“No more disappointing service this time! Highly recommended! ”

Lantern Lomei - Hk
香港排名第2,159 (共15,251家餐廳)
2021年3月3日 透過行動裝置

Latern Lomei @ causeway bay - 二訪終於冇令人失望⁉️

仲記得第一次嚟食嘅時候有個唔好嘅經歷 等咗成個鐘都冇嘢食 催左幾次單但係職員堅持有落單 最後發現真係漏咗單前後等咗一個半鐘先有嘢食今次屋企人話想食所以我都冇拒絕 好彩今次終於冇劉丹情況而且等咗大約15分鐘就有嘢食啦!裝修充滿台灣懷舊風 全程keep住播台灣歌 加上使用木造家具 唔講真係以為自己去左台灣!

·二人套餐(期間限定) $168
食材係暖的 內臟都唔會好重內臟腥臭味 應該洗得幾乾淨雞翼炆得好入味 豬耳好爽脆 雞腎偏硬 甜不辣好煙韌 蔬菜都算鮮甜多汁 係個白蘿蔔有少少渣同埋東粉煮得太諗overall我覺得7/10

-滷肉飯
哩個飯最值得一讚嘅地方係佢個肥肉比例比坊間唔少滷肉飯都多 白飯上邊嘅豬肉碎同埋滷汁都啱啱好 唔會有白飯過濕嘅問題!值得推介

-蘋果鹽酥雞
蘋果配鹽酥雞呢一個組合幾特別 一齊進食 效果獨特 多重口感配合肉汁豐富嘅炸雞!都幾特別 如果熱啲就更好啦

-抹香奶綠
-古早冬瓜茶
哩兩杯飲品冇咩特别 都係普通台灣手搖飲料 中規中矩喇

·綜合芋圓 $28
甜度適中 有問過可唔可以加奶 佢哋話唔可以 食落就冇坊間其他芋圓嘅鮮味咁突出啦!而且芋圓同珍珠都偏硬 似未煮熟 有好大改善空間

#_

燈籠滷味 (登龍街) (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街39號地下

造訪日期: 2021年2月
2  感謝 glo_ria_wongg

2021年1月10日 透過行動裝置

一想起台灣,就會想到數之不盡的平民地道街頭小食,牛肉麵、蛋餅、魯肉飯、
台灣腸、珍珠奶茶,多不勝數,近期在朗豪坊開左間台灣人氣店, 一於去朝聖下,
但因為疫情只好買外賣回家食

芋泥肉鬆蔥抓蛋餅 $48
蛋餅是即叫即整拎到返屋企仲熱熱地,一
開盒見賣相唔錯,蛋抓蛋餅皮薄餡料足, 加埋滿滿既芋泥和肉鬆, 份量多到爆出嚟,面層淋上正宗的醬油膏, 再切成一件件,令口感層次極豐富
金黃香脆,口感酥酥惹味的。

甘梅香脆地瓜條 $34
地瓜條很香口,炸得啱啱好, 完全不會油,配上話梅粉,超級開胃

金/黃糖心滷鴨蛋 $18
蛋黃半黏滑,而部分蛋白 亦有半熟狀態,好加上滿有蛋香,令人吃得滿意!

燈籠芋見你 $48
最後叫左個甜品, 碗中放有一球頗大既芋泥,
食落有好香好濃紫薯味道,配料包括芋圓、紫米、燕麥、仙草及紅豆口感煙韌,相當豐富

造訪日期: 2021年1月
2  感謝 KKMan123
2020年12月19日 透過行動裝置

去親朗豪坊都見好多人排隊,搞到我心絲絲想去食;呢間店舖設計、裝修有台灣古早風格;疫情關係,6點後唔可以堂食,所以我就買外賣回家

點咗兩碗麵
豬耳仔+大腸+花枝丸+空心菜+白蘿蔔+冬粉(粉絲) $71
真係好足料,每款餸都好多;滷水同平日食開嘅唔同,白豬耳仔爽脆,大腸、花枝丸、空心菜、白蘿蔔,每個餸都入哂味,好味道;冬粉份量好多

蹄膀+雞翅膀+甜不辣+高麗菜+木耳+稻庭烏龍麵 $73
蹄膀入味好味,雞翅膀肉質嫩滑,甜不辣煙韌入味,木耳爽脆,稻庭烏龍麵,份量好多好大碗

跟餐飲品
熱無糖茉香綠茶
特選飲品 +$3 黑糖薑母蜜
薑味夠辣,好好飲,飲完勁暖胃

小食
台式香蒜腸 $16

甜點
燈籠芋見你 (冷)
芋圓、仙草、芋泥、紅豆、紫米、燕麥、黑糖、花奶;呢碗甜點真係好豐富好大碗,糖水用黑糖、花奶;芋泥好香、芋圓真係煙煙韌韌、紅豆、紫米都好足料,甜度適中

燈籠滷味
旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖

造訪日期: 2020年12月
3  感謝 SukiYeung
2020年12月14日

來自台北師大夜市的燈籠滷味在當地人氣旺盛,但以往到台北旅行都未有機會一試,繼早前進軍香港於銅鑼灣開店後,最近再下一城在旺角朗豪坊開設新分店,對我而言亦更為方便。

餐牌方面除了各款招牌滷味、小食及飲品外,旺角店亦增設了不少新菜式,而且更有台式多士及蛋餅等早餐供應。

店內裝潢甚有懷舊風味,堂食每位最低消費$50,而由於疫情關係今次就選擇了外賣。

滷味方面我選擇了大腸 ($12)、生腸 ($14)、鴨胗 ($15)、鳥蛋 ($11)、及兩份鴨血 ($14),滷汁味道偏甜並不會過鹹,每款材料均滷得入味。

金黃糖心滷鴨蛋 ($18) 蛋黃金黃流心而且蛋香亦滷得入味。

芋泥肉鬆蔥抓蛋餅 ($48) 餅皮用上蔥抓餅口感酥軟且略帶韌度,肉鬆與芋泥鹹甜交錯向來在台灣都是常見的不敗組合,不過芋泥過甜缺乏芋香,個人建議可將甜度大大降低;除此之外更可額外再加起司、玉米、高麗菜、火腿或肉鬆最多兩款配料,自由度高。

燈籠芋見你 ($48) 配料包括芋圓、芋泥、紫米、燕麥、仙草及紅豆相當豐富,糖水以黑糖及花奶作為基底,味道偏甜令芋圓芋香不太突出,不過勝在口感煙韌彈牙。

造訪日期: 2020年12月
2  感謝 Voracious1006
2020年11月21日 透過行動裝置

閒日的四點不用排隊。餐廳冷氣超凍,裝潢營造出台灣風味,牆上的霓虹燈牌及圓形字體餐牌,令人懷念起在台灣旅行的日子。

餐牌內已定有三個餐,不喜歡的還可選擇D餐,自由是個好東西$10起,可以自己選擇餸菜,普通麵底$10。餐廳內設有最低消費每位$30。

百頁豆腐($11)、大豆皮($10)都是吸湯味的食材,其中大豆皮更勝一籌,大豆皮類似腐皮,有兩大塊,有少少煙韌,冬粉麵底($10)有濃濃的滷水味。不過食完覺得都幾口渴

造訪日期: 2020年11月
1  感謝 siuling1223

去過Lantern Lomei - Hk嗎? 請分享你的經驗!