“Newly opened Taiwanese restaurant!”

訂位
線上訂購
香港排名第6,608 (共13,795家餐廳)
價位: US$8 - US$26
3 週前評論 透過行動裝置

K11 B1最近新開了一家台式料理,稻埕名字靈感來源台灣「大稻埕」,裝潢用上了稻穗風格及裝飾,甚有寶島風味。我第一次親身看到利用機械人送餐,很可愛!

鵝不是鴨肉 $98

特別的菜式名字,其實是招牌菜白滷水鵝,有鵝肉及鵝片。台式白滷水用了丁香、老薑等調料製成,吃下去有香料的香,不會太油膩!

鵝肉比較腍身,也算入味,香料味比較重,跟潮州的滷味很不一樣呢!

稻埕牛肉麵 $94

每天自家製的牛肉麵,牛肉腍身,麵條彈牙,湯底濃郁。

不夠。臭豆腐 $68

豆腐比較軟身,外脆內軟,有種入口即溶的感覺。如果可以再多幾塊就更好啦!

蜂蜜茉莉綠茶奶蓋 $38

飲品方面我們我們選了兩杯奶蓋,第一杯蜂蜜茉莉綠茶我忘了要先攪拌,喝了一口蜂蜜,哈哈!攪拌後也不會因為我喝了一大口蜂蜜而太淡,茉莉綠茶也很香,配上奶蓋好好喝!

黑糖珍珠奶蓋 $38

黑糖珍珠奶蓋也是要記得先攪拌好再喝。飲品不會過甜,奶蓋鹹鹹的,好喝!

黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋 $98

最有驚喜的是這個舒芙蕾!份量十足,班戟厚身,原本我們以為忌廉有太多但原來剛剛好,入面不會太多!上面的奶蓋鹹鹹的,很搭配,不會太甜,配上珍珠口感特別豐富。旁邊的抹茶冰淇淋、抹茶蕨餅及爆谷也加強了整碟甜品的特色。

造訪日期: 2020年5月
感謝 eataroundwithme

約左朋友去K11行街,SHOPPING完見有間新開嘅台式餐廳,朋友話想試下,一於決定黎食下。佢呢到係用平板黎做MENU,每款食物都有埋相片,簡潔易明,方便睇下有咩想食。今次就叫左皮蛋豆腐($52)、花枝月亮蝦餅($88)、鹽酥雞排滷肉飯($86)、芒果西柚丸子($38)、蜂蜜茉莉綠茶奶蓋($38)、黑糖珍珠奶蓋($38)

職員先拎左個壺狀物體俾我地,原來呢個係紫外線消毒工具,打開個蓋就可以放部手機入去然後消毒,都幾特別又貼心!

等左陣食物開始送上,點知仲有驚喜!呢到係用機器人送菜,絕對充滿GIMMICK

蜂蜜茉莉綠茶奶蓋、黑糖珍珠奶蓋:由於而家喺街都KEEP住戴住口罩,搞到而家都少左喺街邊買台式飲品黎飲,所以都好掛住奶蓋飲品!呢到D奶蓋味係超濃厚,一飲真係不得了!就算之後攪勻左黎飲,D奶蓋味都係好香!蜂蜜茉莉綠茶幾清新,而黑糖珍珠唔會過甜,D珍珠就幾有咬口感

皮蛋豆腐:賣相都幾靚仔,個酸薑仲要砌成花形。D酸薑厚薄適中,唔會太大塊搞到薑味太重搶晒D味,夾一片連埋皮蛋再加D肉鬆同豆腐一齊食,味道夠豐富

花枝月亮蝦餅:佢係用花枝肉同蝦肉打成一片,薄薄地身跟住炸香佢。但食落唔會太油膩,外層幾香脆,內層肉質又好彈牙,食得出佢D花枝同蝦肉都幾新鮮下!點埋個甜酸醬黎食更加好食

鹽酥雞排滷肉飯:呢到滷肉份量適中,送飯啱啱好,其實呢樣都好緊要,因為試過有D餐廳太多搞到好鹹,而太少就冇味。鹽酥雞排食落好香口,肉質就幾滑同JUICY,唔會炸到乾身搞到冇晒肉汁。隻溏心蛋都蛋黃味都幾濃

芒果西柚丸子:食完主食再上埋之前點落個甜品,呢個食落有D似楊枝甘露,芒果肉同西柚肉一樣唔酸,幾甜下。另外佢有加左豆腐花做底,食落都幾滑。同埋因為佢加左D丸子落去,所以食落去煙煙韌韌,有D咬口~

埋單連加一後$374,食物水準唔錯,價錢合理,最吸引係餐廳加入D科技野幾特別:P另外睇得出喺呢段疫情期間職員都做足衛生清潔,而且提供公筷俾食客可以安心用膳。新裝修環境都幾舒服,下次行街行到攰,入黎同朋友叫杯奶蓋食下甜品休息下,都係唔錯嘅選擇

造訪日期: 2020年4月
感謝 foodiechow928

查看過Dao Cheng Taiwanese Restaurant的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Dao Cheng Taiwanese Restaurant嗎? 請分享你的經驗!