“味道好好的西餐廳”
Homeland Kitchen的評論

Homeland Kitchen
使用外送服務
香港排名第1,927 (共15,296家餐廳)
周圍地區: 大埔
周圍地區: 大埔
2021年3月23日

午餐包一杯飲品同埋沙律。沙律菜好新鮮,而且洗得好乾淨,個沙律醋好好味,有提子味酸酸地,成個沙律加晒分。主食叫左蕃茄肉醬意大利千層面。夾住幾層面同肉醬,焗得剛剛好,唔乾,個醬夠味,最緊要無乜油,唔會食完個底都係油。

造訪日期: 2021年3月
感謝 Travelerdaily

2021年3月5日 透過行動裝置

約左朋友係大埔行山,出發前當然要填飽個肚先啦朋友揀左呢間cafe,好似都幾好食!

蒜香辣椒炒蜆$88
蜆肉都幾飽滿,食既時候仲有汁係入面爆出黎辣味唔算好出,就算唔食辣既人都接受到

如果幫襯lunch set可以加購小食
柚子蜜酥炸雞翼$38
有三個味道選擇,分別係柚子蜜、鹹蛋黃同松露忌廉芝士本身想揀鹹蛋黃味,但因為同烏冬撞左所以揀柚子。柚子酸酸甜甜,同炸到酥脆既雞翼都算絕配,可以消除油膩感

慢煮秘制燴羊膝$148
本身好怕羊肉既騷味,但呢個完全唔會,覺得好滿意羊肉燴得好軟,一切就融化,而且好入味。最令人驚喜係薯蓉,牛油味濃郁並好creamy!

不得不提係呢度既手工啤!我地叫左個蜂蜜話梅啤酒,酸酸甜甜又夠氣,好易入口好啱女仔飲

造訪日期: 2021年3月
感謝 evangelinez6
2021年1月18日 透過行動裝置

#cassiegotaipo
相信唔少北區人都認識大埔嘅「Homeland」,餐廳分為兩層。裝修得幾靚之餘,食物質素都唔錯,瘦編次次去大埔都食依間。
之前12月去左食lunch有特別嘅聖誕自由揀抗疫套餐,簡單嘅1人餐包餐湯、小食、主菜同飲品。重點介紹下佢地嘅主菜香城安格斯牛漢堡,用上烘烤過嘅麵包,包身姐鬆軟。安格斯牛扒夠哂厚身,肉味濃郁,肉汁豐富,夾埋蕃茄片、沙律菜夾上半溶車打芝士,加一片新鮮生菜片,好有口感。另外配上新鮮炸起嘅粗身薯條,炸得好香脆,惹味。
另外都有叫到個小食「香草牛油焗田螺」,一上菜已經充滿牛油同香草汁味道,口感彈牙有咬口,螺肉好甘香軟滑,入口香酥,再伴埋焗到好入味好軟滑嘅薯茸。
味道評分▶️ (4)
抵食評分▶️ (4)
回購評分▶️ (4)
➡️ Homeland (東昌街) (大埔) 大埔東昌街2號地舖
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel
OP: cuisine_revolution (Lv4)
DianPing: cassiegetfat (Lv6)
TripAdvisor: cwycassie

造訪日期: 2021年1月
2  感謝 cwycassie
2021年1月15日 透過行動裝置

今日黎呢間餐廳人氣真係好高,下就兩點去到都座無虛席好受大埔街坊歡迎

海鮮墨汁自家製烏冬呢隻烏冬有兩隻汁揀,有鹹蛋黃同香辣番茄汁,我揀左後者唔會好辣,食後有少少辣既餘韻唔食得辣既都食得~想讚下個烏冬好有嚼勁!另外就相片可見有好多海鮮配料,食得出全部都好新鮮唔腥,加埋香辣番茄汁非常襯

匈牙利牛面頰意大利飯呢個意大利飯係我跟半年食過最好食嘅個牛面頰炆得好琳,唔會韌,好入味唔會太鹹個飯奶油味香濃,啖啖都好滿足,真係色香味俱全

飲品方面跟餐嗌佐美綠冬天飲熱騰騰既飲品真係暖入心杯飲品唔係求其溝粉就算,上面有層薄cream同朱古力粉,warm

小食拼盤係第二次試了,水準依然唔錯有炸魚手指、炸蠔、柚子炸雞翼同芝士薯條全部都係啱啱炸起!嗰炸蠔入邊飽滿多汁,外脆內軟柚子炸雞翼配搭好新鮮但唔會違和,芝士薯條我諗唔使多講,咁邪惡難啲唔好食食到食到每滴芝士醬都要食晒

呢間餐廳仲有好多選擇裝橫環境又靚又舒服☺️每檯都備置了酒精搓手液,睇得出店家既用心入黎大埔可以一試!

造訪日期: 2021年1月
感謝 blebletea
2020年12月13日 透過行動裝置

好少去到大埔咁遠,今日去大埔諗住吸收下清新啲嘅空氣。雖然隔住口罩,但都覺得大埔嘅空氣好似特別清新咁。行左一陣,去到下午一點半,覺得肚餓,就周圍搵下野食。

行下行下行到黎東昌街,突然見到呢間Homeland,坐滿曬人,我估啲食物應該唔錯,所以就拎張飛等位食啦。叫左個二人套餐加一個小食。

聖誕自由揀抗疫二人套餐 $248(包兩碗餐湯、兩份沙律、兩份主食同埋兩杯飲品)

是日餐湯
餐湯係甘筍湯,湯入邊有好多好多嘅甘筍肉,即使係餐湯,亦非常有滿足感。個湯亦非常開胃,飲落有好濃郁嘅甘筍味,飲得出係落足料嘅餐湯。

煙三文魚雜菜沙律
沙律上有兩片煙三文魚,沙律用咗黑醋汁嚟做醬汁,食落酸酸甜甜,醬汁能輕易帶出菜本身嘅味道。

巴拿馬火腿雜菜沙律
本身係嗌咗慢煮雞胸雜菜沙律嘅,但係餐廳嗰邊話冇晒雞胸肉就免費幫我地轉左做Parma Ham。我個人就更加鍾意食Parma Ham嘅,所以我好開心。Parma Ham有一大片,鹹香十足。而沙律方面就同煙三文魚雜菜沙律一樣用咗黑醋汁做醬料。

菠菜帶子燉飯
菠菜帶子燉飯非常香,醬汁望落係菠菜嘅淺綠色,食落有好香好濃嘅牛油味。飯方面,飯粒唔算太硬,配埋煎香嘅帶子一齊食,成個飯非常高質。帶子有四粒細嘅加一粒大嘅,都幾夠食。

香煎西班牙伊比利亞豬肩肉(+$30)
豬肩肉伴有酸菜,配埋酸菜之後,豬肉嘅味道即刻出晒嚟。另外仲有薯條同瓜送,薯條炸得非常香同脆,薯條亦唔係好多油,成個餐黎講亦算非常高質。

蒜香辣椒炒蜆 $68
炒蜆份量都幾多,蜆洗得幾乾淨,唔會有沙。蒜香辣椒炒出嚟嘅蜆,唔會有海鮮嘅腥味,蒜頭同辣椒仲可以帶出蜆嘅鮮味,好食。另外仲有個兜比我地裝住啲蜆殼添,好貼心。

凍檸水
隻杯幾靚。

食下食下就三點幾,終於多返幾張空檯。

造訪日期: 2020年12月
感謝 poorstudentlovesfood

去過Homeland Kitchen嗎? 請分享你的經驗!