“火焰表演🔥之龍蝦pizza”

The Point - Pizza & Pasta
香港排名第760 (共14,131家餐廳)
4 週前評論 透過行動裝置

想食海鮮pizza慶祝生日,我係青衣城搵到間pizza店有得食龍蝦pizza,環境大又坐得舒服

點咗個龍蝦二人餐,呢個二人餐有pizza,湯,通粉,仲有2杯指定飲品 $338

火焰龍蝦披薩9“
呢個pizza好特別,店員送上pizza,為pizza 整咗個火焰表演,等到火熄滅就食得,薄脆pizza,放咗好多芝士,仲有啖啖龍蝦肉,鮮味濃郁,最特別係龍蝦頭內放入滿滿的蘑菇及其他配料,配料滲入龍蝦味,真係食過番尋味

龍蝦芝士意粉
龍蝦芝士意粉個汁有香濃芝士味仲有好濃郁既龍蝦鮮味,呢款意粉煙煙韌韌好好味,配上鮮甜龍蝦肉,正到暈既配搭

兩客龍蝦湯
熱辣辣又鮮味濃郁既龍蝦湯,有粒粒彈牙既龍蝦肉飲到唔夠喉

兩杯指定餐飲
菠蘿梳打
飲一口菠蘿梳打,陣陣既清甜菠蘿味,真係香甜又解渴,仲有件菠蘿片

+ $38加配沙律 (柚子味噌 + 烤南瓜 + 茄子 + 藜麥 + 羽衣甘藍沙律)
個沙律又健康又好味,味道好特別 (友人話食到薯片味),沙律內既南瓜及茄子好多汁

造訪日期: 2020年9月
感謝 SukiYeung

2020年9月15日 透過行動裝置

去到青衣城找朋友見面,當然要一起吃飯相聚一下,在地下美食店舖找東西吃。期間看到這家原來有分店在這裡,就決定進去吃吃東西吧。店舖環境很大,而且挻涼快光猛。餐牌上選擇很多,我們也看了一陣子才決定到吃什麼。

香蒜白酒煮大蜆 HKD$118,上菜時聞到陣陣香味,大蜆份量十足而且有很多隻,大蜆肉質爽口,很快就被我們吃光了。

香辣蕃茄醬燜肉丸 HKD$84,這個賣相不錯的小吃,看到有很多蕃茄肉鋪滿在肉丸面上。蕃茄醬醬汁味道帶點辣味,酸酸辣辣的很開胃。肉丸煙韌有咬感份量挻多,另有麵包配著來吃。

凱撒沙律配香辣烤雞 HKD$88,這個是午市套餐,跟餐附送餐湯和是日特飲。沙律份量挻多口感新鮮,烤雞帶點辣很惹味。餐湯是忌廉蘑菇湯,味道挻香吃到啖啖蘑菇肉。

Strawberry Ice cream Float HKD$48,用士多啤梨醬/雲呢拿雪糕/梳打製作而成。看著雪糕浮在面頭感覺不錯☺,飲品味道酸酸甜甜很開胃。

Espresso Ice Cube Latte HKD$48,這杯飲品很喜歡飲,雖然只有凍飲,但看到就會點來飲。看著咖啡豆慢慢地溶化感覺很棒,這個咖啡味道挻香濃,奶味較重的。

Honey Latte HKD$36,這個口味是第一次飲的,面頭還有美美的拉花☺。咖啡味道甜甜的,但不會蓋過咖啡的味道,這個配搭味也不錯。

提拉米蘇阿法奇朵 HKD$58,用意大利忌廉芝士/鬆餅/咖啡酒/雲呢拿雪糕/意大利濃縮咖啡製作而成。這個味道不太甜,現在比較少見的甜品。加了熱的濃縮咖啡可來個冰火二重奏的口感,挻喜歡吃這個。

榛子朱古力香橙披薩 HKD$72,用榛子朱古力醬/香橙/榛子碎/雲呢拿雪糕製作而成。這個是版本的薄餅,賣相挻吸引,外皮脆卜卜的,裡面甜甜的口感豐富,另有雪糕拌著來吃。

造訪日期: 2020年9月
7  感謝 CHINGCHINGJAIII
2020年7月9日

早前係荃灣試過the point唔錯,今日到青衣見到有分店,門口menu有個龍蝦二人餐原價$618(現優惠價$338),好似幾抵食,跟朋友二話不說就走了入去

龍蝦湯,龍蝦味濃,仲有啖啖龍蝦肉

加配沙律(加$38), 有羽衣甘藍、烤南瓜、茄子、藜麥,菜很新鮮,配上沙律醋,十分開胃。

火焰龍蝦薄餅(9"),原隻龍蝦上,上檯時,還加上火燒一燒,未食視覺上已經拎滿分。餅底是我喜愛的厚批,配上車厘茄及水牛芝士,芝味濃郁,口感豐富。

龍蝦芝士通粉,濃濃的芝士,配上大通粉,吸收了龍蝦及芝士的精華,龍蝦滋味,肉質爽,配搭得宜。

棒棒雞翼(蜜糖燒烤醬),炸得甘香脆口,上檯還熱辣辣的。

甜品點了朋友最愛brownie, 朱古力布朗尼, 濃郁的朱古力,加上雲呢拿雪糕,上面舖滿朱古力粉,還有香煎香蕉及合桃, 好味的配搭。

跟餐飲品是菠蘿梳打,我們點了其他飲品,以半價計,Furit Punch(加$24 ), 配新鮮水果,有士多啤梨、藍莓,誠意之作。另一杯Mango Fizz (加$18), 比較淡味。

再散叫了杯芒果汁, 芒果味濃, 小朋友很喜愛。

這個餐實在抵食, 我見十檯有八檯都叫這個餐, 正

造訪日期: 2020年6月
感謝 JJIPMaster
2020年6月7日

疫情關係都少了出街食飯,突然好掛住好想食龍蝦意粉,於是相約好朋友就去青衣The point食餐好的。入到店舖之前店員會為我們先探熱,枱與枱之間都會有距離,防疫措施做得不錯[强]喜歡這裏的食物種類很多。樣樣都好吸引,我們二人就點了一個意粉及一個小食。
龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉
店員棒來時侯賣相已經好吸引,有原隻龍蝦份量,蟹肉已經拆好晒,非常細心。蟹鉗嘅肉鮮甜肉質結實,車厘茄好有香濃嘅蕃茄味,酸酸甜甜非常開胃,忌廉味香濃又多汁,扁意粉又不會煮得過軟,非常惹味。
香蒜辣椒白酒煮大蜆
白酒大蜆份量亦不小,蜆肉食落清甜沒有沙,新鮮又肥美,辣椒只是微辣加入蒜蓉香噴噴,加入清酒一齊煮,絕配!

造訪日期: 2020年5月
感謝 tybblee
2020年6月5日 透過行動裝置

黑松露芝士蛋黃醬薯條,賣相100分❤︎薯條粗幼均勻,炸得又香又脆。黑松露薯條其他餐廳都食過,但呢度個味更加濃郁,芝士再落多少少仲可以拉絲,非常邪惡!

蜜糖燒烤醬雞翼,lollipops形狀好方便食呢〜夠脆又唔會乾,仲好入味!比較喜歡食甜,蜜糖味如果再濃多少少就更好!

今晚仲幫朋友慶祝生日,可以寫碟呢個朱古力Brownie好正,朱古力味濃郁,仲有啲微微烤香的香蕉圍住,加球甜而不漏雲呢拿雪糕,朋友超喜歡

造訪日期: 2020年5月
感謝 yumipig

去過The Point - Pizza & Pasta嗎? 請分享你的經驗!