“尖沙咀高質樓上餐廳”

Whatever Bar & Restaurant
香港排名第3,612 (共15,375家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
4 週前評論 透過行動裝置

今日去完尖沙咀shopping,黎到呢間喺廣東道嘅Whatever Bar & Restaurant衣下肚。

餐廳佈置型格得黎玩味十足,亦都設有戶外露天座位,非常適合相約三五知己聚會飲酒傾偈。

食物質素相當唔錯,亦都非常足料,賣相精緻。我們二人點了前菜的沙律,亦點了burger和pizza,最後當然唔少得甜品嘅tiramisu。

牛油果藜麥沙律配金文畢芝士
爽脆沙律菜加上藜麥、牛油果和芝士等配料,味道豐富之餘亦都非常健康有營養。

經典芝士牛肉漢堡配炸薯條
漢堡餡料非常豐富,除左有厚厚嘅牛肉外,亦有煎蛋、煙肉、芝士、生菜、酸瓜、蕃茄等配料。牛肉漢堡煎得夠香而且入面仲保持juicy,唔錯。

帕爾瑪火腿披薩
pizza用嘅喺薄脆餅底,面頭鋪滿parma ham同芝士,十分足料。

紅豆綠茶提拉米蘇
Tiramisu入口軟滑細膩,帶有淡淡嘅綠茶香,加埋粒粒香甜紅豆,令口感和味道更加有層次。

造訪日期: 2021年5月
3  感謝 delish_hk

2021年4月6日 透過行動裝置

蟹肉意大利飯有驚喜️

尖沙咀哩邊有好多樓上酒吧同餐廳,今次我同朋友就揀左哩一間,因為佢既性價比真係幾高。

餐廳佈置用心,有好多型格裝飾,而且分戶外及戶外座位,戶外座位好啱打卡。

餐牌上面既選擇亦非常多,今次我哋就揀左哩幾樣。

Prosciutto Pizza $118
Pizza係薄脆批底,鋪上Parma Ham、火箭菜及芝士碎,淋上少許黑醋。Parma Ham夠咸香,黑醋同火箭菜正好中和油膩感,批低薄脆輕盈,食完唔會濟。

Black Mussel Pot (Spicy Tomato) $138
有三種口味可以選擇,分別係Classic White Wine、Spicy Tomato同Clowder。
Spicy Tomato味道微辣,蕃茄味濃,帶有炒香左既雜菌香味,雜菌數量唔少,蒜蓉包亦夠香脆。

Crab Risotto️ $128
哩個係好食推薦
Risotto煮得啱啱好,飯能夠做到粒粒分明有口感,用上黃椒、雜菌等烹調,醬汁唔會膩,蟹肉份量都幾多,蟹味濃,真係幾好食。

是日甜品:心太軟配雲呢拿雪糕
哩到既心太軟朱古力味濃郁,流心效果明顯,最特別係帶有淡淡既雲呢拿香味。

整體黎講,哩間餐廳食物份量大,質素唔錯,性價比真係幾高,幾啱同朋友黎食野chill下。

造訪日期: 2021年4月
感謝 mikochan0108
2021年3月29日 透過行動裝置

其實尖沙咀既廣東道都有樓上吧 環境舒服有露天同打卡位 好適合同朋友黎chill~ 食物好精緻 味道唔錯!原來仲有水煙食 下次試下

✅ 鵝肝多士 ($118)
煎得好香!底下係真正既多士 唔係白麵包 (上一個post)!油香一流

✅ 蟹肉Risotto ($168)
面頭鋪左好多蟹肉! 配料好豐富 好多菇同菜 。risotto個濕度岩岩好 勁creamy 如果再咸多少少更好

➡️ 紅豆綠茶 Tiramisu ($98)
造型滿分既甜品!面頭仲有紅豆同生果 少少甜 夠滑~

Whatever Bar & Restaurant (尖沙咀)
人均消費:<$200|回頭率: ❣️❣️❣️❣️/ 5

依段時間bar & restaurant 真係唔容易做 要支持下

造訪日期: 2021年2月
感謝 leogirlfoodie_hk852
2021年3月28日 透過行動裝置

一入餐廳已經覺得好有格調,好多擺設,好多畫作,餐廳同時設有室外環境(見到有人喺外邊食shisha好chill~)

Four cheese pizza
四重芝士集合呢一個Pizza,首先一上台芝士味已經撲鼻而來,食落芝士嘅鹹香度好足,有少部份芝士半溶狀態,更惹味。批邊焗得剛剛好,脆口!

Crab Risotto
蟹肉意粉就成日食,蟹肉意大利飯原來都可以好出色。米飯偏硬身,配上淡淡蟹肉同適量嘅洋蔥、蘆筍、蘑菇進行調味!(有時好怕食完太Creamy嘅意大利飯會好膩),但呢一個烹調真係拿捏得啱啱好!

Raindrop cake with sake &berries sauce
水玄餅口感好似啫喱,好滑好彈。可以倒入清酒同藍莓汁,兩者倒完之後,出奇地夾。亦都由於玄餅本身味道夠淡,兩個醬汁就能夠更加突顯!

造訪日期: 2021年3月
感謝 Twm_foodie
2020年7月14日 透過行動裝置

而家出面食飯想搵間坐得舒舒服服嘅地方都唔易。Whatever係廣東道大街樓上店,餐廳正正係行chill嘅路線。

餐廳有室外同室內可以選擇,天氣涼啲嘅時候可以選擇室外感受下係鬧市入邊休閒地進餐嘅感覺。

你睇佢個名好似是是但但,但係佢嘅食物就一啲都唔求其。

Fish fillet All day breakfast
一上枱 愛吃的朋友望到已經超級開心 因為賣相勁豐富 魚柳炸得外脆內軟唔油膩 芝士啡菇香得嚟又保持到水分 份量仲好大添 我最鍾意就係嘅炒蛋 滑嫩嫩 而熱香餅又估唔到同餐入面嘅鹹食非常融和 大滿足!

Ham carbonara
呢款carbonara 嘅蛋香味係比芝士味濃郁,所以食落嘅感覺冇咁膩
而且值得一讚既係佢嘅麵包脆同埋上面炸得好香脆咗嘅ham點綴咗成碟carbonara嘅口感同味道層次!

尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓
4/F, Canton Plaza, 82-84 Canton Road, Tsim Sha Tsui

造訪日期: 2020年7月
2  感謝 johnnywhy

去過Whatever Bar & Restaurant嗎? 請分享你的經驗!