“「2084」西貢食素新選擇👍🏻✨”
2084的評論

2084
香港排名第1,291 (共13,979家餐廳)
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢

西貢從來都係避世嘅好地方,上山下海任君選擇,遊山玩水後更有大量食肆讓你充充電,但最近天公不做美,頻頻下雨天☔ 被困家中多日的我,決定相約友人到西貢聚一下,就來欣賞下西貢下雨天吧!
下雨當然要找間餐廳坐下,談天說地吧,見看這間頗有格調的店【2084】,以為是食炸魚啤酒原來有新式素食 !!咁特別,就決定在這裡慢活一下。

食物選擇很多,單單是小食和飲品已經花多眼亂,每一款都好特別,不像坊間隨意可見,最後我地決定貪心小小,點2個小食+1個主菜。

▪️北京填菌$75
單單見字應該都知道是什麼吧,就是北京填鴨的素食版,但用的不是素肉,而是菇類,睇返細字,原來是選用了蠔菇,經過酥炸後,邊位脆,中間有足夠厚度,好爽口而且蠔菇既份量好多,足夠你單食菇,再連皮一齊食,一味兩食皮很簿。

另外素海鮮醬也模仿度十足,食不出與填鴨醬有什麼分別!!勁喔!

▪️Laab Wraps $75
這個就像新版泰式生菜包 一塊生菜上面飾滿素肉,香茅和洋蔥,比生菜包小一份辣味,多一點香味。

一共有6件,我們還試了加檸檬汁,再多一份鮮味,而我地發覺佢既外表充滿著白色一點點,有點似芝士粉,但又比芝士粉結實,一問之下,原來是用米飯造的,好神奇,廚師能把米飯變得不一樣,完全是畫龍點睛!!

▪️Rajasthani Sausage $110
是個素咖哩飯,白飯配咖哩都是絕配!

佢既咖哩好香,薯仔們都好腍好入味,另外還有很多素香腸,十分足料!

▪️Roohafza $55
飲品方面 ,們點了2杯奶昔,這杯很神秘,餐牌上只是寫上熱帶水果口味,原來是少女粉紅色的,味道好神奇 ,全飲的出是多款水果打成的,大概記得有「蜂蜜、芒果、熱情果、哈蜜瓜等等」真的很特別!必點!

▪️Chocolate & hazelnut $60
這杯就是「繽紛樂」的飲品版 朱古力味同榛子味分明而且很夾 !

留意到餐廳很多小朋友的食物,而且飲品也設有小朋友的Size($15) 相信到西貢親子遊的也可在這裡休息一下,好開心西貢有咁驚喜既素食店
《人在香港但可遊走世界》。在肺炎陰影下,人人自危的今天,相信現在大家都不會考慮外地旅遊。要品嚐特別的菜式,不用飛,就要在香港找。推介你【2084】。

感謝 Daitodum

2020年6月29日

要假日遊西貢,一定預早好多時間在交通上,難得今日好友陪伴,就決定入西貢搵食。
天氣十分好,夏天就是要熱才是夏天,找到了2084,是一間素食店,二話不說就呢間吧。
現在一般餐廳都要先量體溫,消毒雙手,這也令食客安心。
朋友不好酒杯中物,但我就先來杯banana beer,味道果真有香蕉味,且入口涼快,而友人的mix fruit奶昔也十分清新
北京填菌
以酥炸蠔菇來代替鴨肉,確實十分像真,而醬料更加是精髓所在,皮與菇夾在一起放進口入,一啖一口,把素菜帶上另一層次,十分滿足。
momos 餃子
素菜餃子都以椰菜蘿蔔絲還有素牛肉碎,外皮煎至脆口,而配上生薑豉油點綴,味道濃郁不會單一。
Harissa meatball
這款咖哩香料比較重,而辛辣的味道是過後再湧回來 ,素肉丸配上了pitta 包,咖哩汁也是絕不能錯過。
環境十分舒適,對於戶外的坐位也十分寬敞,相信假日定會熱鬧萬分。

感謝 babi1027
2020年6月22日 透過行動裝置

今晚遊車河來到西貢,和我的素食朋友慕名而來2084,是一間新派vegan菜式的開放餐廳,開陽的設計在露天亦有座位,內裡有bar枱和開放式廚房,樓底非常高,整體感覺都很寬敞。
【MOMOS】微微辛辣的軟煎餃,調味香濃,咬落有素肉碎粒,加了椰菜絲有口感,而且煎得夠香,十分開胃。
【北京填菌】酥炸蠔菇的質感真的很像肉,而且爆香了就更味道香濃,加了海鮮醬青瓜和蔥,味道十足十北京填鴨,我連脆皮就有點像餃子皮微微的煎過。
【MALAI KOFTE】這個薯蓉球質感軟綿綿,中間好像有些芝士的香味,本身的印度醬料加了椰漿,口感奶滑得來又嚐到淡淡的蕃茄味,味道甜甜的配pita超級之好吃!
【ARABIC PITA】如果吃咖喱我覺得配pita好味過白飯。
【HOT CHOCOLATE】因為是純素餐廳,所以這個是用燕麥奶沖的。
【海鹽焦糖咖啡shakes】這個也是用燕麥奶沖,鹹鹹的海鹽焦糖加香醇的咖啡味,味道清新得來又不會太濟!
這間餐廳的店員超級友善,環境又舒服,經理還因為要我們久等送了一件carrot cake給我們!絕對值加!

感謝 joeyngan419
2020年6月14日 透過行動裝置

Peking Tacos 以北京填鴨為靈感的一道菜式,在taco皮上放上酥炸蠔菇代替鴨肉,蠔菇炸得金黃香脆、配上青瓜、青蔥及純素海鮮醬,入口濃郁又不失風味。

Momos 餃子外皮厚薄適中,雖然是以煎的方式去煮,香脆可口但油膩感唔高。

Katsu Burger 漢堡是以Omnipork 新豬肉代替一般的牛肉,口感和香氣根本與一般漢堡無異。漢堡配料份量十足,有番茄、生菜、酸辣純素蛋黃醬、素芝士等等,層疊起來味道豐富,吃素都可以食comfort food!

DAAL curry with Pitta Bread 咖哩主要的材料是椰汁、薑、蒜、荳蔻,食起來淡淡的椰汁香味,不像印度/泰國菜的咖哩味這樣濃郁,反而是帶淡淡的清香。

Caramel cake的外表走平實的路線,但味道絕對不平凡。濕潤鬆軟的蛋糕中間夾著香脆的金寶同焦糖內餡,口感豐富。

在進餐其間廚師更到用餐位置問食客的用餐體驗。我地大讚餐廳的每一道菜食起來都唔似素食,我同朋友平時係無肉不歡的,餐廳的每一道菜都讓我們感到有驚喜。

廚師跟我們說,這個正是餐廳的目標,素食其實是千變萬化的,希望讓食客感到素菜其實也可以令人垂涎的。 如果想享受來一餐寧靜心靈的素食體驗,來西貢試一下這間餐廳,你可以選擇在室內欣賞一下北歐風的簡潔設計,或者在露天雅座享受夏日的陽光,遠離煩囂鬧巿 。

感謝 Michellekwk
2020年6月9日 透過行動裝置

今日同閨蜜入咗嚟西貢遊車河,食素嘅佢話喺萬宜遊樂場嗰個好 chill 嘅圈圈度開咗間 fushion 嘅素食餐廳,橫惦我呢輪正積極減肥,素食呢個提議無得頂。

餐廳裝潢走簡約路線,以淺木色同埋白色為主調,場內過半都係外籍人士,感覺騷豪。

素魚塊羅望子醬沙律,先嚟嘅係呢一個啱啱由待應小姐推介嘅 off menu 沙律,首先塊素魚真係令我好喜出望外,廚師將呢塊素魚炸得金黃酥脆,內層嘅素魚肉幾可亂真,配合住沙律椰菜同蘿蔔絲爽脆嘅口感同羅望子醬嘅酸味,非常開胃。

MOMOS,煎餃外皮軟嫩,有別於一般煎餃可以界爆嘴角嘅邊邊,2084呢度嘅煎餃入口好軟熟,煎餃嘅餡料有素肉碎、芫茜、椰菜同蘿蔔,內餡口感超爽,隨附嘅係一個印式風味嘅醬汁,口感有少少似豆蓉,入口有好多印式香料同埋薄荷葉嘅香味。

PEKING TACOS 北京填菌,脆皮嘅北京卷上面嘅係酥炸蠔菇,新鮮炸起香氣撲鼻,蠔菇嘅口感果真同北京填鴨有幾分相似,加埋夾喺中間嘅青瓜、海鮮醬同面頭嘅香葱絲,唔擘大眼真係以為自己食緊嘅係真正嘅北京填鴨,好犀利。

CARROT CAKE,同行嘅閨蜜本身唔鐘意食紅蘿蔔,起初對呢個 Carrot cake 都相當抗拒,不過佢試咗一啖之後就停唔到口,呢份喺英國同加拿大幾乎每間 coffee shop 都必賣嘅甜點,佢雖然係紅蘿蔔做嘅蛋糕,但係並沒有半點紅蘿蔔嘅草味,紅蘿蔔本身嘅糖分轉化,默默咁貢獻於蛋糕之中,角色低調到,唔話個蛋糕主要成份係紅蘿蔔,都無人會聯想到有一丁點嘅紅蘿蔔存在。

1  感謝 560chengk

去過2084嗎? 請分享你的經驗!