“緣聚荃灣”
縁聚鮮鍋的評論

縁聚鮮鍋
香港排名第3,260 (共14,730家餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
4 週前評論 透過行動裝置

上星期約左朋友去荃灣緣聚鮮鍋食火鍋放題,餐廳面積頗大,枱同枱之間非常闊落,餐廳防疫措施亦做得非常好,有檢測體溫以及不同的防疫措施,令食客都吃得安心。

入座時就一個黑蒜火鍋湯底,不久後就送上幾款特級牛肉和豬肉,牛肉放進火鍋湯之中輕輕灼熟幾秒即可食用,入口充滿黑蒜油香,而肉味十足,無需點醬料調味。

火鍋配料種類繁多,大部分都放在自取區,食材琳琅滿目,可算是我吃過的火鍋放題中數一數二豐富的,蔬菜、丸類、炸魚皮、響鈴等等應有盡有。

另外,有部分需要冷凍處理的食材則以手機點餐,例如牛肩胛肉眼、羊肉、雞件、扇貝、餃子等。值得一提的是高湯小籠包非常有驚喜,內餡飽滿,一口咬下去湯汁隨即在口中爆發,相當滋味。而火鍋麻糬厚來就是流心芝麻湯圓,外皮煙韌,有濃濃的芝麻香味。

除火鍋料以外,餐廳亦提供壽司、刺身、天婦羅等日式料理,刺身水準非常不錯,首推介三文魚、帶子、牡丹蝦刺身。三文魚相當新鮮,而且口感肥美,我們來回重複拿了三回,非常推薦。另外,亦有三文魚壽司、鰻魚壽司、腐皮壽司、帆立貝壽司等供應,質素絕對比得上日式放題店。

其他食物的選擇亦相當多,有沙律、拍青瓜、蒜泥白肉、泰色鳳爪等冷盤,亦有炸薯角、炸雞球的熟食,值得一讚是保溫做得非常好,食物入口亦有相當溫熱。如此高質和豐富的食物種類,難怪疫情期間仍然有八成滿座。

造訪日期: 2020年12月
感謝 kkkkkiiiiittttt

2020年12月10日 透過行動裝置

呢道真係好大,出面有超長的自助區有多款食物自取,好仏去左食自助餐咁。

壽司款式不少,而且質素不差,三文魚大部分係腩位,非常肥美。刺身每次可以拎三款,新鮮鮮甜,特別赤蝦非常大隻,滿足蝦控。

冷盤熟食味道不差,款式同樣非常多選擇。呢度既熟食好多,炸既,煮既,炆既都有。

呢度超多飲品,連日本啤酒都可以任取任飲,要回本無難度。

一輪努力後拎到成枱野食,睇相都開心。除左自助區,部分食物如牛肉可以用qr落單,唔洗成日行出行入。

麻辣鍋比想像中辣,放題來講湯底算出色,而且仲有鴨血。呢碟係坐低就送的,雖然得一碟無得再叫,但任食的牛肉品質都唔差。

任食既牛肉大大塊,肉質唔錯,打邊爐真係唔可以無左牛肉。 自助的丸類中最喜歡台灣腸。

甜品除左有雪糕,布丁。最有驚喜係可以自己整,凉粉,外面有好多配料,可以自己整一碗最岩口味的。

整體食得好開心,因為真係好多款式,每次出去自助區都可以拎到好多野食。店員服務好好,每次都好快收碟,唔驚張枱無位攞野

感謝 KikiNg1800
2020年11月22日 透過行動裝置

在門外要先選好餐及火鍋湯底。
我們點了特濃沙嗲湯底,湯底味道真的十分濃郁。
餐廳提供了很多類型的食品,有熱食、壽司、刺身、前菜沙律、火鍋配料、飲品、雪糕及甜品等等。

食飽飽還可用第二個胃去食甜品,有很多我喜愛的啫喱,啫喱有不同的味道,還有大菜糕、牛奶凍等等。

感謝 siuling1223
2020年11月21日 透過行動裝置

荃灣大鴻輝的緣聚鮮鍋,是我食過最多款式、種類的放題之一 ,餐廳環境舒適,裝修雅緻,放題有自助有手機 自行點菜, 非常方便及快捷!

入座前先揀一個湯底,我們要了個鴛鴦鍋,日式豬骨湯底拼風味麻辣鍋。

自助熟食放題場地大,款式多,有炸物、 熟食、刺身、壽司、湯、 沙律小食 、甜品 及飲品……等等。
手幾點的有:熟食前菜、餃子類、肉類、特級食品、星級食品…等, 任點任食。
入座後先取了一些喜愛的自助放題,要了豬腳薑、煎餃子、灼蝦、薯條等…,展開了放題序幕。

刺身要了三文魚、鮮帶子、鮮蝦等。
三文魚油香鮮美,帶子鮮甜新鮮,蝦肉爽口又鮮味…,好味。

美國安格斯牛肉
美國安格斯牛肉切得大件及很薄,帶冰底上,顏色鮮豔亮麗,認真高質又有牛味!

美國穀飼肥牛
美國穀飼肥牛,肥瘦相間,入口油香。

羊肉片
最愛羊肉片,滋補又美味,重覆點了三次呢。

牛柏葉,牛柏葉腍中帶點爽口,麻辣的湯底令牛柏葉增添美味。
半殼扇貝,細細隻,但鮮甜美味,一口一隻。
蠔肉是廣島蠔, 肥嘟嘟又軟又滑,帶有廣島蠔特別的鮮味。
雞仔入口軟軟滑滑的,夠滋補呢 !

還要了一些喜愛的沙白蜆、大蝦天婦羅、茄子天婦羅…等,最後食多個甜品,嘩, 放題真是食得非常開心又滋味!!

感謝 soowai9131
2020年11月16日 透過行動裝置

今天難得盡時收工,便和爸爸吃餐好的,這間位於荃灣非常出名的buffet店,自助任食區食物多得驚人,中日韓甜品刺身飲品酒類等等都應有盡有,我們行了很多轉都未攞完 火鍋底選了清熱氣的芫茜皮蛋湯,芫茜及皮蛋都非常足料絕不手軟,黃金時段每名客人更免費送贈特級靚牛,雪花紋分佈平均,淥一淥十秒左右便可進食。通過QR code點餐,更可任叫美國殼飼肥牛、特級牛肩胛肉眼、豚肉及羊肉等,同樣碟碟新鮮肉味濃郁 海鮮包括蠔肉、半殼扇貝、沙白等即點即送上。我最喜愛的是刺身區,有鮮帶子、三文魚、希靈魚、油甘魚、吞拿魚、榮螺片及赤蝦,是我吃過種類最多且非常新鮮的刺身區,而喜愛吃生蠔的朋友可即叫即開,每隻$10價值便宜。另一個值得讚賞的是飲品區提供超過20款飲品,而酒類更有清酒、梅酒、Apple Cider、及6款來自世界各地的啤酒 就連那些年的熱樽裝維他奶也能品嘗,非常貼心。相信很快會與朋友們再次光臨,大飽口福

感謝 Hitormiyu

去過縁聚鮮鍋嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣