“期間限定Hello Kitty粉絲必到”
Yu Sheng Niu的評論

Yu Sheng Niu
香港排名第5,155 (共15,296家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年4月7日

呢間餐廳最近同Hello Kitty做緊Crossover,餐點賣相可愛爆燈,簡直係少女心大爆發,所以都俾佢吸引左去打下卡。
捉迷藏(和牛丼)
和牛粒牛味香濃,但比較多根同啃左少少。不過個汁都不錯,配菜都多,有粟米,黑芝麻,昆布,芝士,蘿蔔,沙律菜。
粉紅世界(紅菜頭豆乳鳥丼)
醬汁顏色好靚係淺粉紅色,由紅菜頭同豆奶煮成,味道淡左d,如果濃少少會更好。飯有雞肉,蕃茄仔,蘿蔔,芝士,火腿,黑芝麻,昆布,都幾多料。
兩個飯賣相都好靚,真係靚到唔捨得食。最特別係兩個飯都配搭了爆炸糖,第一次甘食法,口感又幾特別。
紫心之謎(紫薯椰汁糕)
上邊有可愛Kitty圖案,紫薯味香濃,口感煙煙啃啃。
櫻(日本櫻花草莓牛乳)
用上日本3.6牛乳,牛奶味香濃。重配上日本草莓同日本草莓醬,上面重有hellokitty手工朱古力杯緣子,賣相可愛。

造訪日期: 2021年4月
感謝 Eatwithwing

2020年7月21日 透過行動裝置

御勝牛
何文田 • 勝利道地下12號舖

勝利道位於旺角東或何文田,雖然不算四通八達,但是隱世美食好多,值得來發掘一下,比如說這家《御勝牛》

他們採用由日本直送的牛肉,感覺格外好吃

這裡的丼飯價錢相宜,值得一試唷~

因為政府的「六點後不得堂食」政策,我們也只好買外帶。在這艱辛的時候,大家更加要支持小店喔✨

▷ 御勝牛和牛丼 ($88) ◁
牛味濃郁,質感軟嫩,入口有融化的感覺,油脂豐富卻又沒有太膩。加上店家秘製的黑蒜醬汁,配飯一流✨

▷ 葡萄豬扒拼照燒雞丼 ($88) ◁
「葡萄豬扒」來自以葡萄為飼料的豬,豬肉其實沒有葡萄味道,但是肉嫩味鮮,沒有一般的豬臊味
另外照燒雞肉鮮嫩肉滑,也很好吃
與洋蔥、玉米、香蔥一起吃,口感和味道都很不錯

造訪日期: 2020年7月
感謝 Vacationer816014
2020年5月4日 透過行動裝置

其實呢條街真係好多寶藏今次又發掘到間好野比大家平民價錢,就可以食到日本和牛‼️超正
不過呢間店真係好低調門口同裝修都好平凡,真係行過左都唔知差啲就走寶囉

御勝牛和牛丼$88 :
店主話,每次黎食到既和牛都會係唔同既部位
原來係因為唔同時期,佢地提供既部位都會唔同
而今次我地食到既係牛頸部位

抵食:4/5

造訪日期: 2020年5月
1  感謝 mrs_ng_c9
2020年4月21日 透過行動裝置

餐廳:御勝牛 (何文田)
地址:何文田勝利道地下12號舖

今次去到何文田勝利道呢間黃店御勝牛,店舖唔大,兩邊放左面對牆嘅櫈同枱,可以減少同其他人面對面感染嘅機會‼️,食嘅過程仲有唔少人叫外賣,街坊要繼續懲罰唔好比佢停喇

叫左個日本和牛拼葡萄豬扒丼($98),係女店員嘅介紹下同因為想懲罰嘅原因加$30轉左和牛肉眼扒,餐廳用上A4日本和牛,極細緻嘅纖維同均勻分佈嘅霜降油脂為牛肉帶黎甘甜濃郁嘅和牛香,仲入口即溶;豬扒係用食開釀酒葡萄渣大嘅豬肉,加上調味料鹹香十足,成個丼飯都好吸引好惹味

跟丼飯仲送麵豉湯或者汽水,我就要左麵豉湯喇,平時係放題式咁飲架,咁岩今日沽清哂,不過食一個飯已經差唔多lu,下次再黎試下其他丼飯先

每日經文:他已經吞滅死亡直到永遠。主耶和華必擦去各人臉上的眼淚,又除掉普天下他百姓的羞辱,因為這是耶和華說的。
——‭‭以賽亞書‬ ‭25:8‬

豬扒亦有香味
加上七味粉同飯素 好有食日式家庭手藝嘅感覺
呢個餐係嘅沙律同麵鼓湯係放題形式 如果覺得唔夠記得加添

葡萄豚肉烏冬
入口有微微黑蒜味道 原來店主特登喺日本香住県買咗秘製黑蒜主 配搭濃厚豬骨湯底
好快就食晒成碗
豚肉切得ok厚身 如其話豚肉不如話係豬扒
味道亦唔錯

飲品方面小店提供汽水or茶類
我就揀咗汽水

造訪日期: 2020年4月
感謝 kariwing

去過Yu Sheng Niu嗎? 請分享你的經驗!