“十分滿意的印尼菜”

Pandan Leaf Indonesian Food
訂位
香港排名第2,923 (共13,985家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

最近食得越菜泰菜多有點悶,朋友帶我去食印尼野。印象中印尼菜污污黑黑比較油膩唔多啱食,今次一試確係對它完全改觀,印尼菜絕對可媲美越菜泰菜。
小店細細勁多食客等位,更有不少印尼人幫襯,感覺十分地道正宗。環境一般尚算乾淨,座位空間有限,枱仔細細放三碟野差唔多無位,難得待應收碟勤快一眼關七,欣賞店長用心推介美食。美食質素高,價值經濟貼地,CP值高,一定忍唔住再來番兜。

班蘭雞尖塔飯 $68
綠色尖塔飯好吸睛下,飯粒粒分明充滿班蘭獨特清香。雞肉嫩滑冇骨啖啖肉有雞味,旁邊有堆韭菜炒麵醬汁味濃,炒得非常好食。

印尼秘製汁燒魷魚 $128
原條大魷魚望見開心,口感軟彈,醮埋醬汁更加美味,一款青檸少辣甜美,另一款似冬蔭功酸辣刺激,各有特式。

沙爹串燒拼盤 $188
串燒雞、牛、羊、白鱔各兩串,串燒入味就咁都好好食,醮埋沙爹醬汁更加惹味。牛肉和雞肉都好嫩多汁,羊肉軟嫩無羶味,白鱔肥美爽口大大串啖啖肉感好滿足。

珍多冰 $28
大大杯好多珍多,啖啖椰香椰糖適量甜度適中,作為消暑飲品,正呀。

印尼咖啡涼粉冰 $30
涼粉切得好幼條,用飲管輕易啜到非常方便,口感爽爽,咖啡味香濃甘甜好飲。

1  感謝 cargolam

2020年6月24日 透過行動裝置

班蘭葉印度美食- 地道印度菜

平日行銅鑼灣時也會留意到的一間印度菜,門口有各式各樣的印度小食、糕點、零食各醬料,內裡是印度菜的餐館,環境佈局非常有東南亞色彩,木系家具、藤製屏風和印度的雕像等。

炸蝦餅
脆炸的蝦餅,非常飽滿扎實,配上泰式甜辣醬。

特色印尼炒飯
鑊氣滿滿的印尼炒飯,加入雞肉、香蔥、香料炒香,再配上太陽蛋、雞肉串燒和炸蝦片,炒飯惹味、小食又豐富。

黃薑炸原條魚雜錦飯
超有誠意的原條炸魚,分量相當大,魚皮炸得香脆可口,內裏魚肉嫩滑,配上特色的斑蘭飯,綠色的飯十分有趣,味道甜甜的,再配上炸茄子、炸豆腐和炸黃豆餅。

珍多冰
很多啫喱條和濃濃椰奶味的珍多冰。

涼粉冰
透心涼的冰凍涼粉冰。

感謝 justforshan
2020年6月21日

餐廳小小,可容納大約20人。環境優雅,舒適。
一坐下,老闆就主動上前介紹這裡的特色食物,很細心,有禮貌地講解。
最後點了餐牌上一些必食推介,包括: 原條魚花膠粉皮,班蘭雞尖塔飯,石栗馬拉盞炒通菜,牛油果沙冰和士多啤梨沙冰。
原條炸魚上碟,份量不少,皮炸得很香很脆,味道也很好。花膠湯裡的花膠很大,真材實料,很有骨膠原的湯,女人最愛。
另外我第一次吃班蘭味道的飯,味道還好,雞的味道跟海南雞差不多,很嫩滑,還有兩個醬料提供,一個酸酸辣辣的,另一個是甜甜的,我個人比較喜歡酸辣的醬料。
通菜真心覺得炒得很好,份量也很多,味道很香,很惹味。
飲品方面,喜歡士多啤梨味的沙冰,酸酸甜甜的,還有真的很大杯。
很滿意這個餐廳,服務態度很好,餐廳乾淨,食物份量大,價錢合理,味道一流。

感謝 ying0564335
2020年6月12日

白鱔沙嗲 (三串)
印尼沙嗲串燒果然係正,有驚喜!好香炭燒味,白鱔肉質結實彈牙,咬一啖,啲魚油慢慢滲出來,好好味!值得一試!

印尼四大天王
見到多人食呢道四大天王,所以就跟風試吓喇~ 本身係跟普通白飯,加$15可轉班蘭飯丶椰漿飯(伴魚仔,少辣)或油飯,任君選擇;印尼四大天王有白切雞丶巴東牛肉丶沙甸魚丶加多加多沙律。一碟可試哂4款印尼美食,抵!

印尼語Gado Gado 代表雜錦嘅意思,係形容材料很豐富,而呢度係有椰菜絲、紅蘿蔔條、芽菜加上花生醬嘅沙律。

原條魚花膠湯粉皮
原條炸魚上枱係有D吸睛,size同隻碟一樣大,炸到脆卜卜,好靚仔,好香口。花膠湯底係似中式打邊爐嘅花膠雞湯味道,味濃稠密有膠質,每碗有一塊花膠,而粉皮好薄身,微微米香,口感滑嘟嘟,同花膠湯好夾!

牛油果沙冰
近排開始迎接炎夏,見到冰凍沙冰,即忍唔住要試吓;好大杯!有少少朱古力漿調味,淡淡牛油果味,透心涼!

芒果沙冰
味道似某牌子嘅菲律賓芒果軟糖,如果減返少少甜就更理想喇~

除咗店內堂食,店外亦有飯盒丶小食丶糕點,仲有班蘭蛋糕可買。

感謝 jy0v0
2020年6月4日

東南亞菜式中,泰國菜食得多,印尼菜真係好少食。今晚友人介紹了一間印尼菜小館,環境有地道風格,只是黃昏6點,基乎爆滿,可想言之是人氣之店。

綠豆冰
外面氣溫三十度左右,一杯清涼解喝的綠豆冰,有綿綿綠豆蓉,充滿椰香,透心涼,清暑。

斑蘭雞
賣相吸引。有油光。薄薄的一層皮,沒多餘脂肪,啖啖肉香。

印尼特色炒飯
炒飯乾爽,粒粒分明,配料有雞肉,魚仔乾...囗感豐富。
串燒雞肉,調味醬料帶有少少酸,又有少少辣,不錯。

感謝 pcsy

查看過Pandan Leaf Indonesian Food的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Pandan Leaf Indonesian Food嗎? 請分享你的經驗!