“下班後覓鮮記”
Sushi Kumo的評論

Sushi Kumo
香港排名第1,465 (共15,461家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年5月30日

今晚沒有人煮晚餐,亦不想下班後還要煮飯,唯有獨自一人出外吃個便飯,便放工後到蘭桂芳附近逛一逛,看看有沒有甚麼可以吃。後來看到一間新開張的壽司店,風格頗似在我在尖沙咀光顧那一間,便進去了,而且是不用排隊。

位置:就在上蘭桂芳的那一直路,在串燒店的上方。

環境:門面以紅色短日式窗簾作裝飾,室內呈L形狀,較狹窄,只有兩人卡座和吧台,壽司師傅就在吧台後方工作,牆上面貼有招牌或菜單,裝潢簡單。

服務:桌上已提供一切用具,有濕紙巾可抹手,並在椅下有籃子可裝個人物品,方便食客,坐得舒適。

晚市:特上壽司拼盤$258
總共有十件壽司,包括有吞拿魚腩、深海池魚、牡丹蝦、赤貝、海膽、三文魚籽、火炙左口魚邊、鯖魚、魴鮄和蔥吞拿魚腩壽司。
味道最濃一定是海膽壽司,一入口先嚐到清甜,之後再有一層回甘味和海水味,三文魚籽晶瑩透亮,魚油濃而甜香,粒粒脆卜卜,接著是魚油味亦突出的左口魚,經火炙後更突出味道,加上軟韌的口感,這三款是最好吃的。

其次是晶瑩通透的牡丹蝦、爽韌的赤貝和入口即化的吞拿魚腩,三者都帶有海鮮的清甜。

之後是味道較淡的池魚、鯖魚、魴鮄和蔥吞拿魚腩壽司,魴鮄是粉紅與白色交集的魚身,肉質紮實, 味道清甜。鯖魚是平常用來鹽燒,想不到刺身反而一點都不腥。

總結,用料新鮮,但價錢定位較高,而且晚市沒有套餐,不包麵豉湯或沙律,感覺晚市不化算。

感謝 ying0564335

2021年5月21日 透過行動裝置

夏日炎炎最好去食壽司,搵左間喺中環性價比高嘅壽司店-雲壽司。

鋪頭唔大,坐喺Bar枱位,可以睇到師傅炮製壽司同凍櫃各式各樣的魚生。

黎得壽司店當然要試下Omakase。呢到嘅Omakase有3個價位,今次就試咗《翔》,有10件壽司、1件手卷同埋麵豉湯。
10款壽司分別喺帶子、大拖羅、鯖魚、赤貝、北海道海膽、北海道牡丹蝦、金目鯛、赤陸、銀鱈魚同埋吞拿魚腦天。

大拖羅油脂分佈均勻,入口即溶,充滿香濃油香。

海膽非常鮮甜,而且夠哂creamy。赤鯥則喺季節限定,肉質嫩滑肥美。

最特別嘅當然喺非常少地方有得食嘅吞拿魚腦天,即喺吞拿魚頭頂部位肉,一條魚只得兩條,非常矜貴,入口綿滑,而且經火炙過,魚味香濃之餘油香四溢。

至於手卷就喺葱吞拿魚腩手卷,葱蓉帶出吞拿魚嘅鮮味。

朋友就叫左個壽司拼盤,有油甘魚、三文魚、甜蝦、真鯛、帆立貝、三文魚籽、池魚、吞拿魚腩、北寄貝同埋辣味三文魚。魚生新鮮肥美,絕對喺有質素。

雲壽司 (德和大廈)
中環德己立街17-19號地舖

3  感謝 delish_hk
2021年5月18日 透過行動裝置

今天出差來到銅鑼灣,天氣炎熱下想食日本料理,走到了這家壽司店。話說很久沒一個人食午餐,感覺有點怪怪的

位置:
在銅鑼灣謝斐道的商廈地下,相對易找,附近不遠處便是Sogo商場。港鐵銅鑼灣站D4出口走路過去只需2分鐘,附近亦有多條巴士線及電車,交通便利✨

環境:
餐廳面積不大,只有約十個吧枱座位,全部面向壽司師傅,位置一般但亦不會擠迫

服務:
餐廳除座位外和普通壽司店無異,但全程也要對住兩位壽司師傅。上菜非常快,可見師傅刀工了得。侍應竟全程連一杯茶都沒給我,但相信是一個小疏忽

食物:
餐廳主打一盤式壽司廚師發辦,而午市則會提供一些定食套餐,我則選了這款北海丼

北海丼 $188
壽司飯軟硬適中、粒粒分明,醋味不重,值得一讚飯上放有吞拿魚腩(拖羅)、油甘魚、赤貝、牡丹蝦、海膽、三文魚及三文魚籽,相當豐富
三文魚、吞拿魚腩及油甘魚均是厚切,非常新鮮,油脂充分,吞拿魚腩更有點入口即溶
牡丹蝦是預先起肉再把蝦殼做成丼飯裝飾,肉質結實。海膽有海水味亦不會苦,配飯一流
最後赤貝及三文魚籽都很鮮味,赤貝同時爽口

沙律
沙律菜新鮮,加入車厘茄及粟米粒,再以千島醬調味,味道正常,以午餐來說份量可以

麵豉湯
放入昆布及菇菌的麵豉湯,味道不錯,亦不似用粉沖的

整體來說,這家日本料理算是不錯,服務可以更好,不過我下次應該會重來試試她們的廚師發辦呢

雲壽司
地址:銅鑼灣謝斐道506-508號聯成商業中心地下B號舖

2  感謝 moshui
2021年3月19日 透過行動裝置

銅鑼灣SOGO後面嘅謝斐道真係好多嘢食,今次就揀咗雲壽司入去獨食 餐廳以簡約日式壽司店裝修,睇落光猛乾淨,一排長bar枱,可以睇到清晰師傅嘅手勢。我今日揀咗一個丼飯lunch set食 Lunch set 除咗有丼飯,仲會有麵豉湯同埋日式沙律配搭,沙律有好多芝麻醬,夠晒惹味。

北海丼 $188
嗌北海丼可以一次過滿足鍾意食刺身嘅我有赤貝、海膽、拖羅、三文魚、牡丹蝦、油甘魚同三文魚籽,有齊七款刺身,基本上全部都食得出好新鮮厚切,海膽或三文魚籽冇腥臭味最鍾意食拖羅 雖然佢只係丼飯嘅其中一個配菜,但質素依然好高。拖羅顏色粉嫩,油脂紋理清晰,食落油脂感重,更有入口即化感覺。另一樣一定係海膽 海膽份量都幾多,甘甜又滑,次次食海膽都好有滿足感。順帶一提,三文魚真係新鮮肥美。丼飯嘅壽司飯暖身,唔會太冧或太硬身,亦唔會太多壽司醋,而且成碗飯都幾大碗咖

造訪日期: 2021年3月
2  感謝 jas4food
2020年10月8日

「翔」$380
Omakase有3個價錢,揀左最平一款,包10件壽司、1件手卷、麵豉湯。

拖羅油潤豐腴,油脂分佈好似雪花,食到油脂的甘香。

深海池魚肉質細膩,爽甜肥美,之前食過池魚的我,食完深海池魚真係返唔到轉頭。

鯖魚壽司比較少食,背部刀紋好靚,肉質飽滿,口感實淨,有種幾特別的鮮味同清新香氣。

赤貝係十款裡面最出色的一款,外表橙紅有光澤,肉質爽厚清脆,超級鮮甜。去親呢啲壽司店,赤貝係我每次必點單品,大推!

炙燒左口魚同樣出色,亦係我favourite item之一,火槍輕輕一燒,將啲油脂逼晒出黎

油甘魚幾厚身,色澤靚,味道甘甜。

三文魚籽食得多,估唔到今次試到生筋子。顏色鮮紅,滑口帶有黏性,個人覺得味道幾鮮味,一啲都唔腥;加上有先醃漬,所以咸香味幾重。

北海道牡丹蝦賣相晶瑩剔透,口感黏稠,彈牙嫩滑,味道甘甜濃郁,餘味悠長。

吞拿魚面頰肉則是第一次試,帶有少少筋位,呢款都有用火槍炙燒過,肉質幾彈牙。

黎到最後一件梗係食海膽啦顏色金黃,非常飽滿,入口豐腴細滑好Creamy,味道濃厚甘甜,食完會好膩但真係好滿足

蔥花吞拿魚腩手卷,紫菜脆口,米飯煙韌,值得一讚吞拿魚腩平均分佈,所以每啖都食到toro同wasabi,微酸的壽司醋亦令我越食越開胃,唔會感覺淨係食緊飯。

造訪日期: 2020年10月
感謝 eatwithbabe

去過Sushi Kumo嗎? 請分享你的經驗!