“K11台灣菜餐廳”

訂位
線上訂購
香港排名第3,044 (共13,988家餐廳)
價位: US$8 - US$26
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年7月4日

星期四放工陪朋友到K11買嘢,見到這間新嘅台灣菜餐廳,二話不說就進去試試。我地點菜後坐一陣,有一部機械人送餐嚟,好新奇有趣,店員會幫客人拿食物上枱,服務不錯。

金銀蒜泥白肉
賣相好精緻吸引,豬肉片肥瘦適中,肥的部分爽,瘦的部分嫩,肉片卷住清新爽脆青瓜,加上惹味蒜泥蔥粒,好開胃。

鵝不是鴨肉(例)
個名幾得意,擺盤都靚,鹵水鵝片比鴨肉有質感,鹵得入味而且有肉汁,墊底有滑滑鹵水豆腐。伴碟配有芽菜和酸瓜,清爽解膩。

鹽酥雞排滷肉飯
食台灣嘢點可以唔食滷肉飯,滷肉有油香得來不會過肥,伴飯不知不覺食晒成碗,呢度d飯幾好食,原來係用台稉米,好似珍珠米咁較有黏性。鹽酥雞排超級邪惡,炸得外皮好酥脆,咬落下保留左肉汁,雞肉嫩嫩

蛋白燉桃膠
一聽呢個甜品名就知道滋陰養顏,鮮奶蛋白嫩滑香甜,放入口就流入喉嚨,桃膠QQ,滿滿膠原蛋白

蜂蜜白苦瓜汁&檸檬愛玉
白苦瓜汁唔會難入口,反而入口有一種清新的花草香氣,蜂蜜香甜,苦瓜嘅苦澀喺吞落肚之後先在口腔回甘。

檸檬汁汽水清新,仲有透心涼沙冰,愛玉滑嘟嘟,夏天飲呢個好消暑。呢個飲品可以慢慢傾計,慢慢飲,慢慢食

造訪日期: 2020年7月
感謝 FoodieFoodie_84

2020年6月30日

去過台灣幾次就發現除左留下腳毛外,
仲帶走左當地既飲食文化,係香港想食台灣
野絕對唔難。但要食到正宗古早味道,可
能要花少少心機。細心發現呢間「稻埕飯店」
原來已經出現係K11藝術館,係K11打返
個靚卡之餘,又可以感受台灣既地道風味,
一舉兩得!
稻 埕 風 味 -
▪ 鵝 不 是 鴨 肉 - $98
▫ 鴨肉同鵝肉既分別在於肉質同香味,
而呢個鵝肉口感食落爽彈又多汁,屬於
招牌菜之一。主要以台式白滷水、老薑、
丁香調製,所以份外惹味。
台 式 小 食 -
▪ 不 夠。臭 豆 腐 - $68
▫ 臭豆腐最緊要係咩呀?係臭呀!豆腐表面
炸得金黃香脆,入口即化既感覺真係有
一啖一舊既快感。再沾上醬汁,口感同
味道拍得上以前街頭美食既水準!
主 食 麵 類 -
▪ 台式 · 中卷湯麵線 - $88
▫ 點可以唔試埋台式中卷湯麵呀?呢個湯底
加左大量既芫荽,份外惹味。而魷魚切圈上,
咬落爽口彈牙,唔會太韌,厚度適中,唔錯;
要大讚既一定係佢地既麵線,口感爽滑,
最鍾意呢種粗度,食得過!
甜 品 -
▪ 黑糖珍珠舒芙蕾班戟 · 抹茶冰淇淋 - $98
▫ 最後既甜品可以話係美點雙輝,分別
食左souffle pancake同埋雪糕既配搭。
Pancake加左黑糖珍珠,增強成個口感;
另外自行調配蜜糖份量,甜度隨自喜好。
而Pancake夠厚身,忌廉唔會太多,口感
岩岩好;而旁邊既抹茶雪糕份量比我
想像中大,食落夠濃香,質感幼滑,好食!
米 水 系 列 -
▪ 柚 薑 米 水 - $32
▪ 草 莓 優 格 米 水 - $32
▫ 都係第一次試台式米水,前者既柚薑米水
裡面充滿柚子肉同埋薑絲,飲落辛辣中帶點
酸甜味,相當清新;而後者做草莓做基底,
再配上Yogurt既質感,兩者幾夾,而且相當開胃。
稻埕飯店 · Dào Chéng Taiwanese Restaurant
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓
B105-B106號舖

感謝 lankiman6330
2020年6月22日 透過行動裝置

今晚約朋友去尖沙咀行街, 到了晚飯時間, 大家都想吃台灣菜, 就在網上搵了一間位於 K11購物藝術館B1樓的稻埕飯店吃晚餐❤️。 大約七點鐘到達,餐廳已經坐滿客人, 幸好我們等了一會兒就有位。 店內環境燈光柔和, 座位挺舒適的, 很快我們就點了以下的菜式,皮蛋豆腐$52、 花枝月亮蝦餅$88、 鹽酥雞扒滷肉飯$86、 芒果西柚丸子$38、 黑糖珍珠奶蓋$38、 草莓櫻花沙冰$38。

皮蛋豆腐~ 熱辣辣的天氣,食返一個涼拌皮蛋豆腐的確很爽,皮蛋的甘香軟綿,豆腐的清涼嫩滑與肉鬆的惹味嚼口, 再配上少許蔥花, 幾款食材融為一體。

花枝月亮蝦餅~ 酥脆無比的花枝蝦餅, 配上微辣的醬料, 每一口都感受到彈牙脆嫩的極致口感。

鹽酥雞扒滷肉飯~ 酥香美味的雞扒, 外脆內有豐富肉汁, 一點也不乾, 滷肉惹味,送飯永遠是最好的。

芒果西柚丸子~ 很喜歡Q彈的丸子, 配上豆腐花, 但感覺偏甜了一點。

黑糖珍珠奶蓋~ 我要少甜少冰, 溫度和甜度非常適合我, 奶蓋香滑, 珍珠煙韌有口感。

草莓櫻花沙冰~ 味道有點似士多啤梨奶昔, 最有趣是連飲筒都有士多啤梨的味道, 推介大家試下。

稻埕飯店各方面都唔錯, 推介畀喜歡吃台灣菜的朋友。✨✨

稻埕飯店
地址: 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B105-B106號舖

感謝 Victoriay_eatwithvic
2020年6月11日 透過行動裝置

K11原來有間新開無耐既台式餐廳,餐廳用左醬埕、稻穗做裝飾,好有那些年的古早feel❣️
▫️
$52 #皮蛋豆腐 呢個皮蛋有溏心架 蛋黃呈半流質狀,食落會漿住個口,好好味 豆腐豆味濃郁、好滑好香❗
▫️
$88 #花枝月亮蝦餅 呢個蝦餅比平時食果啲較為簿身,脆卜卜好香口 食落會有花枝粒,配埋個酸甜汁好開胃❗
▫️
$86 #鹽酥雞拼滷肉飯 半肥瘦滷肉香氣撲鼻、肥肉係口中融化開實在太邪惡 一大碗飯好快食晒 鹽酥雞香脆可口,一啲都吾油膩
▫️
$38 #黑糖珍珠奶蓋 好邪惡既飲品 飲落好滑珍珠好彈牙,黑糖珍珠份量仲吾少tim❗
▫️
係10分飽既情況下仲食左 #芒果西柚丸子 女仔有兩個胃真係無講錯
豆腐花淋上芒果汁、加上西柚果肉同丸子(顏色配搭好似蕃茄炒蛋) ,酸酸地甜甜地幾得意❗

感謝 msfoodloverr
2020年5月6日 透過行動裝置

K11 B1最近新開了一家台式料理,稻埕名字靈感來源台灣「大稻埕」,裝潢用上了稻穗風格及裝飾,甚有寶島風味。我第一次親身看到利用機械人送餐,很可愛!

鵝不是鴨肉 $98

特別的菜式名字,其實是招牌菜白滷水鵝,有鵝肉及鵝片。台式白滷水用了丁香、老薑等調料製成,吃下去有香料的香,不會太油膩!

鵝肉比較腍身,也算入味,香料味比較重,跟潮州的滷味很不一樣呢!

稻埕牛肉麵 $94

每天自家製的牛肉麵,牛肉腍身,麵條彈牙,湯底濃郁。

不夠。臭豆腐 $68

豆腐比較軟身,外脆內軟,有種入口即溶的感覺。如果可以再多幾塊就更好啦!

蜂蜜茉莉綠茶奶蓋 $38

飲品方面我們我們選了兩杯奶蓋,第一杯蜂蜜茉莉綠茶我忘了要先攪拌,喝了一口蜂蜜,哈哈!攪拌後也不會因為我喝了一大口蜂蜜而太淡,茉莉綠茶也很香,配上奶蓋好好喝!

黑糖珍珠奶蓋 $38

黑糖珍珠奶蓋也是要記得先攪拌好再喝。飲品不會過甜,奶蓋鹹鹹的,好喝!

黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋 $98

最有驚喜的是這個舒芙蕾!份量十足,班戟厚身,原本我們以為忌廉有太多但原來剛剛好,入面不會太多!上面的奶蓋鹹鹹的,很搭配,不會太甜,配上珍珠口感特別豐富。旁邊的抹茶冰淇淋、抹茶蕨餅及爆谷也加強了整碟甜品的特色。

造訪日期: 2020年5月
感謝 eataroundwithme

查看過Dao Cheng Taiwanese Restaurant的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Dao Cheng Taiwanese Restaurant嗎? 請分享你的經驗!