“好吃大碟的泰國菜”

線上訂購
香港排名第3,181 (共13,925家餐廳)
5 週前評論 透過行動裝置

跟爸爸到北角和富買東西,經過這間orange elephant,看到座位6點都已坐滿一半,那應該不錯,就進店吃一下

泰式海南雞 (半隻)~雞肉很滑很嫩,醬汁亦很濃很惹味,2人叫半隻也不夠吃

咖哩海鮮脆包盅~這個要吃快一點,因想麵包能保持脆身吃的話,那就要把握時間麵包有一點點牛油香味,再加上咖哩汁,就連愛吃飯的爸爸,也改以給麵包神勝的一票

泰式香茅炸豬扒~超抵❗❗有推廣,暫每天也會有9脆,味道亦適中不會咸

原個椰青~很大的一個,椰子肉也很容易用小鐵匙羹弄起,椰青汁很清甜

造訪日期: 2020年6月
感謝 angelkwok911

2020年5月22日 透過行動裝置

北角和富薈重新裝修後,有好多新食肆 進駐,今日經過就去試下 橙象泰國菜, 橙色大象 非常鮮明係佢哋嘅logo。

餐廳新裝修,金碧輝煌型格,有泰式風情,地方寬敞座位很多,坐得很舒服。而家有 “每日優惠價”,用1蚊就品嘗到一款菜式,每日不同!今日是星期四係飛天通菜!

爆炸大蝦
用煲仔上碟 賣相吸引香噴噴,濃郁香口惹味, 大蝦有兩隻開邊 先炸後焗 肉質 清甜爽口,體積較大,蝦頭有蝦膏! 粉絲 吸收醬汁精華,滋味無窮!

椰汁青咖哩海鮮
有蝦、魷魚、青口和多款雜菜。 材料豐富 海鮮爽滑彈牙。 椰汁青咖哩,清甜惹味 椰味濃郁,甜中帶辣,拌飯一流。

飛天通菜
一蚊換購。飛天通菜 源自泰國地道大排檔,材料用上豆豉、泰國指天椒大火炒香,鑊氣十足香氣四溢,通菜新鮮清甜翠綠,鹹辣適中惹味,令人愈食愈想食!

龍眼冰
幾特別!有鮮龍眼肉,味道清甜有果香, 龍眼味濃鬱,冰凍清新怡人解渴!

珍多冰
不可不試這裏的珍多冰,清甜彈牙粿條 加上冰凍椰汁十分搭配,甜度適中, 清爽解渴!

造訪日期: 2020年5月
感謝 foodiehumprey
2020年5月15日 透過行動裝置

夜晚晚8點幾諗唔到食咩,落去九龍城逛下呢間野好特別佢一星期入面有幾日有$1菜,好抵呀我今次好好彩,係佢既泰式鳳爪,泰國菜之中我都好鍾意食泰式鳳爪今次竟然可以用1蚊食到,好開心

豬頸肉味道非常好吃個汁唔錯

炒菜都好濃味
我簡左馬拉盞炒

青咖喱好好食
我簡左煎薄餅黎點咖喱汁食好正 椰香濃味

配埋杯泰式咖啡雖然飲落有點苦 不過我鐘意
如果你鐘意食濃味野 同埋九龍城係香港既泰國菜熱點下次有機會不彷黎試下呢間野
餐廳坐位都好舒服

造訪日期: 2020年4月
感謝 elainechannm
2020年5月7日

東南亞菜式中我最喜歡泰國菜,款式多變合胃口。
今日去了北角探朋友,順道一起晚飯聚會。
朋友得悉和富中心改裝後,有一間泰國菜館,環境舒適,食物水準也不錯。
天氣炎熱,椰青清甜最解渴,一流。
餐廳每日會有$1指定菜式推廣,非常抵食。今日星期三是無骨鳳爪冷盤,酸酸辣辣有嚼口。最方便是起了骨容易食。
咖喱炒大蝦上枱時傳來咖喱香氣。蝦肉爽口,蝦膏和味,配合咖喱汁好夾。
明爐烏頭魚是泰菜代表作之一。一邊煮一邊食,湯汁自由不定時加添,魚肉吸盡精華,好味!

造訪日期: 2020年5月
感謝 pcsy
2020年3月23日

泰國人廚師用地道煮法去烹調正宗泰國菜,店員之間以泰文溝通,估計都是泰籍人士居多,但係對住客人可以講流利廣東話,而且服務好好

晚市有每日$1優惠,以$1可點指定菜式一客,悉逢星期一咁啱係我最愛嘅明爐烏頭魚,目測似乎每枱客都有點,原價要$169㗎,實在太抵喇!

泰式明爐烏頭魚 ($1) - 有香茅丶鹹檸檬丶草菇丶肉碎及椰菜,附上湯汁一碗可自行添加,汁料經過明火繼續翻滾後,味道會越來越濃,魚的味道也就越來越出。

泰式拼盤 ($149) - 蝦餅丶春卷丶魚餅丶香葉包雞各兩件,跟兩款醬(一辣一唔辣),特別要介紹佢個春卷,脆脆春卷皮包住咖喱配料及粉絲,好味!蝦餅香脆,蝦肉彈牙;魚餅啖啖檸檬葉香味,泰滿足~

椰青焗海鮮飯 ($108) - 原個椰青焗,有蝦丶魷魚丶魚柳丶提子乾丶腰果丶雜菜粒粒,飯面有椰漿,而飯裡都有微微椰香;估唔到咁大份,3至4人食都夠,如果好似我哋得2人,會食唔哂,唔想浪費食物,最後要打包拎走,惜食好寶寶
駐:膠盒收費$2

特選椰青 ($42) - 清甜,多椰肉,清熱良品
青檸梳打 ($28) - 地道泰式味,係糖份多咗少少

星期一嘅晚上,都有八丶九成滿座,要等到隔離枱啲客人離席,我先影到呢幅咁靚嘅牆。

特別一提,佢哋門口有提供消毒酒精,坐低之後,店員會安排set位,餐具係浸住係一杯熱水內,感覺較乾淨!向呢段抗疫時間,食店真係好需要加強衛生意識,客人先食得安心

造訪日期: 2020年2月
感謝 jy0v0

查看過Orange Elephant Thai Restaurant的旅客也查看過

中國香港
中國香港

去過Orange Elephant Thai Restaurant嗎? 請分享你的經驗!