“雞翼放題+啤酒, 無比享受”
Wingman的評論

Wingman
訂位
Eatigo
線上訂購
香港排名第255 (共13,938家餐廳)
周圍地區: 香港島
周圍地區: 香港島
2020年6月2日

早前在中環買過一次外賣的雞翼後, 有點念念不忘, 這天乾脆相約朋友來店裡堂食配啤酒.

2個大男人, 乾脆選了超值雞翼放題, 幾款類連啤酒的那款, 看來是最適合的了. 雞翼的可選款式達到13種, 薯條任吃, 啤酒任點.

Free Flow Fries:
幼身薯條炸至脆身香口, 比某些酒吧的水平還要高點. 本想點第二盤, 但朋友想試盡十三款雞翼, 只好奉陪.

Peroni Nastro Azzurro Beer:
Free Flow Beer用上的是這款意大利啤酒, 雖然價格不高, 但頗有驚喜. 啤酒花的香味頗香, 還有焦糖, 麥芽的香味, 是款不錯的淡拉格啤酒.

點雞翼的規則是每次只可點3款+每款4隻. 這個份量剛好不會讓雞翼變涼令味道變差. 雞翼用上的是法國雞翼, 比一般巴西雞翼大隻. 而且近年巴西肉類事件令人有點擔心. 用上法國雞翼自然令人加分.
黑椒檸檬--味道清新, 簡單.
巴馬臣芝士蒜蓉味--蒜香+芝士香, 咸香的味道很配合炸雞翼.
日本吉列咖喱味--較為喜歡的其中一種, 雞翼用上吉列脆皮, 再自行淋上日式咖喱醬. 正正像在吃日式咖喱吉列豬扒般的感覺.

蒙古燒烤味-- 帶少許辣, 孜然粉的香味突出, 十分惹味.
日本蜂蜜芥辣--雞翼上放有日本芥辣及子薑, 甜甜的口味還有子薑很消滯.
水牛城醬--傳統的美式雞翼, 火辣脆身惹味.

黑芝麻海鮮蜂蜜-- 帶少許甜味及芝麻的香味, 頗好吃.
泰式甜辣醬--泰式甜甜酸酸的風味, 吃入口不覺油膩.
紐奧良香粉--帶少許辣味, 有點像五香粉的感覺, 惹味好吃.

死神醬--超級辣的辣度, 朋友不太能吃辣, 只點了2隻試試. 連著辣椒吃辣得十分過癮.
自家製咸蛋黃--與坊間的咸蛋黃類油炸食物相比, 味道較為淡身. 咸蛋黃的味道令雞翼更覺惹味.
咖啡香味--帶陣陣咖啡香味.

由於雞翼比平常的大隻, 最後試了12款. 價格連上加一是$550, 以種類, 味道, 份量來說. 既超值又高質.

造訪日期: 2020年5月
感謝 RaymondpoonRP

2020年5月20日 透過行動裝置

餐廳位於灣仔船街最裏面的舖頭位,有兩層高。餐廳裝飾很有心思,環境好chill,燈光暗黃色,好有氣氛。店員安排我們坐上層的吧枱位。吧枱上方有頂燈照着,讓食物不會很快變冷不錯。

我們二人叫了一份咯咯拼盤Netflix & Chill $268。套餐包18隻雞翼,三款口味,加一杯飲品。口味我們選擇了巴馬臣芝士蒜蓉(左),水牛城醬(中),日本蜂蜜芥辣(右)。飲品係Lemonade。

個人最喜歡水牛城醬雞翼,都挺辣的,吃得很刺激。巴馬臣芝士蒜蓉雞翼,芝士蒜蓉味很香,吃完滿口都是芝士味。第一次吃日本蜂蜜芥辣味雞翼,雞翼表面塗了一層蜜糖,蜜糖雞翼配上芥辣,又甜又辣的,很特別。

另外我們還叫了一個配菜,菠菜甘藍沙律配柚子醬$65 菠菜加羽衣甘藍配上柚子醬,很健康的感覺,吃下去也很清新。

我們兩人吃了大約$350, 剛剛好飽。

造訪日期: 2020年5月

18 隻雞翼都食唔停口

非常推介比鐘意食雞翼既朋友

感謝 ver0n97
2020年5月2日 透過行動裝置

同事推介,貪這裏雞翼多款式又有創意。這晚全個餐廳爆滿,唯有叫外賣去同事家食。

外賣有個特平的$188 套餐。有18隻雞翼(選擇三個口味 )兩個小食及汽水, 真係價廉物美。

日本蜂蜜芥辣
三款入面,我最喜歡這款。 有wasabi的香味,不會太攻鼻。 配上少少酸的日式子薑味,好特別, 好有日本風情畫。

紐奧良香粉
屬乾身雞翼,香料味重,但內裏仍很juicy。

黑芝麻海鮮蜂蜜
海鮮醬加蜜糖再配香口芝麻。甜甜地又香香地。

小食點了燒茄子及牛油果
原來茄子都是王牌。 一試就難以忘懷。茄子掃上日式麵豉醬去燒。皮脆肉嫩,配上炸香了的乾蒜,紫菜等。 非常惹味。

感謝 hottea12
2020年4月27日

呢次喺疫情開始緩和嘅時候,梗係要出嚟繼續食下啲好嘢啦!呢次嚟到灣仔船街嘅雞翼專門店WINGMAN。但係安全起見都係決定買外賣返去。

WINGMAN出名雞翼口味非常豐富,如包括了之前可以喺中環店上食到嘅死神醬,新加坡辣蟹醬,水牛城醬,蒙古燒烤味,紐奧良香粉,黑芝麻蜂蜜海鮮,田園風味,泰式甜辣醬,黑椒檸檬等多款口味雞翼外,而呢次更多了三款新口味分別係印度唐杜里烤雞味,日本吉列咖喱味,巴馬臣芝士蒜蓉味。

呢次揀咗三款口味分別係印度唐杜里烤雞味,巴馬臣芝士蒜蓉味。
巴馬臣芝士蒜蓉味:在雞翼表面曬上滿滿的巴馬臣芝士同埋有海量生蒜,使其在聞的時候都經已有陣陣濃烈蒜蓉的味道飄入鼻腔中,再加上巴馬臣芝士嘅奶香咸味,與雞翼本身的醃料異常配合,令人充滿驚喜。

印度唐杜里烤雞味:係一款充滿印度風味嘅雞翼,在炸到香脆嘅雞翼上撒滿印度嘅香料,食落有啲似咖喱嘅味道,香味就不斷湧現喺口腔入面,額外配搭上mint乳酪,可以令口味更為清新。
紐奧良香粉:在炸到香脆嘅雞翼表面上撒上惹味嘅紐奧良香粉,紐奧良粉帶點點嘅香辣味,令到雞翼更為惹味。

感謝 hkfoodkillerr

去過Wingman嗎? 請分享你的經驗!