“😎親民名店都有鵝肝食😎”

Yum Yum Goose & Co.
線上訂購
香港排名第6,672 (共13,941家餐廳)
周圍地區: 九龍城區
周圍地區: 九龍城區
2020年6月2日

日日香鵝肉飯店有幾間分店,呢間黃埔分店裝修好新,感覺幾舒服企理,就約左朋友一齊試下☺️

鹵水鵝皇飯128

呢個飯有鵝肉片,鵝腸,鵝蛋,鵝腎同埋鵝肝

特別中意鵝腸,平時好少機會食到,鵝腎就好爽脆,鵝肉味道濃郁,最有驚喜係好貴既鵝肝都有,但唔係煎到全熟,中間有少少粉紅色,同平時見到既煮法有d唔同

仲有d菜脯伴飯,所以係勁豐富既一碗飯丫

豬腩肉飯

試完佢既鵝又想食下豬腩肉,呢個鹵得外層好深色,一片腩肉有四層脂肪,唔係好肥個種,肥瘦勻稱,但我自己就中肥多少少,咁先食得滋味

一碗有六片腩肉,因為係薄切,所以份量唔算多,但都仲有蛋,菜脯同豆卜做伴菜,如果可以比d汁送飯會更好

另外加左支豆漿,佢係成支比你,比較衞生,但就要大力d先開到

埋單人均$93,中意食鵝既人一定要試下丫☺️

造訪日期: 2020年5月
1  感謝 heiman0531
2020年3月29日

早已得知紅磡有間滷水鵝店開張不久,一直心癢癢想品嚐,趁著今天有幾小時空檔時間,便決定來到這間飯店滿足一番。

到達餐廳便馬上看見門口掛滿眾多滷水鵝,入內裝潢簡約堂皇,乾淨整潔,座位亦寬闊舒適,這間飯店其實早已在內地從業十多年,在當地以滷水獅頭鵝成名,獅頭鵝的各個部位都一應俱全。

招牌滷水鵝肉飯
配菜有主角鵝肉、還有花生、豆卜、鹹菜及滷蛋,鵝肉皮香肉滑,充滿肉汁,帶有油香,配上醬汁進食,味道濃鬱,但不會蓋過鵝肉的味道,花生酥脆香口,豆卜煙韌入味,嚼勁十足,鹹菜可口清脆,鹹酸適中,滷蛋香彈濃鬱,飯粒甘甜彈牙,粒粒分明。

凍檸茶
凍檸茶冰涼解膩,茶香突出,檸檬味道濃鬱,茶、糖以及檸檬份量恰到好處,口感清新,不會有苦澀的味道。

整體而言,環境舒適乾淨,食材新鮮,鵝肉滷得出色入味,推薦滷水鵝迷到此一試。

造訪日期: 2020年3月
感謝 PatrickCheung0502

去過Yum Yum Goose & Co.嗎? 請分享你的經驗!