“高性價比的Omakase”
Sushi Kumo的評論

Sushi Kumo
香港排名第1,453 (共15,446家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年9月12日 透過行動裝置

下午14:00光顧,幸好不用1排隊就可入內。一行兩人坐壽司吧檯,空間不大,尚算可以,如果有太多隨身物品就不太方便。

食物質素幾好,點了Omakase10件組合,賣相吸引,味道亦好。壽司板的醋味剛好,不會蓋過食材的味道,更可突出鮮味。

以在銅鑼灣的日式食肆,呢間絕對可以說是性價比的首選之列。

造訪日期: 2020年9月
2  感謝 mmnwilliam

2020年9月10日 透過行動裝置

雲壽司 - 有驚喜壽司店

這間壽司店的面積不算太大,只有一張長長的雲石吧枱,木系的風格、紅色的掛簾、冰櫃裡的食材一覽無遺,更可以觀賞到廚師的手藝,這個價錢可以體驗同廚師發辦,絕對是價廉物美。

特上壽司拼盤
食店除了有廚師發辦之外還有自選壽司和壽司拼盤。
最後選了特上壽司拼盤,拼盤包括有十件壽司,分別有吞拿魚腩、蔥吞拿魚腩、深海池魚、牡丹蝦、赤貝、海膽、三文魚籽、火炙左口魚邊、鯖魚和魴鮄壽司。

吞拿魚腩
超肥美的吞拿魚腩,色澤粉嫩,魚油十足,最重要是沒帶筋。

海膽
就是為了海膽壽司所以點了特上的壽司拼盤,果然沒有失望,海膽非常鮮甜,一點腥味也沒有,海膽量也多。

三文魚籽
超級多的三文魚籽,同一時間在口腔中爆開,當中的鮮味溢出,軍艦壽司之中它和海膽也是我的最愛。

火炙左口魚邊
經過火槍輕輕火炙之後左口魚邊表面微微脆口,而且把魚油逼出,入口溶化。

蔥吞拿魚腩
滿滿的吞拿魚腩蓉加上香蔥,非常滿足。

牡丹蝦
蝦肉鮮甜,肉質起膠,彈牙得很。

造訪日期: 2020年9月
感謝 justforshan
2020年8月19日 透過行動裝置

8號風球過後,最想就係食刺身 / 壽司,想食新鮮壽司,所以就去咗銅鑼灣【雲壽司】買一份高級壽司Omakase回家食。
枱上既餐單上有唔同款刺身 / 壽司,見到牆上既壁報板寫上~廚師發辦既特色套餐,我就揀咗一款。

【雲 KUMO】 $450
刺身4點、壽司7件、手券1條
(奉送 麵豉湯 1碗)

【雲壽司】既材料由日本送黎,絕對係食過番尋味。刺身色澤亮麗,仲好新鮮,入口又鮮甜,壽司口感非常細滑,勁好味。好似細細件咁,但食得超級飽
拖羅鮮甜又細滑,入口即溶 ; 蠔夠肥美又鮮甜 ; 魚肉質肥美,魚肉夠彈牙 ; 海膽味道甘甜又滑 ; 手卷蔥吞拿魚幼細香滑。

厚岸蠔刺身粒貝刺身大吞拿魚腩刺身飛魚刺身

活北寄貝剝皮魚赤貝鯖魚❤海膽吞拿魚腦天吞拿魚面頰肉(蔥)蔥吞拿魚手卷

麵豉湯

造訪日期: 2020年8月
感謝 SukiYeung
2020年8月18日

我在香港比較少吃壽司刺身,上次在尖沙咀某間餐廳吃過一次壽司九貫,被魚肉腥味及有點霉的肉質嚇怕‍♀️,還質疑自己是否不太懂得欣賞魚肉刺身。

今次吃過雲壽司後,我可以肯定自己味蕾沒有問題新鮮魚肉不會腥、霉,肉質亦會有彈性

食物: 4.5/5

點了特上壽司拼盤,一次過嚐十款壽司作為壽司外行人,特意請教師傅進食的先後次序,確保不會破壞了口感☺️

▪️魴鮄、鯖魚、深海池魚
全部新鮮、肉質緊實、有彈性,沒有雪味、有魚鮮味

▪️赤貝
非常爽口

▪️牡丹蝦
大隻,肉質新鮮彈牙

▪️火炙左口魚邊
不愧是我最愛的左口魚厚度適中,火炙後油香非常突岀魚邊嫩滑,入口一咬就滑到喉嚨

▪️呑拿魚腩
四個字:入口即溶充滿油香、半肉半油般,口感滑溜

▪️三文魚籽
大大粒、新鮮(不新鮮的話外層就會很軟、欠彈牙)、咸度適中

▪️蔥呑拿魚腩
相比起一整塊呑拿魚腩,魚碎入口油香不突出,但配上蔥味,整體走清新路線

▪️海膽
超級多疊起了足足3層,非常滿足!味道濃郁,吃得岀新鮮,但不至於非常甜

造訪日期: 2020年8月
2  感謝 desertfoodiehk
2020年7月27日 透過行動裝置

✨OMAKASE KUMO✨雲sushi
銅鑼灣食肆不乏,好吃的 總有一間在左近。今次黎到港島區,今次想食個日本野 Sushi,黎到謝斐道,見到一間好有日式風格既壽司小店,Lunch Set 都係百多元,已經食到質素唔錯既套餐啊,而且仲設有堂食呢。
仲有日料中,不少得既.Omakase.廚師發板‍,咁就岩晒我呢個懶人,坐定定就等食。黎到雲壽司,就揀左呢個 l[雲 KUMO $450]l,一個Set 已經有:刺身、壽司、手卷、麵豉湯。刺身新鮮 份量足,一個人已經食到飽飽,吃到高質壽司刺身❤️,真讓人肚皮滿足,亦充滿幸福感呢。
✨雲 KUMO✨
l[刺身 Seasonal Sashimi ×4]l
深海池魚、象拔蚌、飛魚、廣島蠔
l[壽司 Seasonal Sushi ×7]l
大拖羅腩、鯖魚配香蔥、剝皮魚拼魚肝醬、赤背、
炙燒銀雪魚、吞拿魚面珠肉、北海道海膽
l[手卷 Hand Roll ×1]l
蔥吞拿魚腩手卷
沒想到一個午市套餐,廚師‍ 都好有誠意,美美的日料 呈現我眼前。每道菜式 亦都為我一一講解,很細心呢。午後既時光,就讓我慢慢品嚐、細味廚師當中的心思吧。
慢慢吃 再聊聊天,廚師們還會跟你互動呢。有時間,不妨來試試小店的高質,現握現造的日式料理吧。
刺身鮮嫩肥美,魚脂油香 真的超充份❤️。件件壽司 高質,北海道海膽 讓人興奮。仲有吞拿魚蓉Hand Roll,油份亦同樣滿滿。最後飲埋碗 l[麵豉湯 Miso Soup]l 暖笠笠 大滿足。
吧罷。。吃到一道好的日料,真的讓人感覺幸福❣️。
×××[雲壽司 -Sushi Kumo]×××
©銅鑼灣謝斐道506-508號聯成商業中心地下B號舖

造訪日期: 2020年7月
1  感謝 Wincyholic

去過Sushi Kumo嗎? 請分享你的經驗!