“Chapter 3【太子多國菜西餐酒吧二合一】”

使用外送服務
香港排名第3,437 (共15,461家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年5月31日 透過行動裝置

收工嚟咗太子嘅花園街,想同個frd搵個地方食餐飯,順便飲吓嘢,最後揀咗呢間西餐廳、酒吧二合一嘅特色餐廳

燒烤風味自家手打薄餅 ($138)
- 呢個手打薄餅都幾好食,厚底足料,芝士仲可以拉到絲,有勁多腸類,雞肉腸、雜肉腸、火腿,配搭埋爽口嘅甜椒,口感好多元,超級推薦

炭燒美國頂級牛柳(12安士) ($168)
- 牛柳叫七成熟,肉質真心好嫩,勁軟身,一啲都唔會柴,完美保持到其鮮味,配搭埋惹味嘅燒汁,鹹香可口,而且大大舊,食到好滿足
- 加配黃金芝士炸薯條($28),芝士多到Wow一聲,鹹香濃稠,配綿密嘅薯條,好好味

Cinderella ($62)
- Cinderella好靚,橙紅系嘅色調,未飲已經覺得好正,飲落都冇得輸,酸酸甜甜,係值得一飲嘅mocktail

Fruit Punch ($62)
- Fruit Punch都好好飲,入口冰涼,香甜可口,係夏日炎炎嘅天氣下解暑嘅一流之選

餐廳氛圍燈光冇得輸,超有氣氛,同埋內部設計特色滿滿,從特色bar zone至佢嘅細節位就見到一啲都唔馬虎食物又好有水準,啱晒幾個frd或couple聚一聚

造訪日期: 2021年4月
感謝 bon_bon_foodie_zone

2021年5月5日

終於可以試下喺花園街嘅人氣Bar Restaurant – Chapter 3 Steak Bar and Restaurant ! 餐廳由門面到裝潢都玩味十足!有一半Bar枱設計,每枱有任添粟米片,仲有大電視啱哂成班朋友飲嘢睇波傾計!氣氛好,座位舒適!

炭燒美國頂級肉眼扒-配燒汁 $168
賣相極靚嘅頂級肉眼扒,有成14oz! 牛扒煎得啱啱好Medium 好外層小小焦香,切開有肉汁,肉質軟嫩有肉香味!醬汁有三種,我揀左燒汁,配埋肉眼扒食好夾好好味!

脆味手搖炸雞 半隻 $118(四川麻辣粉、中東咖喱粉、美式雜菇粉,可揀兩款)
半隻炸到酥脆嘅雞件,外皮香脆唔油膩,雞肉鮮嫩軟滑!跟左兩個紙袋黎放shake shake 粉,其實唔shake 就咁點黎食又得!揀咗四川麻辣粉同埋美式雜菇粉,兩樣都好好味!個人就偏好辣多D!

龍蝦汁蝦肉意大利飯 $128
龍蝦汁香口,意大利飯煮得軟硬適中有口感,蝦肉爽口彈牙,配料有車厘茄同翠肉瓜等蔬菜,好豐富份量足!

造訪日期: 2021年5月
1  感謝 TravelbyChinss
2020年11月23日

約咗朋友去花墟睇花,順便一齊食晚飯。附近有唔少酒吧餐廳,友人提議試下位於花園街呢間「Chapter 3 Steak Bar & Restaurant」。

餐廳嘅設計好特別,裝潢充滿工業風,牆身嘅圖案以美國 Rapper 為主題,潮味十足,絕對係打卡熱點,加上室內微黃的燈光,環境非常之有情調!

先睇下餐牌,食物選項都幾豐富,由沙律、小食、漢堡包、主菜、意粉、意大利飯,以至薄餅等,應有盡有。

我哋揀咗兩個主菜:香烤美國傳統無骨豬肋排 同 香煎西班牙伊比利亞黑豚肉,+$22 轉咗套餐,會有餐湯一客同冷/熱飲品一杯,另外再點咗兩款配菜。

點完餐後,店員隨即為我倆送上一客配上酸忌廉的 Nachos 做餐前小食,雖然要收
$40,但係碟粟米脆片嘅水準唔錯,食落脆卜卜,令人吃不停口!

是日廚師精選餐湯為甘筍南瓜湯,湯身濃稠適中,入口暖笠笠,香滑味美。飲品點咗凍檸茶同熱檸茶各一杯。

兩款主菜,跟住送上。先嚐香烤美國傳統無骨豬肋排 ($158),豬肋排就食得多,但係無骨嘅真係第一次試。差唔多有我大半隻前臂咁長,分量十足,超吸引。廚師將肋排烤得啱啱好,表面帶點微焦,入口啖啖肉,既軟腍又多汁,燒烤醬微酸微甜,與豬肋肉十分匹配,惹味非常。

香煎西班牙伊比利亞黑豚肉 ($238) 賣相亦非常誘人,件豚肉超厚身,點咗 8 成熟,肉質爽脆彈牙,一點也不羶,而且入口還帶點獨特嘅榛子芳香,伴上特調嘅醬汁吃,更加惹味。

配菜點了意式牛油炒香草薯仔粒 ($32) 同 松露炒雜菌 ($28),薯仔粒炸過再用牛油炒香,食落薯味好突出,紮實綿密得嚟又充滿薯仔香。雜菌味道亦唔錯,炒至軟腍入味,加上吸收曬松露嘅精華,入口菌香十足,真係無得輸。

造訪日期: 2020年11月
感謝 mjqueen7e
2020年11月8日

今晚與好友到此共餐,餐廳環境氣氛唔錯,播放音樂座位闊落,放工可以鬆一鬆,食物相當大份價錢唔貴,都食得過。

粟米脆片 每位$20
口痕小食無限添,埋坐侍應自動奉上,蒜味粟米片脆薄幾好食,醮埋酸忌廉開胃食唔停口。

魚子松露蟹肉伴冷意粉 $98
冷盤,比想像中大碟,意粉份量勁多,意粉爽滑凍食好味,配以麻醬汁酸甜美味,加埋絲絲蟹肉鮮美和粒粒魚子,唔錯。

車打芝士燒吉列豬扒漢堡 $108
漢堡大件,落左勁多車打芝士超級邪惡,半溶芝士香味濃。吉列豬扒炸得香脆,厚切大啖肉。大片菠蘿清甜多汁,仲有蕃茄片和生菜,夾埋疏菜食落無咁膩。漢堡太巨形一口咬唔晒,大啖食成嘴都係芝士,有點論盡。薯條粗身外脆內軟,份量唔少。仲有堆薄薄的炸甘荀條口感脆卜卜。整體份量多好不容易二人才KO晒,一百蚊又幾抵食。

Queen Beauty $78
沙冰幼滑,啖啖甜美芳香,荔枝味濃細細啖飲好滿足,chill下飲下好適合。

造訪日期: 2020年11月
感謝 cargolam
2020年6月9日 透過行動裝置

餐廳:Chapter 3 Steak Bar & Restaurant (太子)
地址:太子花園街232-234號地下J號舖

晚上去左太子花園街嘅Chapter 3 Steak Bar & Restaurant食個light dinner,一入到餐廳見到有唔少惡搞古典文學作品嘅藝術圖畫,包括《最後的晚餐》,非常盞鬼,一坐低仲有Nachos送上過下口癮

香烤法式大白雞雞髀扒 $98
係正常雞髀嘅兩倍大小,烤至香脆嘅雞皮痴住鮮嫩惹味嘅雞髀肉,加上有香草同其他配料嘅香,真係啖啖肉好滋味,連醬汁都唔洗蘸就已經好好味

叫扒仲可以加錢叫埋星級盤菜,總共有8️⃣種選擇,主要係薯仔製品、沙律同雜菌,我就揀左煙三文魚沙律($38),隨雞髀扒送上,分量唔算多, 但煙燻三文魚都幾香而且新鮮,加上黑醋令沙律更開胃

另外仲叫左杯shot,呢杯Rainbow($108)有grenadine、kahlua、Get 27、blue curacao、banana、cointreau、同brandy 151 rum,呢7種ingredients嘅唔同密度形成左7色,店員係shot嘅面頭點上火,蓋熄後用兩枝飲管係底開始吸吮,就會慢慢品嚐到7種唔同嘅味道,真係睇得又新奇呀,想試咁特別又可以用黎打卡嘅野值得一叫

造訪日期: 2020年6月
感謝 hinsonfoodhk

查看過Chapter 3 Steak Bar & Restaurant的旅客也查看過

中國香港

去過Chapter 3 Steak Bar & Restaurant嗎? 請分享你的經驗!