月
1  感謝 leannewong

去過Orca嗎? 請分享你的經驗!