“輕食丼飯午餐”
Sushi Kumo的評論

Sushi Kumo
香港排名第1,652 (共15,375家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
3 週前評論 透過行動裝置

今天出差來到銅鑼灣,天氣炎熱下想食日本料理,走到了這家壽司店。話說很久沒一個人食午餐,感覺有點怪怪的

位置:
在銅鑼灣謝斐道的商廈地下,相對易找,附近不遠處便是Sogo商場。港鐵銅鑼灣站D4出口走路過去只需2分鐘,附近亦有多條巴士線及電車,交通便利✨

環境:
餐廳面積不大,只有約十個吧枱座位,全部面向壽司師傅,位置一般但亦不會擠迫

服務:
餐廳除座位外和普通壽司店無異,但全程也要對住兩位壽司師傅。上菜非常快,可見師傅刀工了得。侍應竟全程連一杯茶都沒給我,但相信是一個小疏忽

食物:
餐廳主打一盤式壽司廚師發辦,而午市則會提供一些定食套餐,我則選了這款北海丼

北海丼 $188
壽司飯軟硬適中、粒粒分明,醋味不重,值得一讚飯上放有吞拿魚腩(拖羅)、油甘魚、赤貝、牡丹蝦、海膽、三文魚及三文魚籽,相當豐富
三文魚、吞拿魚腩及油甘魚均是厚切,非常新鮮,油脂充分,吞拿魚腩更有點入口即溶
牡丹蝦是預先起肉再把蝦殼做成丼飯裝飾,肉質結實。海膽有海水味亦不會苦,配飯一流
最後赤貝及三文魚籽都很鮮味,赤貝同時爽口

沙律
沙律菜新鮮,加入車厘茄及粟米粒,再以千島醬調味,味道正常,以午餐來說份量可以

麵豉湯
放入昆布及菇菌的麵豉湯,味道不錯,亦不似用粉沖的

整體來說,這家日本料理算是不錯,服務可以更好,不過我下次應該會重來試試她們的廚師發辦呢

雲壽司
地址:銅鑼灣謝斐道506-508號聯成商業中心地下B號舖

造訪日期: 2021年5月
2  感謝 moshui

2021年3月19日 透過行動裝置

銅鑼灣SOGO後面嘅謝斐道真係好多嘢食,今次就揀咗雲壽司入去獨食 餐廳以簡約日式壽司店裝修,睇落光猛乾淨,一排長bar枱,可以睇到清晰師傅嘅手勢。我今日揀咗一個丼飯lunch set食 Lunch set 除咗有丼飯,仲會有麵豉湯同埋日式沙律配搭,沙律有好多芝麻醬,夠晒惹味。

北海丼 $188
嗌北海丼可以一次過滿足鍾意食刺身嘅我有赤貝、海膽、拖羅、三文魚、牡丹蝦、油甘魚同三文魚籽,有齊七款刺身,基本上全部都食得出好新鮮厚切,海膽或三文魚籽冇腥臭味最鍾意食拖羅 雖然佢只係丼飯嘅其中一個配菜,但質素依然好高。拖羅顏色粉嫩,油脂紋理清晰,食落油脂感重,更有入口即化感覺。另一樣一定係海膽 海膽份量都幾多,甘甜又滑,次次食海膽都好有滿足感。順帶一提,三文魚真係新鮮肥美。丼飯嘅壽司飯暖身,唔會太冧或太硬身,亦唔會太多壽司醋,而且成碗飯都幾大碗咖

造訪日期: 2021年3月
2  感謝 jas4food
2020年10月8日

「翔」$380
Omakase有3個價錢,揀左最平一款,包10件壽司、1件手卷、麵豉湯。

拖羅油潤豐腴,油脂分佈好似雪花,食到油脂的甘香。

深海池魚肉質細膩,爽甜肥美,之前食過池魚的我,食完深海池魚真係返唔到轉頭。

鯖魚壽司比較少食,背部刀紋好靚,肉質飽滿,口感實淨,有種幾特別的鮮味同清新香氣。

赤貝係十款裡面最出色的一款,外表橙紅有光澤,肉質爽厚清脆,超級鮮甜。去親呢啲壽司店,赤貝係我每次必點單品,大推!

炙燒左口魚同樣出色,亦係我favourite item之一,火槍輕輕一燒,將啲油脂逼晒出黎

油甘魚幾厚身,色澤靚,味道甘甜。

三文魚籽食得多,估唔到今次試到生筋子。顏色鮮紅,滑口帶有黏性,個人覺得味道幾鮮味,一啲都唔腥;加上有先醃漬,所以咸香味幾重。

北海道牡丹蝦賣相晶瑩剔透,口感黏稠,彈牙嫩滑,味道甘甜濃郁,餘味悠長。

吞拿魚面頰肉則是第一次試,帶有少少筋位,呢款都有用火槍炙燒過,肉質幾彈牙。

黎到最後一件梗係食海膽啦顏色金黃,非常飽滿,入口豐腴細滑好Creamy,味道濃厚甘甜,食完會好膩但真係好滿足

蔥花吞拿魚腩手卷,紫菜脆口,米飯煙韌,值得一讚吞拿魚腩平均分佈,所以每啖都食到toro同wasabi,微酸的壽司醋亦令我越食越開胃,唔會感覺淨係食緊飯。

造訪日期: 2020年10月
感謝 eatwithbabe
2020年9月12日 透過行動裝置

下午14:00光顧,幸好不用1排隊就可入內。一行兩人坐壽司吧檯,空間不大,尚算可以,如果有太多隨身物品就不太方便。

食物質素幾好,點了Omakase10件組合,賣相吸引,味道亦好。壽司板的醋味剛好,不會蓋過食材的味道,更可突出鮮味。

以在銅鑼灣的日式食肆,呢間絕對可以說是性價比的首選之列。

造訪日期: 2020年9月
2  感謝 mmnwilliam
2020年9月10日 透過行動裝置

雲壽司 - 有驚喜壽司店

這間壽司店的面積不算太大,只有一張長長的雲石吧枱,木系的風格、紅色的掛簾、冰櫃裡的食材一覽無遺,更可以觀賞到廚師的手藝,這個價錢可以體驗同廚師發辦,絕對是價廉物美。

特上壽司拼盤
食店除了有廚師發辦之外還有自選壽司和壽司拼盤。
最後選了特上壽司拼盤,拼盤包括有十件壽司,分別有吞拿魚腩、蔥吞拿魚腩、深海池魚、牡丹蝦、赤貝、海膽、三文魚籽、火炙左口魚邊、鯖魚和魴鮄壽司。

吞拿魚腩
超肥美的吞拿魚腩,色澤粉嫩,魚油十足,最重要是沒帶筋。

海膽
就是為了海膽壽司所以點了特上的壽司拼盤,果然沒有失望,海膽非常鮮甜,一點腥味也沒有,海膽量也多。

三文魚籽
超級多的三文魚籽,同一時間在口腔中爆開,當中的鮮味溢出,軍艦壽司之中它和海膽也是我的最愛。

火炙左口魚邊
經過火槍輕輕火炙之後左口魚邊表面微微脆口,而且把魚油逼出,入口溶化。

蔥吞拿魚腩
滿滿的吞拿魚腩蓉加上香蔥,非常滿足。

牡丹蝦
蝦肉鮮甜,肉質起膠,彈牙得很。

造訪日期: 2020年9月
感謝 justforshan

去過Sushi Kumo嗎? 請分享你的經驗!