“龍蝦🦞西餐”

The Point - Pizza & Pasta
香港排名第476 (共15,375家餐廳)
2021年5月7日

不經不覺已經有差不多十個月無外出用膳,喜見疫情終於有好轉,急不及待約埋朋友去食晚餐,朋友想食西餐,我又想食海鮮,所以朋友提意去The Point食龍蝦西餐,咁就可以同時滿足大家的口腹。店內環境設計舒適,座位與座位之間距離充足,在疫情下非常放心。

餐廳有套餐或單點選擇,我們早早就決定食龍蝦套餐,所以無再考究其他餐牌。

龍蝦湯
龍蝦湯內配有爽口彈牙兼且啖啖的龍蝦肉,龍蝦湯熱辣辣、香濃幼滑,滲著香濃的龍蝦味。

龍蝦紅菜頭沙律
沙律相當豐富,除了影相影到面層大大舊爽口彈牙的龍蝦肉外,在沙律菜內也有粒粒的龍蝦肉增加口感,配以清新鮮甜的紅菜頭,及爽脆新鮮的沙律菜、加入帶微酸的沙律醋,令這個沙律既豐盛又開胃。

原隻火焰焗釀龍蝦披薩
披薩可以加冧酒變成火焰龍蝦披薩,但朋友不喝酒,所以我們就請待應不用加冧酒變成火焰。龍蝦頭內釀入芝士磨菇等配料,令龍蝦頭變得啖啖肉而更香濃美味。龍蝦身也加入香滑的芝士,配埋龍蝦肉一起食,味道非常夾。披薩餅底外脆內軟,麵包麥味香濃。

龍蝦芝士焗通粉
主菜選擇了不用加錢的龍蝦芝士焗通粉,唔好睇佢平平無奇,通粉好爽滑,配上拉絲的芝士及香濃的龍蝦湯一起焗,每粒通粉均能掛上鮮甜香濃的龍蝦汁味道,非常推介。

朱古力布朗尼配烤香蕉、合桃、雲呢拿雪糕
食過正餐後其實已經好飽,但女仔總有第二個胃食甜品,所以我們加了$38要了一客朱古力布朗尼配烤香蕉、合桃、雲呢拿雪糕。布朗尼朱古力味香濃得來不會苦,香蕉烤到熱辣辣令香蕉更加甜,雲呢拿雪糕香薯味香濃,一啖有齊熱辣辣的布朗尼及凍冰冰的雪糕,真令人享受。

芒果香茅冰茶
另外我還以半價加了一杯芒果香茅冰茶,入面有鮮甜的芒果肉及原條香茅,有淡淡的芒果及香茅味,果味與冰茶味好配合,不太甜,好清新。

是日談天說地,時間過得太快,期待疫情完結,可以經常會友。

造訪日期: 2021年5月
感謝 mmelo12

2021年5月6日

之前係荃灣如芯廣場食過,諗諗不忘,知道青衣城有分店,就約阿媽,阿爸成家再食過今次散叫幾款菜式;
芝士焗大啡菇:大大隻澳洲啡菇,鋪滿勁多芝士係面,焗度金黃色,切開後菇汁己經流出,菇汁同茄汁勞埋一齊食十分匹配菇面仲有細小蘑菇,跟芝士一齊食,極之惹味; 墨魚汁海鮮意大利飯:有5款海鮮,包括有原隻鮮大蝦魷魚片炸魚,青口, 蜆,每款都相當新鮮,尤其係魷魚片同炸魚,兩款都唔韌,仲好嫩滑,大蝦夠彈牙,意大利飯不算大算硬,都迎合香港人口感;黑松露芝士薯條:熱辣辣上枱,粗薯條配上蛋黃醬汁,帶有香濃既黑松露,每條都相當脆口,唔洗加茄汁,都好快就食晒整碟薯條; 明太子軟殻蟹pizza: 11吋大既pizza , 厚度偏薄,似意大利當地食既pizza, 食落口外脆內軟,pizza 面鋪滿大粒蝦肉及明太子;軟殻蟹不多但夠大隻,都能分到6件,唔算太油,好味; 意大利奶凍:配上士多啤梨汁,奶凍夠香濃,鮮奶味突出,加上微酸既汁,好夾,呢個好
兩老食野都要求高,但今餐佢地都贊口話好like佢地食得開心,我就更開心.

造訪日期: 2021年5月
感謝 Gaia0828
2021年4月24日 透過行動裝置

朋友生日帶佢開下眼界食個龍蝦餐係青衣城”The Point” 。環境舒適寬闊,而且有人氣得來又比較安靜,感覺非常放鬆。

見到個龍蝦套餐,價錢都不考慮就點了,對這個龍蝦餐相當有信心。果然沒有令我失望。
先來一個前菜─龍蝦沙律和龍蝦湯,沙律擺設精緻優雅,雖然我和朋友不太好吃沙律但見佢外型幾靚又有龍蝦肉,就試下。

個龍蝦湯一個字「正」,湯嘅溫度啱啱好,味道夠正,不會太重口味,還有龍蝦湯真有龍蝦肉,材料夠充足。

來個主菜,全隻龍蝦意大利飯,賣相夠曬厲害,二人份量剛剛好。

加多碟龍蝦Pizza,用火燒一燒,味道不用多講,燒完果陣龍蝦味即刻提升。

雖然套餐不包餐飲,但飲品半價,都算ok啦,仲要特飲Mocktail,食完龍蝦加杯Mocktail滿足。

造訪日期: 2021年4月
感謝 alexchong0605
2021年4月21日 透過行動裝置

龍蝦可能隨處有得食,但龍蝦餐就不是隨處有。用幾十蚊車費專登去青衣城食,果然沒有令我失望。4百幾的兩人龍蝦餐,真係名符其實好多龍蝦。

先後一個龍蝦忌簾湯,充滿香濃龍蝦香味,還有龍蝦碎肉,不是只得香味。味道和材料都合格。

之後來碟龍蝦意大利飯。因為我和大哥胃口大,所以點了全隻龍蝦。相當觸目。大大隻,肉質結實和彈牙。而且加工過,能輕鬆脫殼。一大啖龍蝦肉,非常滿足。

再上多盤龍蝦Pizza,服務員仲幫我地點火,一個「正」。即刻有少少燒焦味道,夠特別。

如果包埋甜品就very good.

造訪日期: 2021年4月
感謝 himhim000
2020年11月4日

好友知道我特愛食西餐pizza,帶我來the point慶祝我生辰。放工中環到青衣好就腳,而餐廳環境也十分舒適
有套餐就點選了,一份沙律滿滿,餐湯是蕃茄雜菜湯,酸酸的也很開胃
選了黑松露野菌pizza,滿滿的芝士帶有黑松露香氣,而當中夾雜了原粒蒜頭,軟軟的香蒜味跟pizza十分夾
紅酒燴羊膝
一上台我們二人一起嘩然,實在大份量
,隨著伴碟有燒時蔬,燒茄子,蕃茄,青瓜,黃椒,最喜歡茄子的口感,軟軟的。羊膝十分淋身,紅酒汁已很入味,可伴著薯蓉吃,令人十分滿足
慶生當然少不了酒精,我還是點了最愛的咖啡酒,除了baileys選擇外,還有kahlua可選,所以選這次點了Salty point,而且還是熱飲來的,暖暖的酒精還是第一次,感覺不錯,入口香濃咖啡味,有酒精帶動,心情特別輕鬆,開開心心的暢談了一晚

造訪日期: 2020年10月
感謝 babi1027

去過The Point - Pizza & Pasta嗎? 請分享你的經驗!