“台式滷水車仔麵”

Lantern Lomei - Hk
使用外送服務
香港排名第1,797 (共15,387家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣

佈置得很吸引很有特色的小店,這店以滷水為焦點,也充滿台灣味道,可以像車仔麵般點菜。

老公點了一份
豬耳朵+白蘿蔔+西蘭花+百頁豆腐+貢丸+油麵

我則吃得清淡一點,主要也是菜
水蓮+木耳+玉米筍+高麗菜+西蘭花+金針菇+大豆皮+鴨血+稻庭烏龍麵

水蓮爽口,大豆皮口感軟綿綿的,吸收了湯的精華,稻庭烏龍麵口感滑順得來有嚼勁

金黃糖心滷鴨蛋 - 看到糖心部份已令人垂涎欲滴,味道及口感一流

總括來說,足料好味,全部材料即點即煮,所以等候時間會稍為長一點,大家要預留時間啊!

造訪日期: 2021年5月
感謝 unizfree

2021年5月13日 透過行動裝置

第一次堂食~招牌自選餸麵不錯!
今次第二次光顧~外賣回家吃!encore麻辣鴨腎,夠麻辣夠正
自選餸麵餐牌有很多台式食物名稱,有點都不認識,今次都試下!大腸又是不錯!
蹄膀原來是豬手,類似燻蹄!脂和肉比例平均,主打滷水食物,常常都需排隊,不過都只是5-15分鐘內。

造訪日期: 2021年5月
感謝 ka11091109
2021年3月23日

是日於銅鑼灣區閒逛閒逛,近晚飯的時間,便想到要來光顧燈籠滷味,皆因它味道方面製得可口,是所我偶爾會到此用餐的小店,恰巧今天人龍又不多,一個人亦更容易入座,所以又再次來這裡午膳。

燈籠滷味是位於登龍街有名的台灣料理,主打台式滷水小食。餐廳入門左手邊便是廚房位置,特色之處是所有食材均排列出來供顧客選擇,而內裏設計使用木系餐桌座椅,配搭上懷舊瓷磚和各款海報,整體裝潢富有台灣小店的感覺。

王子麵
特選午餐共有四個套餐,我選擇了自由是個好東西的 D 餐,此款是所有食材均可以自選,我點取了王子麵,並配搭大腸、雞翅膀、彈牙貢丸。王子麵是台灣知名的速食麵品牌,外觀幼細彎曲,咀嚼時彈牙煙韌,甚有口感。配料的三款食材製作時間恰到好處,不但保留了食物原有質感和味道,同時亦滷得入味。大腸嚼勁十足,鹹香濃郁。雞翅膀嫩滑鮮美,肉味香濃。彈牙貢丸結實爽彈,鮮香帶甜。

冷泡桂花烏龍
烏龍茶獨立使用瓶罐盛裝,其色澤清澈,用上台灣茶葉的茶包加入凍水浸泡而成,飲用時茶味濃厚,清香甘潤,茉莉花香氣味出眾,是十分適合用作飯後解膩的飲品。

滷肉飯
滷肉飯飯粒分明,煙韌彈牙,口感十足。肉燥選用瘦肉混合肥肉製成,入口香而不膩,鹹中帶甘甜,而且滷肉汁份量充足,底部輕微泡浸米飯,整體混合食用味道香醇濃郁。

總結而言,餐廳環境溫馨舒適,裝潢予人感覺猶如置身台灣的舊式小店。食材選料用心新鮮,味道獨特正宗,令人再三回味,絕對是與家人朋友吃台灣菜的好地方。

造訪日期: 2021年1月

店員仲好有禮貌咁話唔好意思等多陣就有位
未食野之前態度都加哂分

☞自由是個好東西 79$
王子麵+鴨血+大腸+大豆皮+花椰菜+甜不辣+杏鮑菇

王子麵比較淋身雖則Fat9鐘意食硬身麵但佢索哂啲滷水汁可以補番數鴨血份量較小同埋薄身但勝在同台灣食到既鴨血係一樣口感甜不辣夠哂煙韌 十分推介大豆皮同花椰菜同樣索哂啲滷水汁 食落好香口好重滷水味

✎自由是個好東西 71$
冬粉+蹄膀+大腸+雞翅膀+百頁豆腐+甜不辣

冬粉爽口唔會一夾就斷 索哂啲滷水汁好入味但Fat9認為就係索得太勁反而有啲咸 啲啲架姐鐘意重口味既你可以試試冬粉架蹄膀係豬腳黎食落係爽口 唔會係好淋個啲豬腳咁一patpat咁

☞甘梅地瓜條 +13$

冷泡四季春就正常茶味 飲落去個味有啲似香片

↬味道: ☻ ☻ ☻ ☻/5
↬服務: ☻ ☻ ☻ ☻ ☻/5
↬環境: ☻ ☻ ☻ ☻/5

燈籠滷味(銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街39號地下

#hkig#hkfoodie#hkfood#hkfoodig#foodie#blogger#hkrestaurant#hkigers#hkfoodblogger#instafood#instafoodie#hongkongfoodie#hkeat#foodielife#香港美食#相機食先#吃貨#香港美食指南#香港小食#食好西#香港吃貨#香港食評#餐廳推薦#香港好去處#美食攝影#香港餐廳#台灣美食#燈籠滷味#fat99eat

造訪日期: 2021年3月
感謝 fat99eat
2021年3月3日 透過行動裝置

Latern Lomei @ causeway bay - 二訪終於冇令人失望⁉️

仲記得第一次嚟食嘅時候有個唔好嘅經歷 等咗成個鐘都冇嘢食 催左幾次單但係職員堅持有落單 最後發現真係漏咗單前後等咗一個半鐘先有嘢食今次屋企人話想食所以我都冇拒絕 好彩今次終於冇劉丹情況而且等咗大約15分鐘就有嘢食啦!裝修充滿台灣懷舊風 全程keep住播台灣歌 加上使用木造家具 唔講真係以為自己去左台灣!

·二人套餐(期間限定) $168
食材係暖的 內臟都唔會好重內臟腥臭味 應該洗得幾乾淨雞翼炆得好入味 豬耳好爽脆 雞腎偏硬 甜不辣好煙韌 蔬菜都算鮮甜多汁 係個白蘿蔔有少少渣同埋東粉煮得太諗overall我覺得7/10

-滷肉飯
哩個飯最值得一讚嘅地方係佢個肥肉比例比坊間唔少滷肉飯都多 白飯上邊嘅豬肉碎同埋滷汁都啱啱好 唔會有白飯過濕嘅問題!值得推介

-蘋果鹽酥雞
蘋果配鹽酥雞呢一個組合幾特別 一齊進食 效果獨特 多重口感配合肉汁豐富嘅炸雞!都幾特別 如果熱啲就更好啦

-抹香奶綠
-古早冬瓜茶
哩兩杯飲品冇咩特别 都係普通台灣手搖飲料 中規中矩喇

·綜合芋圓 $28
甜度適中 有問過可唔可以加奶 佢哋話唔可以 食落就冇坊間其他芋圓嘅鮮味咁突出啦!而且芋圓同珍珠都偏硬 似未煮熟 有好大改善空間

#_

燈籠滷味 (登龍街) (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街39號地下

造訪日期: 2021年2月
2  感謝 glo_ria_wongg

去過Lantern Lomei - Hk嗎? 請分享你的經驗!