“必食酸菜魚”

Kam Yuet Restaurant
香港排名第7,276 (共14,630家餐廳)
3 週前評論 透過行動裝置

位於界限街的金悅餐廳除了有一般茶餐廳的小炒之外,亦主打一些川味菜式,例如有酸菜魚,水煮魚回鍋肉等等。

下單後侍應會每人送一碗老火湯,這晚的是青紅蘿蔔湯,十分清甜,很健康。

金湯酸菜魚

這晚我們就點了餐廳的其中一道推薦招牌菜—金湯酸菜魚。酸菜魚可以選擇大或細份。我們選了細份的生魚。酸菜魚賣相相當不錯,一大鍋滿滿的有很多件魚肉,還有大量芽菜,酸菜,雲耳,薯粉等等配菜。

魚肉大大件肉質厚,很嫩滑又少骨。湯底的味道適中,微辣又酸酸的很開胃,送飯一流。酸菜芽菜煮得入味爽脆,十分惹味。

金悅小炒皇

小炒皇用料非常豐富,有大蝦乾、銀魚乾、魷魚、韮菜、芽菜、芹菜、腰果仁、辣椒絲等,咸香鮮味帶微辣,而且鑊氣十足,送飯一流。

總括而言食物份量很足味道也相當不錯,價錢公道。下次來必需吃餐廳的招牌雞煲。

金悅餐廳
太子界限街32-34號民興大廈地舖

造訪日期: 2020年11月
34  感謝 delish_hk
2020年10月3日

今日經過太子,見到餐廳都有水煮魚咁特別
加上又特別想食重口味既野
金湯酸菜生魚(細) $148
一上枱已經嘩一聲
D魚好滑唔多骨又大大件
湯底先係最正
夠曬酸同少少辣,溝飯食真係好夾
忍唔住飲左好多湯
湯底仲有雲耳,薯粉同酸菜等等
三色炒豬耳 $78
份量好多好抵食
三色椒炒得好入味,仲幾甜
豬耳夠爽口,仲要係熱辣辣新鮮炒出來

整體來講两人份量叫個細酸菜魚,小菜加飯就夠曬飽
個酸菜魚份量都唔少
加上我溝左湯飲,所以食完都好飽下
——————-
金悅餐廳 (太子)
太子界限街32-34號民興大廈地舖

造訪日期: 2020年10月
感謝 feimuihk
2020年3月31日 透過行動裝置

餐廳:金悅餐廳 (太子)
地址:太子界限街32-34號民興大廈地舖

今日中午上堂前去左太子界限街哩間一月尾開嘅金悅餐廳食晏,其實中午食豐富啲,夜晚食少啲呢個概念真係無錯,畢竟食完晏仲有成日嘅活動⛹️‍♂️,而郁動唔單止需要從食物黎嘅能量️‍♂️,仲可以消耗返相對嘅卡路里,相對夜晚食完多數都係休息同準備訓教,所需嘅能量同可以消耗卡路里嘅能力都少左

叫左個餐廳招牌芝麻雞,$88就有半隻,金香充滿芝麻嘅炸雞金黃香脆,粒粒芝麻係雞翼嘅脆皮上清楚可見,芝麻香為炸雞帶黎不一樣風味

銀芽肉絲麵 $52
脆卜卜嘅麵條、大大條嘅肉絲、爽口嘅銀芽同韭黃組成呢碟簡單而好味嘅肉絲麵,麵條唔會好硬,肉絲零舍大條,仲有新鮮嘅韭黃同銀芽,食得出與別不同嘅微小不同❤️,而正正係呢啲嘅不同就睇得出餐廳嘅用心

食完仲有住家靚湯飲添

造訪日期: 2020年3月
感謝 hinsonfoodhk

去過Kam Yuet Restaurant嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣