“西營盤越式濃湯河”
Just Eat的評論

Just Eat
香港排名第2,699 (共14,312家餐廳)
周圍地區: 西環
周圍地區: 西環

雖然我沒有在越南旅遊,但在香港已品嚐過不同的牛牛河粉,亦在內地嘗試過蔡蘭開的越店,發現各家都其獨特的口味!

今次在一個偏門的位置發現一間越式餐廳。位置雖然是近地鐵站,但位於高尚住宅區的前門,在電梯旁的平台花園。首先是乘電梯到中段,在右手邊會看到一間補習社,再一直前行就會到,所以位置相當偏僻,不是朋友介紹都不可能知道。

朋友推介我吃濃味牛湯浸牛肉河$62,我自己再點一份香茅串燒雞$36和一杯柑桔梳打$24。

環境:餐廳呈長條形,牆上面有兩幅美麗的越南街景油畫,畫得非常美麗,我很喜歡。座位間寬敞整齊,防疫措施也有做足。

食物:
濃味牛湯浸牛肉河

牛肉呈上時半生熟,牛味濃郁,肉質是軟化細嫩,再配上濃烈的牛湯,是牛魔王的至愛!不過河粉較幼身易斷,吃到最後會有很多細碎河粉。湯底呈深啡色,表面浮一層油脂,可以嗅到濃烈的牛味,喝起來卻是沒有油膩感!

香茅串燒雞

兩條串燒,表皮夠香脆,雞肉較結實,表皮的香茅料足,但不會濃。再加喇沙醬,即是花生醬的調味,更好吃。

柑桔梳打

大杯,夠冰,酸酸甜甜,很開胃!

造訪日期: 2020年9月
感謝 ying0564335

2020年8月20日 透過行動裝置

西營盤越南菜 Just Eat
店舖實而不華 以黑白色為主調 牆上掛有幾幅油畫 環境光猛整潔 重點係價錢合理

午市套餐 包熱檸檬茶或熱檸水 可加錢轉特飲 仲可以追加小食

▪️特濃牛湯牛肉河粉 $58
特濃牛湯果然夠香濃 飲落唔會太油膩 亦唔死鹹
旁邊附有青檸同辣椒 可以按個人喜好加入湯底 酸酸辣辣 令湯底更清新惹味
牛肉份量幾多 質地好嫩 浸左好耐都唔會變柴
河粉滑身唔腍 條條分明 唔會痴埋一大堆
呢個價錢 性價比都幾高

▪️燒豬腩肉配絲網春卷撈檬 $58
凍既撈檬夏天食真心消暑
檬粉 配上爽口青瓜蘿蔔生菜 酸酸地既醬汁 清新開胃 當中更加左炒香左既蒜粒
好鍾意佢既絲網春卷 絲網薄脆香口唔油膩 當中包住既肉亦調味十足 唯獨燒豬腩肉較為失色 質地偏乾

▪️烤肉串 +$15
豬肉有彈性 唔會好似一pat蓉咁 調味剛好 食落有啲扎肉既味道

▪️香茅雞翼 +$20
雞翼即叫即炸熱辣辣 外皮酥脆 肉質嫩滑帶肉汁

▪️青檸薄荷梳打 +$10
熱辣辣飲梳打好透心涼 青檸配上薄荷 清新消膩 不過甜度就稍微高左小小

▪️Iced Vietnamese coffee +$15
越南咖啡入口香濃 甜度同奶味十足 唔帶酸味同苦澀味 還原度高 即使加左好多冰 飲到最後都唔會覺得好稀

整體而言 價錢合理 個人幾鍾意佢既特濃牛湯同凍咖啡 想食越南嘢 又唔想太貴既時候 可以一試

造訪日期: 2020年8月
感謝 sistersnfood
2020年8月17日 透過行動裝置

上次朋友話我知西營盤有間隱世越南餐廳,今日放假就要去。環境舒適又光猛☀️,職員又Nice

午市套餐
燒豬腩肉配絲網春卷撈檬 $58
兩邊都燒到好香脆既豬腩肉,配上香脆可口既絲網春卷,春卷內既餡料足料,好味道。當然唔少得撈檬,食返個酸酸辣辣撈檬就最適合不過。仲有酸酸的蘿蔔配菜。

特式小食,我就揀咗
+$20 香茅雞翼 2PCS
2隻炸到金黃色,外層皮香脆,內裡肉質嫩滑既香茅雞翼,真係食到Lam Lam脷

食午餐當然要配番杯特飲
+$10 青檸薄荷梳打
清新既薄荷香味,加入酸酸既青檸,配梳打,好襯既配搭。

Just Eat
西環英華臺1-6號華輝閣地下

造訪日期: 2020年8月
感謝 SukiYeung
2020年8月5日

近日疫情的確令我少咗出去食飯,由本來每個禮拜食三四日,變到依家一個禮拜都冇一日。一直對西營盤的印象,都是很多文青打卡地方,但經朋友介紹下,發現呢間越南餐廳值得同大家分享
——————————
特濃牛湯牛肉牛丸河粉 $62
食越南菜都喜歡食牛肉湯河,所以今次都唔例外☺️一上菜,賣相不算太出眾,而牛肉和河粉的份量有好多飲一啖湯,就覺得冇嚟錯地方,因為這裏的湯底是我喜歡的口味,牛肉味很夠又不至於死鹹,所以食完都唔會有負擔牛肉和牛丸不是平價貨色,肉味香而多汁,還有份量多到唔洗慳住食encore

蕃茄濃湯海鮮檬粉 $64
朋友則喜歡食海鮮,所以叫了這個蕃茄濃湯海鮮檬粉。賣相會較吸引,因為橙紅的湯底未食就知好濃郁裏面有不少魷魚和蝦,真材實料!朋友表示,海鮮整體算新鮮,咬落去有肉質;檬粉也充分吸收湯底的蕃茄鮮味,最後可以當湯飲

香茅雞翼 +$20
另外我叫了香茅雞翼,雞翼很大隻,食起來外皮脆脆,還有點牛油香雞肉超有肉汁,很好食

烤肉串 +$15
起初以為是一嚿嚿肉的串燒,但似乎是店家自已把剁碎豬肉串起,好用心味道果然唔同啲,肉質唔係爛爛,調味剛好,食兩串真的有點唔夠喉

凍咖啡奶 +$15
最後叫多一杯凍咖啡奶,由於唔記得叫少甜,所以個人覺得偏甜,但鍾意飲咖啡和奶味重的朋友,呢杯必叫

菠蘿冰 +$15
這杯一上,我們都「嘩」咗出聲,因為好少地方會有咁真材實料的菠蘿冰,底下有很多切碎的菠蘿,唔似其他地方主要落菠蘿醬,飲到最後可以食到

造訪日期: 2020年7月
感謝 haru d
2020年7月13日

今日經過西營盤英華臺,不知道何時開了一間越式餐廳,無聲無色,驚喜萬分。店鋪雖然細小,服務態度好之餘,食物水準也用心。

薄荷青檸梳打
薄荷葉味道好突出,陣陣清香,適合這個夏天季節。青檸酸酸咪咪,開胃醒神,炎炎夏日最佳飲品。

越式香矛豬扒三文治
法飽脆卜卜,好有口感。
豬扒厚薄適中,肉質軟腍,香矛調味適中。
餡料有酸紅,白蘿蔔絲,青瓜,生菜,混入沙律醬,層次感豐富。份量還好大份,一百元不到真係抵食。

造訪日期: 2020年7月
感謝 pcsy

去過Just Eat嗎? 請分享你的經驗!